Το βασικό πρόβλημα της κοινωνίας σήμερα είναι ότι οι ανόητοι είναι απόλυτα βέβαιοι και οι γνωστικοί είναι γεμάτοι αμφιβολίες (Μπ. Ράσελ)
-

Από 1995... Το ΚΑΛΑΜΙ είναι αποδεδειγμένα το πρώτο σ' επισκέψεις site εκτός Ελλάδας
  Αποκαλύπτει, ενημερώνει, σατιρίζει. 
  Ανεξάρτητη, αδέσμευτη έκδοση onLine 


-
ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΡΑΠΙΣΜΑΤΑ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
ΣΧΟΛΙΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
AΡΘΡΑ-APXEIO
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
fs
Οι Ν.Υ. Times γιά την αρχαία Ελλάδα
Ιστορία - Μυθολογία
Βιβλιοθήκη "Περσεύς"
Ίδρυμα Μ. Ελληνισμού
Σύνταγμα της Ελλάδος
LivePedia.gr
Πληροφορίες γιά το ''ΚΑΛΑΜΙ''
bush_finger
-
New Lobby in Town: The Greeks (TIME)
''ANHΚΩ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΙΚΡΗ''... H ιστορική oμιλία του Γιώργου Σεφέρη στην τελετή παραλαβής  Βραβείου Νόμπελ, 1963
Ο πρώτος 'Ελληνας -γεννημένος στην Ελλάδα 1822- που εκλέγηκε βουλευτής στο Κογκρέσσο ΗΠΑ
Γνωρίστε την πόλη... Ελλάδα, στις ΗΠΑ
Τα εθνικά σύνορα θα περιορισθούν
"Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων..."
'Αννα-Ψαρούδα Μπενάκη, πρ. πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων, προσφωνώντας τον εκλεγέντα πρόεδρο Κ. Παπούλια, 8 Φεβρουαρίου 2005. (Ολόκληρη η ομιλία-προσφώνηση)
Ελλάς το μεγαλείο σου (πέθαναν μεταξύ 500 και 322 π. Χ.)
Πυθαγόρας: 80 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Μιλτιάδης
: 65 χρονών, στη φυλακή.
Αριστείδης
: 72 χρονών, στην εξορία από πείνα. Θεμιστοκλής: 66 χρονών, στην εξορία. Αισχύλος: 69 χρονών, στην εξορία. Περικλής: 66 χρονών, κατηγορήθηκε. Φειδίας: 66 χρονών, στη φυλακή. Αναξαγόρας: 72 χρονών, στην εξορία. Ηρόδοτος: 59 χρονών, στην εξορία. Ικτίνος: 58 χρονών, στην εξορία. Σοφοκλής: 90 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Ευριπίδης
: 74 χρονών, στην εξορία.
Αλκιβιάδης
: 48 χρονών, στην εξορία.
Σωκράτης: 71 χρονών, ήπιε το κώνειο.
Θουκυδίδης
: 64 χρονών, στην εξορία. Αριστοφάνης: 61 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Πλάτων
: 80 χρονών, στην εξορία.
Ισοκράτης: 99 χρονών, στην εξορία.
Δημοσθένης
: 62 χρονών, πήρε δηλητήριο.
(Κολοκοτρώνης, φυλακίστηκε γιά εσχάτη προδοσία, 1833)
Tαξίδι στο κέντρο της...γης (καταπληκτικές, μοναδικές φωτογραφίες

H Νέα Υόρκη σε ιστορικές (καταπληκτικές) φωτογραφίες

H καταστροφή της Σμύρνης, ιστορικές φωτογραφίες

Ο Νόαμ Τσόμσκι μιλάει γιά ''μία εξέγερση της δημοκρατίας'' στις ΗΠΑ

Ο Αριστοτέλης ανακάλυψε την Βιολογία 2.300 χρόνια πριν τον Δαρβίνο


Τι είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ) και γιατί είναι κρίσιμη στρατηγικά

Το ΚΑΛΑΜΙ, είναι ένα ανεξάρτητο και αδέσμευτο e-MME (από 1995) με έδρα τις ΗΠΑ.
Δεν ζήτησε ποτέ χορηγία, διαφήμιση ή ''ρουσφέτι'' από οποιαδήποτε κυβέρνηση της Ελλάδας, ούτε έχει σχέσεις με το ελληνικό κράτος και τις Υπηρεσίες του, εντός και εκτός επικράτειας

επισημάνσεις
Ο πόλεμος των ΗΠΑ, επί Τόμας Τζέφερσον, εναντίον του...Καραμανλή!
H "Μπαρμπαριά" σε στίχους λαϊκών τραγουδιών αναφέρεται σε παράκτιες χώρες της Αφρικής στα πέριξ της Μεσσογείου.  Έτσι αυτές οι θαλάσιες περιοχές ενίοτε υπό την κυριαρχία των Οθωμανών ήταν γνωστές για τους "κουρσάρους" τους καθώς η λέξη αυτή σε αντίθεση με το "πειρατής" σήμαινε τον θαλασσινό επιδρομέα ή ληστή που όμως είχε την υποστήριξη κάποιου μπέη ή πασά αν όχι του σουλτάνου. Επίσημα, ο κουρσάρος φύλαγε περάσματα και επέβαλε δασμούς.  Στην πραγματικότητα, ο ρόλος του έφτανε και μέχρι εμπόριο σκλάβων, μόνο που σε αντίθεση με τις τότε νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, εμπορεύονταν λευκούς και όχι μαύρους δούλους. Πηγή για αυτό το είδος εμπορεύματος ήταν τα πλοία των δυτικών και κυρίως τα αγγλικά, που έπεφταν στα χέρια τους καθώς και αποστολές αμερικανικών επιχειρήσεων, όταν πια οι ΗΠΑ ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Ήταν τόσο τρομερή η δύναμή τους που αρχικά στον προϋπολογισμό τους οι πρώτοι πρόεδροι της χώρας υπολόγιζαν πως ένα 10% των φόρων θα πήγαινε στα χέρια των Οθωμανών για να μην καταλήγουν πληρώματά τους στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.
Στα 1801 όμως, ο Τόμας Τζέφερσον, τότε πρόεδρος των ΗΠΑ βρέθηκε μπροστά σ' ένα δίλημμα: Ο Πασάς της Τρίπολης της σημερινής Λιβύης απαίτησε το υπέρογκο για την εποχή ποσό των $225.000 για ασφαλές πέρασμα από τις ακτές του. Ο Τζέφερσον δεν δέχτηκε και ο Πασάς διορισμένος από τον Σουλτάνο κήρυξε πόλεμο στην Αμερική.
Η ιστορική έκπληξη ήταν το όνομα του Πασά της Τρίπολης. Επρόκειτο για τον Γιουσούφ Καραμανλή, ο οποίος είχε πάρει το αξίωμα μετά από πραξικόπημα εναντίον του αδελφού του, Χαμετ Καραμανλή. Η εξήγηση για το επώνυμο των δυο αυτών Οθωμανων της Λιβύης ήταν η τουρκική καταγωγή τους, καθώς προέρχονταν από την ευρύτερη περιοχή του Εικονίου της Μικράς Ασίας. Οι Καραμανλήδες, ή Καραμάνιδες Τούρκοι, αποτελούν ομάδα που φαίνεται να έχει ρίζες απο το αρχαίο Αζερμπαϊζάν.   
Τελικά ο πόλεμος δεν βγήκε σε καλό για τους Καραμανλήδες της Λιβύης. Αν και οι Οθωμανοί είχαν μια αρχική επιτυχία καίγοντας την φρεγάτα "Φιλαδέλφια" των ΗΠΑ, σύντομα οι Αμερικάνοι αντεπιτέθηκαν και υποχρέωσαν τον Καραμανλή να υπογράψει ειρήνη. 
Πλην όμως, λίγα χρόνια αργότερα, λόγω των Ναπολεοντικών πολέμων, οι κουρσάροι ανάπτυξαν πάλι δράση. Οι ΗΠΑ έκαναν δεύτερη επιδρομή που έμεινε με την προσωνυμία "Δεύτερος Πόλεμος της Μπαρμπαριάς". 'Ενα από τα πολεμικά πλοία τους μάλιστα, ονομαζόταν "Μακεδονία", επειδή -και σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία- στο αμερικάνικο ναυτικό είχαν καταταγεί και 'Ελληνες ναύτες! Οι πόλεμοι της Μπαρμπαριάς έληξαν στα 1815 και φαίνεται ότι δημιούργησαν εντυπώσεις, που στην επανάσταση του 1821 θα εξελιχτούν σε φιλελληνική δράση Αμερικανών στις ΗΠΑ.
Ο Γιουσούφ Καραμανλής, που θεωρείται ο πιο σημαντικός Καραμανλη-πασάς θα παραιτηθεί από το αξίωμα του στα 1832 για χάρη του γιού του Αλί, αλλά καθώς η οικονομική δραστηριότητα της Τρίπολης είχε πια περιοριστεί λόγω της συρίκνωσης της δουλείας, ο Σουλτάνος σύντομα θα παύσει τον Αλί από τα αξιώματα.
Για μερικούς αυτές οι δύο επιδρομές των ΗΠΑ θεωρούναι και ο πρώτος πόλεμος εναντίον του Ισλαμ, ενώ για άλλους οι συμμαχικές επιθέσεις του 2011 στην Λιβύη θεωρούνται ως ο Τρίτος Πόλεμος της Μπαρμπαριάς. Μάλλον οι μεσαιωνικές σταυροφορίες δεν έχουν τελειωμό... (Mίτς Φατούρος)

'Εγγραφο υπουργείου 'Αμυνας ΗΠΑ, αποδεικνύει την ΑΛΗΘΕΙΑ γιά τα αεροσκάφη ORION P-3 και τα 500 εκατομ.
Η προηγούμενη κυβέρνηση (Σαμαρά-Βενιζέλου) είχε ζητήσει επίσημα την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ΟRIOΝ Ρ-3Β, με κόστος 500 εκατομ. δολ. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ είχε εγκρίνει το αίτημα της τότε ελληνικής κυβέρνησης και ενημερώθηκε το Κογκρέσσο 6 Οκτωβρίου 2014 από το υπουργείο 'Αμυνας ΗΠΑ. Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι υποβλήθηκε από τον τότε υπουργό 'Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλο, στον τότε Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέϊγκελ, στις 21 Αυγούστου 2014, στην συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον (Πεντάγωνο), αλλά ουδέποτε ανακοινώθηκε ή αναφέρθηκε οτιδήποτε στα ΜΜΕ... (Το έγγραφο του υπουργείου 'Αμυνας ΗΠΑ)
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Το υπουργείο 'Αμυνας ΗΠΑ, μετά το ''ΟΚ'' του Στέητ Ντηπάρτμεντ, ΔΕΝ θα ενημέρωνε το Κογκρέσσο αν η ελληνική κυβέρνηση (υπουργείο 'Αμυνας) ΔΕΝ είχε υποβάλει (γραπτή) ''επιστολή πρόθεσης'' (Letter of Intent), γιά αναβάθμιση των αεροσκαφών. Αυτή λογικά υποβλήθηκε πριν τις 6 Οκτωβρίου 2014 και αμέσως μετά υπήρξε προσύμφωνο. Αντί να μπερδεύεται η κυβέρνηση, με τις ανακοινώσεις και δηλώσεις γιά το ζήτημα και ειδικά με τις δηλώσεις του υπουργού Π. Καμμένου (που μπερδεύουν αντί να ξεκαθαρίζουν), γιατί δεν δίνει στην δημοσιότητα την επιστολή πρόθεσης-αίτημα;;; (Σημ.: Το ΚΥΣΕΑ επί προηγούμενης κυβέρνησης, ενέκρινε τυπικά την συμφωνία 13 Οκτωβρίου 2014).
Η ''μίζα'' και το λάθος του Παν. Καμμένου: Επειδή ο υπουργός φημίζεται γιά την τάση του να μιλά περισσότερο και να σκέπτεται λιγότερο, τον ενημερώνουμε ότι η ''Lockheed Martin Aeronautics Company'' θα δώσει ''προμήθεια-μίζα'' 10-15 εκατομ. δολ. (πάγια τακτική-κανόνας). Και αυτό επειδή η υπογραφείσα συμφωνία της Ελλάδας ΔΕΝ είναι με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά με ιδιωτική εταιρία (Lockheed Martin). Καλά θα κάνει ο υπουργός, να ψάξει να βρει ΠΟΥ πήγε η ''προμήθεια-μίζα'' (ή ΠΟΥ θα πάει), αντί να ''δηλώνει'' ότι δεν υπάρχει ''προμήθεια-μίζα'', επειδή έτσι εκτίθεται.
Σημ.: Η συμφωνία ΔΕΝ είναι ''διακρατική''. Δεν υπογράφηκε με υπουργείο ή κρατικό φορέα ΗΠΑ. Υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και ιδιωτικής εταιρίας.


Η υπόθεση με την ''αναβάθμιση'' των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ORION P-3
Η ''αναβάθμιση'' θα κοστίσει στην Ελλάδα 100 εκατομ. δολ. το ένα, δηλ. 500 εκατομ. συνολικά, γιά 5 παλιά αεροσκάφη. Η αγορά καινούργιων κόστιζε λιγότερα από 50 εκατομ. δολ. το ένα. Η παραγωγή των αεροσκαφών Orion P-3B ναυτικής συνεργασίας, σταμάτησε πριν...15 χρόνια.
Με τα ίδια χρήματα αναβάθμισης πέντε ORION P-3B, θα μπορούσαν να αγοραστούν δύο ολοκαίνουργα Ρ-8 ''Πoσειδών''σύγχρονης τεχνολογίας.


 O Π. Κρούγκμαν ξεσκεπάζει το βρώμικο παιχνίδι των Ευρωπαίων

«Athenae Delenda Est» (η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί). Ολόκληρο το άρθρο του Κρούγκμαν στους New York Times (16 Φεβ. '15):
«Εντάξει, είναι εκπληκτικό, και όχι με την καλή έννοια. Οι συζητήσεις των ελλήνων με τους υπουργούς οικονομικών (της ευρωζώνης) οδήγησαν σε ρήξη σχετικά με το προσχέδιο της ανακοίνωσης, το οποίο η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει «παράλογο».
Είναι αξιοσημείωτο. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η φράση - κλειδί:
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα πρωτογενή πλεονάσματα και τη χρηματοδότηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σε συμφωνία με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ τον Δεκέμβρη του 2012.
Επιπλέον, οποιοδήποτε νέο μέτρο πρέπει να έχει πηγή χρηματοδότησης, και να μην διακινδυνεύουν την οικονομική σταθερότητα».
Μετάφραση: Καμία υποχώρηση στις απαιτήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5 τοις εκατό του ΑΕΠ.
Δεν υπήρχε απολύτως καμία περίπτωση ο Τσίπρας και η κυβέρνηση να υπογράψουν τέτοια ανακοίνωση, πράγμα που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι νομίζουν πως κάνουν οι υπουργοί του Γιούρογκρουπ.
Υποθέτω ότι είναι πιθανό να είναι απλώς ανόητοι – ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010, και αυτό το είδος εκβιασμού δεν περνά.
Εναλλακτικά, και μάλλον πιθανότερα, αποφάσισαν να σπρώξουν την Ελλάδα στα άκρα. Αντί να κάνουν έστω και λίγο πίσω, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να εξαναγκάζεται σε έξοδο από το ευρώ, με την υποτιθέμενη οικονομική συντριβή να αποτελεί ένα μάθημα για όποιον άλλον τολμήσει να απαιτήσει ανακούφιση.
Αυτό είναι, προσπαθούν να επιβάλουν μια οικονομική εκδοχή της «Καρχιδονιακής ειρήνης» που η Γαλλία επέβαλε στη Γερμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο.
Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη σύνεσης είναι εκπληκτική και τρομακτική».


Oι λόγοι που δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα και ο ρόλος των ΗΠΑ

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει για καθαρά λόγους γεωπολιτικής και όχι οικονομίας, σύμφωνα με τον αναλυτή της "The Stanford Daily" Winston Shi.
Όπως αναφέρει στην αρχή του άρθρου του, «ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα» και παρόλα αυτά, «οι δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης-οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί θεσμοί στους οποίους χρωστά η Ελλάδα και η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επιζητά διαγραφή μέρους αυτού του χρέους- είναι πρόθυμες να παίξουν τη γάτα με το ποντίκι για πάνω από 310 δισ. ευρώ».
«Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ευρωζώνης και κατά συνέπεια για τη δημοσιονομική σταθερότητα της ίδιας της Ευρώπης» σχολιάζει ο Shi και επισημαίνει ότι «η προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά έντιμη: 50 λεπτά από 1 δολάριο είναι καλύτερα από το τίποτα», ενώ αναμοχλεύει και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών: «Τον Μάρτιο θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας... τότε θα δούμε πόσο σκληρή είναι η Ευρώπη».
Παράλληλα, ο σχολιαστής της «The Stanford Daily» γράφει ότι «από την οπτική γωνία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι ένα αρκετά έξυπνο σχέδιο» κι αυτό γιατί «δεν υπάρχει καμία επίσημη υπερεθνική αστυνομία που αναγκάζει τις χώρες να πληρώνουν τα χρέη τους [...]. Εν ολίγοις, η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει όποτε το θελήσει».
Σε αυτό το σημείο, ο αναλυτής της αμερικανικής εφημερίδας, αναρωτιέται τι είδους τριγμούς μπορεί να επιφέρει μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και ο κατά συνέπεια εξαναγκασμός της να εγκαταλείψει το ευρώ στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. «Όμως» επισημαίνει ο Winston Shi, «η ευρωζώνη δεν λειτουργεί στο κενό, και εδώ είναι που έρχεται η Αμερική». «Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα δεν θα φύγει με άδεια χέρια από τη διαπραγμάτευση», εκτιμά ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος τονίζει ότι αυτό «δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία. Όλα σχετίζονται με τη γεωπολιτική».
Ο Shin εξηγεί ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκοπήσει, τότε δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, αλλά θα εξακολουθήσει να δανείζεται από μέρη όπου η ελεύθερη αγορά δεν εφαρμόζεται. Χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία μπορεί να σώσουν οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόθεση να παίξει τον ιδιοκτήτη που βγάζει στο σφυρί τα υπάρχοντά του, χάνοντας χρήματα από τη συμφωνία, παρόλα αυτά, μπορεί ακόμη να αξίζει να αγοράσεις τη φιλία της Ελλάδας». «Άλλωστε» σχολιάζει ο αναλυτής της «The Stanford Daily»,«δεν είναι σύμπτωση που αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα».
«Υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ, και υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ο Χάρι Τρούμαν υπέδειξε όταν πρότεινε το Σχέδιο Μάρσαλ» επισημαίνει ο Shi και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία, κατέχει μια άριστη στρατηγική θέση στην Ευρώπη. Μαζί με την Τουρκία, έχει υποδειχθεί (από τον Πούτιν) για την πρόσβαση του ρωσικού ελέγχου στη Μεσόγειο. Και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν ένας από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις για τις ΗΠΑ. Εκτός από αυτό, η σκέψη ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ θα είναι υπόλογο σε μια χώρα εκτός ΝΑΤΟ είναι πρόδηλα απαράδεκτο».
Κατά συνέπεια, για τον Shi, «η Αμερική πιθανότατα θα πιέσει την Ευρώπη να δεχθεί ένα μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα για το ελληνικό χρέος -εν ολίγοις, μια επαναχρηματοδότηση. Και οι δύο πλευρές της διαμάχης θα μπορέσουν να πουν ότι πήραν αυτά που ήθελαν -η Ελλάδα θα μπορέσει να χαλαρώσει τη λιτότητα και η Ευρώπη να αποφύγει τη διαγραφή του χρέους. Η Αμερική θα πρέπει να δώσει κάποιες παραχωρήσεις στην Ευρώπη για να γίνει αυτό. Αλλά, υποθέτω ότι αυτό είναι το τίμημα για να μπορείς να είσαι η ηγέτιδα δύναμη του ελεύθερου κόσμου»...

Επιστολή 300 διανοούμενων από όλα τα κράτη του κόσμου υπέρ της Ελλάδας
300 ονόματα όπως οι James Galbraith, Stephany Griffith-Jones, Jacques Sapir Dominique Meda, καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους διεθνείς θεσμούς να σεβαστούν τις αποφάσεις του ελληνικού λαού και να διαπραγματευθούν με καλή πίστη με την νέα ελληνική κυβέρνηση για να επιλύσουν το ζήτημα του χρέους.
Υποστηρίζουν την αλλαγή κατεύθυνσης των πολιτικών που εφαρμόζονται γιατί αυτές έχουν καταλήξει σε ένα απόλυτο φιάσκο. Δεν φέρνουν ούτε την ανάκαμψη ούτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ούτε την απασχόληση, ούτε επενδύσεις. Απεναντίας έχουν καταβάλει την ελληνική κοινωνία και τους θεσμούς της.. Πρέπει οι εταίροι στην Ευρώπη να κατανοήσουν αυτή την πραγματικότητα από την οποία εκπορεύεται και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα προκειμένου να εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές και να τις καταστήσει αποτελεσματικές χρειάζεται κάποια δημοσιονομική ανάσα οπότε θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα.
Έχει δίκιο η ελληνική κυβέρνηση που ζητά διαγραφή μέρους του χρέους από τους εταίρους της..Ζητάμε από τους πιστωτές της Ελλάδος να δράξουν αυτή την ευκαιρία και να παρουσιάσουν καθαρά και τίμια τα δεδομένα στις κοινωνίες τους.
Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η τύχη της Ελλάδος αλλά ακόμη και το μέλλον της Ευρώπης στο σύνολό της. Η πολιτική των απειλών των τελεσιγράφων, της ξεροκεφαλιάς και των εκβιασμών δηλώνουν την ηθική αποτυχία, οικονομική και πολιτική, του ευρωπαϊκού οράματος. Ζητάμε από τους ευρωπαίους ηγέτες να απορρίψουν και να καταδικάσουν τις προσπάθειες ταπείνωσης και εξαναγκασμού απέναντι στη κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.
Απεναντίας η επιτυχία της Ελλάδος μπορεί να δείξει το δρόμο της ευημερίας και της σταθερότητας στην Ευρώπη. Θα έδινε την ευκαιρία να φανεί η ανανέωση της δημοκρατίας και θα έδινε τη δυνατότητα μέσω των εκλογικών διαδικασιών σε εποικοδομητικές αλλαγές.
Είμαστε μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη υπέρ της δημοκρατίας και της αλλαγής. Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες πρέπει να αναγνωρίσουν την αποφασιστική δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού η οποία έγινε υπό συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και να προχωρήσουν σε μια ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης και να εισέλθουν χωρίς χρονοτριβή στην οδό μιας λογικής διαπραγμάτευσης.


Συγχαρητήρια και στήριξη Μπαράκ Ομπάμα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα
Ο κ. Ομπάμα έκφρασε την στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά στον κ. Τσίπρα: «Θα είμαι στο πλευρό σου σε ότι αφορά το θέμα της πολιτικής σου για την οικονομία, ότι πρέπει να σταματήσει η λιτότητα και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη». Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι «και η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από την πολιτική λιτότητας, κάτι που έκαναν και οι ΗΠΑ και να υιοθετήσει μια ισχυρή αναπτυξιακή ατζέντα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πρέπει να ξεκουραστεί και λίγο, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση. «Κι εγώ νέος σαν κι εσένα ξεκίνησα και τώρα γκριζάρισαν τα μαλλιά μου», του απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κ. Ομπάμα δεσμεύτηκε για στήριξη στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησε να υπάρξει σύντομα συνεργασία σε επίπεδο υπουργείων Oικονομικών.

Γιά πρώτη φορά 'Ελληνας πρωθυπουργός είπε στην...''μούρη'' αξιωματούχου Ευρ. 'Ενωσης ''τέρμα η λιτότητα''
Νέα δεδομένα στην ελληνική πραγματικότητα, μετά την πτώση της συγκυβέρνησης των ΝΑΙ-ναι-κων, Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο νέος πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, είπε στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβούλιου, Σουλτς: ''Για 4 χρόνια ο λαός βίωνε καθημερινά την αποτυχία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης...  Έχουμε σχέδιο για επιστροφή στην ανάπτυξη χωρίς το αποτυχημένο σχέδιο λιτότητας, έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων".

Γιατί τα ελληνικά προϊόντα δεν πρόκειται ποτέ να ''κατακτήσουν'' την αγορά της Αμερικής
Το υπερκέρδος των μεσαζόντων Ελληνοαμερικανών, ανασταλτικός παράγοντας. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στα αμερικάνικα υπερκαταστήματα (ούτε σε ένα) έστω το ελαιόλαδο και το κρασί, αποδεικνύει τη νοοτροπία ''αρπαχτής'' και την έλλειψη θέλησης γιά αύξηση των εξαγωγών και πωλήσεων στις ΗΠΑ αναγνωρίσιμων και καθιερωμένων ελληνικών προϊόντων. Παραπλανητικές και ΨΕΥΔΕΙΣ εκθέσεις των  Εμπορικών Ακόλουθων γιά τα εισαγώμενα στις ΗΠΑ ελληνικά προϊόντα, δείχνουν και την έλλειψη σοβαρότητας... Η περίπτωση της Χιλής, που με αριθμητικά ολιγότερους διπλωμάτες-εμπορικούς Ακόλουθους, κατάφερε να καθιερώσει τα βασικά της προϊόντα (λάδι, κρασί) και στα υπερκαταστήματα (Super Markets) των ΗΠΑ.


Η ελληνική εκπαίδευση στην Θράκη ασφυκτιά!

(Λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο κείμενο)
Σε περιόδους κρίσης τα φαινόμενα διαφθοράς αυξάνουν, αυτό μας λέει η θεωρία: Η σημερινή κατάσταση της εκπαίδευσης στη Θράκη, δυστυχώς, την επιβεβαιώνει!
Η εκπαίδευση στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης ζει στις μέρες μας τη χειρότερη περίοδό της. Έχει τη μεγάλη ατυχία να ηγείται αυτής, ένα άνθρωπος που αποτελεί την επιτομή της διαπλοκής και της ανομίας: Ο κ. Μελισσόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής μόνο στο όνομα (αυτά ανήκουν σε δημοκρατικές κοινωνίες…), έχει μετατραπεί σε έναν Ελέω Θεού Αυτοκράτορα, που κάνει ό, τι θέλει χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα απολύτως! Αυθαιρετεί, απειλεί, βρίζει, εκβιάζει, εκφοβίζει, καταπιέζει τους υφισταμένους του. Τα πάντα λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο αυθαιρεσίας, με ένα κύκλωμα «ελέγχου» από τους «πληροφοριοδότες» του, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που «επιβραβεύονται» και «ευνοούνται». Όσοι τολμούν να του αντισταθούν έχουν «επιπτώσεις». Έτσι, άλλοι παραιτήθηκαν ήδη, άλλοι οδεύουν προς παραίτηση μη αντέχοντας, άλλοι, κυρίως στελέχη εκπαίδευσης, έχουν παραγκωνιστεί και παρεμποδίζεται συστηματικά το έργο τους. Με ένα καταπληκτικό θράσος ο κ. Μελισσόπουλος απαιτεί, επανειλημμένως,  από τους υφισταμένους του, κυρίως στελέχη εκπαίδευσης, να παρανομούν!
Μια από τις τελευταίες πράξεις του, η αξιολόγηση των στελεχών, αποτελεί τον «ύμνο» του στην αυθαιρεσία και τον «αγώνα» του εναντίον της πολύπαθης Θράκης. Καταβαράθρωσε αυτούς που του αντιστέκονται και ανέδειξε αυτούς που του «προσφέρουν υπηρεσίες». Με λίγα λόγια, μια πράξη που όφειλε να διεκπεραιώσει για να αναδείξει αυτούς που εργάζονται, για να αναβαθμίσει την εκπαίδευση στη Θράκη και να ωφελήσει την Πατρίδα του, τη χρησιμοποίησε ως εργαλείο εκδίκησης και επίτευξης των προσωπικών του (?) στόχων! Απροκάλυπτα! Και δυστυχώς με τη συνέργεια των δυο συνεργατών του (κκ. Παπαμιχαήλ και Τζάστας), οι οποίοι αποδεικνύονται όλο και περισσότερο, βασιλικότεροι του βασιλέως, σε βάρος των συναδέλφων τους! Κι όλα αυτά σε μια πολύπαθη και ευαίσθητη περιοχή, στη Θράκη! Σε μια περιοχή για την οποία η Πολιτεία όφειλε να μεριμνήσει να την υπηρετούν οι άριστοι!
Τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο της Θράκης. Γι αυτό και, κάποιοι, την αποκαλούν «Θρακιστάν». Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη: Εκπαιδευτικοί, στελέχη εκπαίδευσης, διοικητικοί ασφυκτιούν και περιμένουν «πότε θα τσακιστεί να φύγει»! Δυστυχώς, παρόλο που όλοι γνωρίζουν την κατάσταση, λίγοι είναι αυτοί που τολμούν να του εναντιωθούν ή στο παράνομο έργο του. Τα πάντα λειτουργούν συγκαλυμμένα.
Τα γνωρίζει όλα αυτά ο Υπουργός Παιδείας; Οι πληροφορίες μας, μας λένε ναι! Όχι μόνα τα γνωρίζει, αλλά έχουν φτάσει στο Υπουργείο πολλές διαμαρτυρίες και πολλές προφορικές (τουλάχιστον) καταγγελίες για το πρόσωπο αυτό. Γιατί δεν παίρνει μέτρα; Γιατί αφήνει να αλωνίζει στη Θράκη ό, τι πιο σάπιο και πιο αποκρουστικό πέρασε ποτέ από εδώ;
Τις τελευταίες εβδομάδες οι αυθαιρεσίες γίνονται όλο και πιο απροκάλυπτα. Κάποια στιγμή το σύστημα δεν θα τον αντέξει και θα τον αποβάλει. Αυτό δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνει… Αν θεωρήσουμε, λοιπόν, ως δεδομένο ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είναι ούτε ανόητος ούτε παρανοϊκός, γεννάται το ερώτημα: Σε ποιους ακριβώς προσφέρει υπηρεσίες; Γιατί προσπαθεί να κάνει όση περισσότερη ζημιά μπορεί -και μάλιστα σε ανθρώπους που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης- πριν «αποχωρήσει»; Είναι μόνο η προσωπική του εμπάθεια και ανασφάλεια που τον μετατρέπει σε Νέρωνα ή βρίσκεται σε «διατεταγμένη υπηρεσία»;
Αλήθεια κύριε Υπουργέ, συνειδητοποιείτε τι συντελείται στην εκπαίδευση της Θράκης από τότε που ανέλαβε τα ηνία της ο κ. Μελισσόπουλος; Κι αν ναι, σας ενδιαφέρει; Πάντως, σας διαβεβαιώνουμε ότι εμείς εδώ δεν είμαστε με τα χαμόγελα, όπως σας είδαμε στις φωτογραφίες μαζί του κατά την τελευταία και πολύ πρόσφατή σας επίσκεψη.
Απευθυνόμαστε σε όλη την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και αυτά που γράφουμε δεν είναι μόνο προσωπική μας άποψη: η εκπαίδευση στη Θράκη ασφυκτιά! Πάρτε μέτρα, δείξετε φροντίδα! Η Θράκη ξεπουλιέται από τους «ηγέτες» της, ακόμα μια φορά!
15 Σεπ. '14

Bank of America προς ελληνική κυβέρνηση:

"Επιτέλους, κάνετε τώρα σοβαρή διαπραγμάτευση με την τρόϊκα"!
"Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για να πιέσει η Ελλάδα την τρόϊκα για μείωση χρέους, αφού η σημερινή δυναμική χρέους - ανάπτυξης, δεν είναι βιώσιμη και, κατά συνέπεια, προβλέπει επιμήκυνση των ομολόγων και μείωση των επιτοκίων... Η τρόϊκα απειλεί την Ελλάδα να διακόψει το πρόγραμμα βοηθείας (σ.σ.: επιπλέον δανεισμού), αν η χώρα δεν εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για απολύσεις και περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά όσο η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα η απειλή της τρόικας να σταματήσει το πρόγραμμα, αντί να συμφωνήσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, στερείται αξιοπιστίας".

''Success stories'': Η πείνα στους μαθητές
Ποσοστό 60% 16 χιλιάδων οικογενειών -συνολικά 32.358 μαθητές- αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ 23% από αυτούς (περίπου 8.000) επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα τον χρόνο 2012. Τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης του προγράμματος «Σίτισης και προώθησης Υγιεινής Διατροφής», που χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα ''Σταύρος Νιάρχος'' και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

Με τόσα ufo στην Βουλή, το διάστημα ανήκει στην Ελλάδα
Παγκόσμιο Κέντρο Διαστημικού Τουρισμού στην Καλαμάτα θέλει βουλευτής
Β. Καπερνάρος: «Η Καλαμάτα, λόγω της θέσης της στον παγκόσμιο χάρτη, έχει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για να δημιουργήσουμε εδώ, στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη βάση εκτόξευσης επανδρωμένων πυραύλων στο Διάστημα για τουριστικούς λόγους». Η σχετική είδηση όπως μεταδόθηκε τηλεοπτικά


Aσφάλεια των δημοσιογράφων και το ζήτημα της ατιμωρησίας
Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Αργεντινής, της Αυστρίας, της Κόστα Ρίκα και της Τυνησίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία κατάρτισης και υποβολής σχεδίου Απόφασης για την «ασφάλεια των δημοσιογράφων και το ζήτημα της ατιμωρησίας» στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία είναι αρμόδια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η σημασία της πρωτοβουλίας αυτής είναι ιδιαίτερη λόγω του ανησυχητικά μεγάλου αριθμού επιθέσεων που σημειώνονται κατά των εκπροσώπων ΜΜΕ ανά την υφήλιο. Οι επιθέσεις αυτές υπαγορεύουν την άμεση ανάληψη δράσης από τη διεθνή κοινότητα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε ένοπλες συγκρούσεις αλλά και εκτός αυτών. Το πρόβλημα επισημαίνει στην τελευταία έκθεση της η Υπάτη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κα Navi Pillay, η οποία αναφέρει ότι η ατιμωρησία αποτελεί τον κύριο λόγο για τη συνέχιση των εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων.
Το σχέδιο Απόφασης που κατέθεσε η Ελλάδα βασίζεται στο Σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και το ζήτημα της ατιμωρησίας, το οποίο εγκρίθηκε στις 13 Απριλίου 2012, και καλεί τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να παρουσιάσει στην επόμενη Γενική Συνέλευση (2014), έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της Απόφασης.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της διεθνούς κοινότητας για το ζήτημα της ατιμωρησίας, το σχέδιο Απόφασης ζητά, τέλος, να καθιερωθεί από τον ΟΗΕ, η 1η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα καταπολέμησης της ατιμωρησίας εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων.


Σύνταγμα ''κουρελόχαρτο'', Βουλή ''μπορντέλο''
Συστηματική παραβίαση του Συντάγματος
Πριν μήνες υπογράφηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου, δηλ. ''εκτελεστικά διατάγματα'' γιά διάφορα ζητήματα (ΕΡΤ κ.ά.). Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 44) έπρεπε να υποβληθούν στην Βουλή για κύρωση «μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο... αν δεν γίνει η υποβολή εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος ή δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν». Γιά τις περισσότερες Πράξεις, πέρασε και το τρίμηνο, αλλά ΔΕΝ επικυρώθηκαν από την Βουλή.

Προαναγγελία σίγουρων νέων μέτρων για την Ελλάδα
αποτελούν οι δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιεργκ Άσμουσεν, στο πλαίσιο του Eurogroup της Δευτέρας 14 Οκτ. '13. Σε αυτές ο τελευταίος υποστήριξε πως το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το δεύτερο μισό του 2014 τοποθετείται στα 5 με 6 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι το κενό αυτό θα διαμορφωθεί ανάλογα με το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η Ελλάδα. Απέκλεισε ωστόσο και νέα βοήθεια από την ΕΚΤ, ενώ απερριψε και την πρόταση Στουρνάρα για κάλυψή του κενού μέσω της μετακύλισης της λήξης των ελληνικών ομολόγων που διακρατά το ευρωσύστημα και ρίχνοντας το μπαλάκι εξ ολοκλήρου στην ελληνική πλευρά.


Η εικόνα των αιώνων: ''Η άμωμος -ελληνική- απόκρυψις''
Φωτογραφία της ιστορικής, αμύθητης αξίας εικόνας, που ανακαλύφθηκε έξω από την Καλαμάτα

Πλειστηριασμοί κατοικιών στην Ελλάδα, αλλά με το... μαλακό
Σαμαράς και Βενιζέλος, μαζί με τους ''ναι-ναι-κους'' των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, ολοκληρώνουν σιγά- σιγά την καταστροφή της χώρας. Ομιλούν γιά δήθεν ''προστασία αδύναμων'', αλλά ποιός τους πιστεύει;
Ας αρχίσουν οι ''πλειστηριασμοί'' από τους επίσημους, διαχρονικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τα κόμματα ''Νέας Δημοκρατίας'' και ΠΑΣΟΚ, που χρωστούν συνολικά στις τράπεζες 230 εκατομ. ευρώ. Ας βγούν τα σπίτια των αρχηγών και στελεχών τους σε πλειστηριασμό, ώστε να δώσουν κι ένα παράδειγμα... ''αξιοκρατίας''.


Η Ελλάδα πέτυχε... ''πλεόνασμα'' με την βοήθεια κονδυλίων ΕΕ!
Σύμφωνα με το Reuters (12 Αυγ. '13), στο περιβόητο πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού των πρώτων επτά μηνών 2013, δεν μετρήθηκαν οι πληρωμές τόκων, η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, ενώ περικόπηκαν οι πρωτογενείς δαπάνες κατά 10%. Επίσης προστέθηκαν στο ''πλεόνασμα'' οι (μεγαλύτερες του αναμενόμενου) επιδοτήσεις από την ΕΕ για έργα που δεν έγιναν και η εφάπαξ επιστροφή των τραπεζών της Ευρωζώνης, απο τα κέρδη τους επάνω στα ελληνικά ομολογα. Και όλα αυτά ενώ η φορολογία υπολείπεται των στόχων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των φόρων, για το τρέχοντα χρόνο, δεν έχει πληρωθεί από τους φορολογούμενους.

The New York Times: Δεν λένε την αλήθεια στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα διάσωσης δεν αποδίδει
«Eίναι προφανές, καιρό τώρα, ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν αποδίδει», αναφέρει άρθρο γνώμης των New York Times, που τονίζει ότι «η χώρα βουλιάζει στην ύφεση, ενώ παράλληλα έχει επωμιστεί ένα μεγάλο, μη βιώσιμο χρέος... Λίγοι πολιτικοί είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν δημόσια αυτή την αλήθεια, γιατί αν το κάνουν θα παραδεχτούν την αποτυχία τους και θα αναγκαστούν να επιλέξουν μία διαφορετική πολιτική».

Τι πρότεινε ο Μπαράκ Ομπάμα ως γερουσιαστής (2007) γιά τα Σκόπια
Kαλούσε την κυβέρνηση Σκοπίων να εγκαταλείψει την ''αλυτρωτική, εχθρική προπαγάνδα'' κατά της Ελλάδας

Ε. ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ: "Η Vodafone εργάζεται για την βρετανική κατασκοπεία"
Μεγάλες ιδιωτικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες παρείχαν στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πολύ μεγαλύτερη βοήθεια σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των χρηστών του Διαδικτύου, από ότι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα. Ορισμένες από αυτές κατήρτιζαν γι΄αυτό το σκοπό συγκεκριμένα προγράμματα συλλογής πληροφοριών, αποκαλύπτουν τα γερμανικά έντυπα NDR και Sueddeutsche Zeitung επικαλούμενα νέα έγγραφα, τα οποία παρουσίασε ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Οι εταιρείες αυτές είναι οι ακόλουθες: British Telecom, Verizon, Vodafone, Level 3, Global Crossing, Interoute και Viatel, οι οποίες ελέγχουν σημαντικό μέρος της παγκόσμιας διαδικτυακής υποδομής.

λαγκαρντ, βενιζελοςΤα δέκα «τρελά» επιδόματα που λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι την Ελλάδα!
Αυτό που παλιότερα έμοιαζε εντελώς φυσιολογικό και νόμιμο, δηλαδή να απολαμβάνουν εξωφρενικών προνομίων οι δημόσιοι υπάλληλοι, σήμερα φαντάζει εξωπραγματικό. Στην Ελλάδα της κρίσης τα δέκα παρακάτω επιδόματα είναι πλέον ένδειξη της απόλυτης παράνοιας του ελληνικού κράτους.
• Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ): 690/μήνα σε 420 άτομα
• Επίδομα πλυσίματος χεριών (ΟΣΕ): 420/μήνα σε 1987 άτομα
• Επίδομα προπέλας (Λιμενικό): 840/μήνα σε 653 άτομα
• Επίδομα κεραίας (ΗΣΑΠ): 1120/μήνα σε 329 άτομα
• Μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο): 290/μήνα σε 6800 άτομα
• Επίδομα παραλαβής – παράδοσης λεωφορείων: 450/μήνα σε 1100 άτομα
• Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ): 310/μήνα σε 1790 άτομα
• Επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων (Υπουργείο Δικαιοσύνης): 595/μήνα σε άγνωστο αριθμό ατόμων
• Επίδομα Φαξ (ΔΕΗ): 870/μήνα σε 657 άτομα
• Ετήσιο επίδομα χρήσης του κυλικείου, παρότι η χρήση των εστιατορίων των εγκαταστάσεων είναι δωρεάν (Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων) :120/μήνα για όλο το προσωπικό.
Συνολικά τα επιδόματα ξεπερνούν τα 137 και παραμένει άγνωστο πόσα από αυτά έχουν κοπεί.
Υπάρχει ακόμα και επίδομα «νέας διαδρομής» στο Υπουργείο Παιδείας που κάποιοι έπαιρναν, επειδή το υπουργείο τους από το κέντρο (Μητροπόλεως) μεταφέρθηκε στο Μαρούσι!
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» που δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ, τον Μάιο 2013 το μισθολόγιο ανέρχεται τον χρόνο σε 6 δισ. ευρώ και τα επιδόματα στο σύνολό τους σε 7 δισ. ευρώ!

Εντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, επικαλούμενες τον κίνδυνο αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η αποχή των Λατινοαμερικανικών κρατών από τη ψηφοφορία έγκρισης της χρηματοδότησης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, αποκαλύφθηκε από τον Βραζιλιάνο αντιπρόσωπό τους, σε μια ασυνήθιστα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, δημόσια δήλωση που αναδεικνύει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των αναδυόμενων χωρών με την πολιτική του Ταμείου να διασώζει τους υπερχρεωμένους Ευρωπαίους. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας», δήλωσε ο Πάουλο Μπατίστα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, ο οποίος εκπροσωπεί ακόμη 10 κράτη στην Κεντρική και Νότια Αμερική και την Καριβαϊκή...


Windfall for Fage with US school meals
Greek dairy giant Fage stands to benefit considerably from a recent decision by the US Department of Agriculture to introduce Greek yogurt at schools in New York, Tennessee, Arizona and Idaho, in a pilot program for the replacement of meat in subsidized meals as of September 2013. Fage has flourished in the US through its local subsidiary despite having to fight numerous court battles with rivals over the ''Greekness'' of various brands. The USDA decision, however, also poses a challenge as it concerns four states that have different proximities to yogurt manufacturers and it plans to test distribution through various warehousing models. Crucially, the program could expand to a national scale if the pilot is successful, potentially bringing Greek yogurt to every school in the US, subsidized by the state.

Wall Street Journal: ''Kυβερνήσεις εξασφάλιζαν δουλειά στους υποστηρικτές τους μέσω ΕΡΤ''
Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί πια παγκόσμιο θέμα με τα διεθνή μέσα να παρουσιάζουν εκτενή ρεπορτάζ από το «λουκέτο» στην κρατική τηλεόραση. Η Wall Street Journal πέρα από την ενημέρωση προχωρά και σε έμμεσο σχολιασμό της κατάστασης κάνοντας λόγω για πολιτικές ευθύνες και για προσλήψεις μέσω ρουσφετιών.
«Επί σειρά ετών, η ΕΡΤ υπήρξε ο προνομιακός τόπος για να εξασφαλίζουν όλες οι κυβερνήσεις δουλειές στους υποστηρικτές τους, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζομένων να μην έχει καμία σχέση με την τηλεθέαση», αναφέρεται στο δημοσίευμα της εγκριτης οικονομικής ιστοσελίδας και στο ρεπορτάζ προσθέτονται τα εξής: «Με κάθε κυβερνητική αλλαγή, άλλαζε και η διοίκηση της ΕΡΤ ώστε να απηχούνται οι απόψεις του κυβερνώντος κόμματος».


Τον Ιανουάριο του 2012 η πρόεδρος της Αργεντινής είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα:
''Στο τέλος θα σας οδηγήσουν να ξεπουλήσετε τα πάντα και όταν τα ξεπουλήσετε θα διαπιστώσετε ότι δεν ξεπεράσατε την χρεοκοπία αλλά τότε θα είναι αργά, θα χρεοκοπήσετε όπως χρεοκοπήσαμε και εμείς''.


Ρεκόρ παραοικονομίας στην Ελλάδα
Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η αναφορά της Άνγκελα Μέρκελ στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή και παραοικονομία στην Ελλάδα, όπως επίσης τα εκτενή αφιερώματα του γερμανικού Τύπου στη προκλητική συμπεριφορά όσων συχνάζουν σε πολυτελή θέρετρα και επιδεικνύουν τον πλούτο τους, ο οποίος είναι αδήλωτος και προερχόμενος από τις «γκρίζες» ζώνες της οικονομίας.
Τα στοιχεία που αποδεικνύουν το εύρος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα πέφτουν, άλλωστε, «βροχή» και προέρχονται τόσο από το εσωτερικό όσο και από μετρήσεις της Κομισιόν και άλλων Οργανισμών.
Με φόντο τα απίστευτα ποσοστά φοροδιαφυγής- πάνω από 55%- που αποτυπώνονται στους τελευταίους θερινούς ελέγχους του ΣΔΟΕ, νέα Έκθεση της Κομισιόν για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι η «γκρίζα» οικονομία στην Ελλάδα συναγωνίζεται επαξίως τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, χώρες όπου όλως τυχαίως έχουν και πολύ υψηλά ποσοστά φτώχειας. Σύμφωνα με την εν λόγω Έκθεση, η παραοικονομία στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 24,3% του ΑΕΠ, δηλαδή στα περίπου 48 δισ ευρώ.


Διαφθορά και ατιμωρησία καλά κρατούν στην Ελλάδα
Κακοδιαχείριση, ανευθυνότητα και απαλλαγή ή μη επιβολή της προσήκουσας ποινής για σοβαρά περιστατικά διαφθοράς από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά όργανα, διαπιστώνει η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2011. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής αποτυπώνει στην έκθεση του περιστατικά διαφθοράς σε σχέση με έρευνες προηγούμενων χρόνων. Ο κ. Ρακιντζής άσκησε ένσταση κατά 185 πρωτόδικων πειθαρχικών αποφάσεων που ήταν υπερβολικά επιεικείς ή η αιτιολόγηση τους ανεπαρκής.

Ποιός νομίζει ότι είναι αυτός ο εγωπαθής;
Βουβουζέλος μαινόμενος: Ο μνημονιακός που θέλει να...σώσει την Ελλάδα!
Δείτε το βίντεο και θαυμάστε ύφος, θράσος, αλαζονία, τρόπο ομιλίας, απαντώντας σε ερώτηση πολίτη. O πρόεδρος του κόμματος των κλεφτών-''λαμόγιων'', χτυπάει τα χέρια, ουρλιάζει, είναι εκτός εαυτού.

«Η Ντροπή της Ευρώπης»
( Το ποίημα γιά την Ελλάδα του Νομπελίστα ποιητή και συγγραφέα Γκύντερ Γκρας )
Στο χάος κοντά, γιατί δεν συμμορφώθηκε στις αγορές. Κι Εσύ μακριά από τη Χώρα, που Σου χάρισε το λίκνο.
Οσα Εσύ με την ψυχή ζήτησες και νόμισες πως βρήκες, τώρα θα καταλυθούν, και θα εκτιμηθούν σαν σκουριασμένα παλιοσίδερα.
Σαν οφειλέτης διαπομπευμένος και γυμνός, υποφέρει μια Χώρα. Kι Εσύ, αντί για το ευχαριστώ που της οφείλεις, προσφέρεις λόγια κενά.
Καταδικασμένη σε φτώχεια η Χώρα αυτή, που ο πλούτος της κοσμεί Μουσεία: η λεία που Εσύ φυλάττεις.
Αυτοί που με τη δύναμη των όπλων είχαν επιτεθεί στη Χώρα την ευλογημένη με νησιά, στον στρατιωτικό τους σάκο κουβαλούσαν τον Χέλντερλιν.
Ελάχιστα αποδεκτή Χώρα, όμως οι πραξικοπηματίες της, κάποτε, από Εσένα, ως σύμμαχοι έγιναν αποδεκτοί.
Χώρα χωρίς δικαιώματα, που η ισχυρογνώμονη εξουσία ολοένα και περισσότερο της σφίγγει το ζωνάρι.
Σ' Εσένα αντιστέκεται φορώντας μαύρα η Αντιγόνη, και σ' όλη τη Χώρα πένθος ντύνεται ο λαός, που Εσένα φιλοξένησε.
'Ομως, έξω από τη Χώρα, του Κροίσου οι ακόλουθοι και οι όμοιοί του όλα όσα έχουν τη λάμψη του χρυσού στοιβάζουν στο δικό Σου θησαυροφυλάκιο.
Πιες επιτέλους, πιες! κραυγάζουν οι εγκάθετοι των Επιτρόπων· όμως ο Σωκράτης, με οργή Σου επιστρέφει το κύπελλο γεμάτο ώς επάνω.
Θα καταραστούν εν χορώ, ό,τι είναι δικό Σου οι θεοί, που τον 'Ολυμπό τους η δική Σου θέληση ζητάει ν' απαλλοτριώσει.
Στερημένη από πνεύμα, Εσύ θα φθαρείς χωρίς τη Χώρα, που το πνεύμα της, Εσένα, Ευρώπη, εδημιούργησε.
................................................................
( Την ώρα που οι «πνευματικοί» άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν εξαφανισθεί, κανείς 'Ελληνας πολίτης δεν έχει δικαίωμα να επιλέξει την αυτοκτονία του. Η 17η Ιουνίου θα μπορούσε να είναι μια ημερομηνία σταθμός για να αλλάξει η πορεία της Ευρώπης, γιά να σταματήσει η ''μνημονιακή'' εξαθλίωση των Ελλήνων )


ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ-Η κρατική βλακεία είναι ακατανίκητη, στην ''μπανανία''
Ακούστε είδηση από τον ραδιοφ. σταθμό ''SΚΥ'' των Αθηνών (24 Φεβ. '12) και οι έχοντες... τρίχες στην κεφαλή, προσοχή γιατί θα... καραφλιάσετε (το εισαγωγικό μόνο στην είδηση είναι του ''Κ'')... ΑΚΟΥΣΤΕ
- Η είδηση όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ''Καθημερινή''... (Διαβάστε)

Η συμφωνία γιά νέο δάνειο στην Ελλάδα και οι ''πανηγυρισμοί'' των γελοίων... (Tο μνημόνιο).
Δόθηκε το ''πράσινο φως'' για ένα νέο δάνειο 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (21 Φεβ. '12), από τα οποία ούτε ένα ευρώ θα δοθεί στην χώρα, αφού τα χρήματα θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό για αποπληρωμή του (προηγούμενου) ελληνικού χρέους και των τόκων


''Aνήκω σὲ µία χώρα µικρή''
(H oμιλία του Γιώργου Σεφέρη στην τελετή παραλαβής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, 11 Δεκεμβρίου 1963)
«Ἀνήκω σὲ µία χώρα µικρή. Ἕνα πέτρινο ἀκρωτήρι στὴ Μεσόγειο, ποὺ δὲν ἔχει ἄλλο ἀγαθὸ παρὰ τὸν ἀγώνα τοῦ λαοῦ, τὴ θάλασσα, καὶ τὸ φῶς τοῦ ἥλιου. Εἶναι µικρὸς ὁ τόπος µας, ἀλλὰ ἡ παράδοσή του εἶναι τεράστια καὶ τὸ πράγµα ποὺ τὴ χαρακτηρίζει εἶναι ὅτι µᾶς παραδόθηκε χωρὶς διακοπή. Ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα δὲν ἔπαψε ποτὲ της νὰ µιλιέται. Δέχτηκε τὶς ἀλλοιώσεις ποὺ δέχεται καθετὶ ζωντανό, ἀλλὰ δὲν παρουσιάζει κανένα χάσµα. Ἄλλο χαρακτηριστικὸ αὐτῆς τῆς παράδοσης εἶναι ἡ ἀγάπη της γιὰ τὴν ἀνθρωπιά, κανόνας της εἶναι ἡ δικαιοσύνη. Στὴν ἀρχαία τραγωδία, τὴν ὀργανωµένη µὲ τόση ἀκρίβεια, ὁ ἄνθρωπος ποὺ ξεπερνᾶ τὸ µέτρο, πρέπει νὰ τιµωρηθεῖ ἀπὸ τὶς Ἐρινύες. Ὅσο γιὰ µένα συγκινούµαι παρατη ρώντας πὼς ἡ συνείδηση τῆς δικαιοσύνης εἶχε τόσο πολὺ διαποτίσει τὴν ἑλληνικὴ ψυχή, ὥστε νὰ γίνει κανόνας τοῦ φυσικοῦκόσµου. Και ἕνας ἀπὸ τοὺς διδασκάλους µου, τῶν ἀρχῶν τοῦ περασµένου αἰώνα, γράφει : «... θὰ χαθοῦµε γιατί ἀδικήσαµε....». Αὐτὸς ὁ ἄνθρωπος ἦταν ἀγράµµατος. Εἶχε µάθει νὰ γράφει συναπτὰ τριάντα πέντε χρόνια τῆς ἡλικίας του. Ἀλλὰ στὴν Ἑλλάδα τῶν ἡµερῶν µας, ἡ προφορικὴ παράδοση πηγαίνει µακριὰ στὰ περασµένα ὅσο καὶ ἡ γραπτή. Τὸ ἴδιο καὶ ἡ ποίηση. Εἶναι γιὰ µένα σηµαντικὸ τὸ γεγονὸς ὅτι ἡ Σουηδία θέλησε νὰ τιµήσει καὶ τούτη τὴν ποίηση καὶ ὅλη τὴν ποίηση γενικά, ἀκόµη καὶ ὅταν ἀναβρύζει ἀνάµεσα σ’ἕνα λαὸ περιορισµένο. Γιατί πιστεύω πώς τοῦτος ὁ σύγχρονος κόσµος ὅπου ζοῦµε, ὁ τυρρανισµένο ς ἀπὸ τὸ φόβο καὶ τὴν ἀνησυχία, τὴ χρειάζεται τὴν ποίηση. Ἡ ποίηση ἔχει τὶς ρίζες της στὴν ἀνθρώπινη ἀνάσα – καὶ τί θὰ γινόµασταν ἂν ἡ πνοή µας λιγόστευε; Εἶναι µία πράξη ἐµπιστοσύνης – κι ἕνας Θεὸς τὸ ξέρει ἂν τὰ δεινά µας δὲν τὰ χρωστᾶµε στὴ στέρηση ἐµπιστοσύνης. Παρατήρησαν, τὸν περασµένο χρόνο γύρω ἀπὸ τοῦτο τὸ τραπέζι, τὴν πολὺ µεγάλη διαφορὰ ἀνάµεσα στὶς ἀνακαλύψεις τῆς σύγχρονης ἐπιστήµης καὶ στὴ λογοτεχνία, παρατήρησαν πὼς ἀνάµεσα σ’ ἕνα ἀρχαῖο ἑλληνικὸ δράµα καὶ ἕνα σηµερινό, ἡ διαφορὰ εἶναι λίγη. Ναί, ἡ συµπεριφορὰ τοῦ ἀνθρώπου δὲ µοιάζει νὰ ἔχει ἀλλάξει βασικά. Καὶ πρέπει νὰ προσθέσω πὼς νιώθει πάντα τὴν ἀνάγκη ν’ ἀκούσει τούτη τὴν ἀνθρώπινη φωνὴ ποὺ ὀνοµάζουµε ποίηση. Αὐτὴ ἡ φωνὴ ποὺ κινδυνεύει νὰ σβήσει κάθε στιγµὴ ἀπὸ στέρηση ἀγάπης καὶ ὁλοένα ξαναγεννιέται. Κυνηγηµένη, ξέρει ποὺ νὰ βρει καταφύγιο, ἀπαρνηµένη, ἔχει τὸ ἔνστικτο νὰ πάει νὰ ριζώσει στοὺς πιὸ ἀπροσδόκητους τόπους. Γι’ αὐτὴ δὲν ὑπάρχουν µεγάλα καὶ µικρὰ µέρη τοῦ κόσµου. Τὸ βασίλειό της εἶναι στὶς καρδιὲς ὅλων τῶν ἀνθρώπων τῆς γῆς. Ἔχει τὴ χάρη ν’ ἀποφεύγει πάντα τὴ συνήθεια να κρίνει μία χωρα από το μέγεθος της, την γλώσσα της, τον πλούτο, ή την βιομηχανία της. Χρωστῶ τὴν εὐγνωµοσύνη µου στὴ Σουηδικὴ Ἀκαδηµία ποὺ ἔνιωσε αὐτὰ τὰ πράγµατα, ποὺ ἔνιωσε πὼς οἱ γλῶσσες, οἱ λεγόµενες περιορισµένης χρήσης, δὲν πρέπει νὰ καταντοῦν φράχτες ὅπου πνίγεται ὁ παλµὸς τῆς ἀνθρώπινης καρδιᾶς, ποὺ ἔγινε ἕνας Ἄρειος Πάγος ἱκανός νὰ κρίνει µὲ ἀλήθεια ἐπίσηµη τὴν ἄδικη µοίρα τῆς ζωῆς, γιὰ νὰ θυµηθῶ τὸν Σέλλεϋ, τὸν ἐµπνευστή, καθώς µᾶς λένε, τοῦ Ἀλφρέδου Νοµπέλ, αὐτοῦ τοῦ ἀνθρώπου ποὺ µπόρεσε νὰ ἐξαγοράσει τὴνἀναπόφευκτη βία µὲ τὴ µεγαλοσύνη τῆς καρδιᾶς του. Σ’ αὐτὸ τὸν κόσµο, ποὺ ὁλοένα στενεύει, ὁ καθένας µας χρειάζεται ὅλους τούς ἄλλους. Πρέπει ν’ ἀναζητήσουµε τὸν ἄνθρωπο, ὅπου καὶ νὰ βρίσκεται. Ὅταν στὸ δρόµο τῆς Θήβας, ὁ Οἰδίπους συνάντησε τὴ Σφίγγα, κι αὐτὴ τοῦ ἔθεσε τὸ αἴνιγµά της, ἡ ἀπόκρισή του ἦταν : ὁ ἄνθρωπος. Τούτη ἡ ἁπλὴ λέξη χάλασε τὸ τέρας. Ἔχουµε πολλὰ τέρατα νὰ καταστρέψουµε. Ἂς συλλογιστοῦµε τὴν ἀπόκριση τοῦ Οἰδίποδα.»

parthenon-nashvilleΚ. Σβολόπουλος: Η συνέχεια επί τρεις χιλιετίες των Ελλήνων
Με αφορμή την εξακολουθητική διατύπωση απόψεων για τη νεώτερη ελληνική ιστορία, θα όφειλαν, κατά την άποψή μου, να αποκαθαρθούν ορισμένες βασικές ιστορικές έννοιες:
1. Η δημιουργία έθνους στην ελληνική περίπτωση ουδόλως προϋπέθετε την ύπαρξη κράτους.  Έχει καταδειχτεί ήδη, από τα μέσα του 19ου αιώνα, η συνέχεια επί τρεις χιλιετίες των Ελλήνων.  Το νέο ελληνικό έθνος – σύμφωνα με τους κορυφαίους πρόσφατα ειδικούς Βακαλόπουλο, Σβορώνο, Ζακυθηνό και Βρυώνη – δημιουργήθηκε κατά τις αρχές τουλάχιστο του 13ου αιώνα.  Η υπαγωγή του ελληνικού έθνους σε κριτήρια που αφορούν τους αφρικανικούς λαούς, ταυτίζοντας  την αφετηρία του με τη δημιουργία της νεώτερης Ελλάδος ως κράτους, αντιφάσκει προκλητικά με την επιστημονική αλήθεια.
2. Η αντιπαράθεση μουσουλμάνων και χριστιανών, αντικατοπτρίζοντας ορισμένα σύγχρονα φαινόμενα, δεν αρκεί  για να εκφράσει την αντίθεση μεταξύ δεσπότη και υποτελούς που διαχώριζε Τούρκους και Έλληνες επί μακρούς αιώνες.  Εύλογα είναι τα ερωτήματα: τι παρακίνησε τους Έλληνες να εξεγείρονται επανειλημμένα και σε βαθμό εντεινόμενο κατά του δυνάστη τους; τι παρώθησε, ακόμη, να προσέλθουν λάτρεις της ελευθερίας από όλο τον κόσμο για να χύσουν το αίμα τους στην ελληνική γη;
3. Σύμφωνα με το κλασικό δόγμα του πολιτικού φιλελευθερισμού, το οποίο με αφετηρία τη Γαλλική Επανάσταση έγινε δεκτό από όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες, ο υπόδουλος έχει το δικαίωμα όχι μόνο να διεκδικεί την ελευθερία του αλλά και να στρέφεται με κάθε τρόπο κατά του «τυράννου» που του την στερεί.  Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, κηρύσσοντας την Ελληνική Επανάσταση, επιδοκιμάζει την πράξη των Τυραννοκτόνων και επισείει την αιματοβαμμένη χλαμύδα του Καίσαρα για να εγείρει τους υποδούλους.  Την «ματωμένη» αυτήν ελευθερία εγκωμίασε και  ο Διονύσιος Σολωμός στον «Ύμνο».
Κατά το προηγούμενο έτος, στη διάρκεια ημερίδων πάνω σε μείζονα θέματα της πνευματικής μας ζωής, η Ακαδημία Αθηνών επιλήφθηκε της ειδικότερης πραγμάτευσης και των αρχών αυτών. Πιστεύω ότι η παράβλεψή τους δεν επιτρέπει την κατανόηση και την ερμηνεία της  Επαναστάσεως του 1821 και του χαρακτήρα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
('Αρθρο του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου -για το Antinews, 1 Μαρτίου 2011- τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών).


Oι 12 μητροπολίτες που έγιναν Τούρκοι υπήκοοι: Ολοκληρώθηκε -τέλη Νοεμβρίου 2010- η διαδικασία χορήγησης τουρκικής υπηκοότητας σε 12 Ιεράρχες του Οικουμ. Πατριαρχείου από το εξωτερικό, με την επίδοση ταυτότητας από τις Αρχές. Οι 12 Μητροπολίτες που έγιναν και πολίτες της Τουρκίας είναι: Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος, Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιος, Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος, Μιλήτου Απόστολος, Πισιδίας Σωτήριος, Δαρδανελλίων Νικήτας, Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος και Μπουένος 'Αϊρες Ταράσιος.

Δεν ήταν ο Φειδιππίδης αυτός που έτρεξε την κλασική διαδρομή:
Αθήνα 490 π.Χ., μία μόνο λέξη μένει για πάντα γραμμένη στην ιστορία και την καρδιά των απανταχού Ελλήνων: «Νενικήκαμεν». Η ηρωικότερη ίσως των λέξεων που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα και ειπώθηκε από τον μαραθωνομάχο Ευκλή με την τελευταία του πνοή, φέρνοντας τα χαρμόσυνα νέα για την έκβαση της ναυμαχίας από τον Μαραθώνα έως την Αθήνα πάνοπλος (συνολική απόσταση 42,195 μέτρα). ΔΕΝ ΗΤΑΝ ο Φειδιππίδης αυτός που έτρεξε την κλασική διαδρομή. 'Hταν, κατά τον Θουκυδίδη (βιβλίο Β'), ο Ευκλής. Ο Φειδιππίδης έτρεξε το Σπάρταθλο (Αθήνα-Σπάρτη) και ΔΕΝ πολέμησε
.

Xρήσιμη αυτογνωσία (περί Ελλήνων): Ο αείμνηστος σύγχρονος φιλόσοφος και πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας μετά τη Μεταπολίτευση Κωνσταντίνος Τσάτσος πριν από κάποιες δεκαετίες έδωσε στη δημοσιότητα μετάφραση αποσπασμάτων από επιστολές του ρωμαίου συγκλητικού Μενένιου Απιου προς τον φίλο του Ατίλιο Νάβιο, ο οποίος επρόκειτο να τον διαδεχθεί στη διακυβέρνηση της Αχαΐας. Σ΄ αυτές τον συμβουλεύει για το πώς μπορεί να χειριστεί τους Ελληνες αξιοποιώντας κυρίως τα ελαττώματά τους. Οι πάπυροι αυτοί με την αλληλογραφία των εν λόγω ρωμαίων αξιωματούχων βρέθηκαν στην τοποθεσία Οξύρρυγχος της Αιγύπτου και ονομάστηκαν ''Οξυρρύγχειοι Πάπυροι'':
«Ο Ελληνας είναι πιο εγωιστής από εμάς και συνεπώς από όλα τα έθνη του κόσμου. Το άτομό του είναι ''πάντων χρημάτων μέτρον'' κατά το ρητό του Πρωταγόρα. Αδέσμευτο, αυθαίρετο και ατίθασο, αλλά και αληθινά ελεύθερο, ορθώνεται το ''εγώ'' των Ελλήνων. Χάρις σε αυτό σκεφθήκανε πηγαία,πρώτοι αυτοί, όσα εμείς αναγκαζόμαστε σήμερα να σκεφθούμε σύμφωνα με τη σκέψη τους. Χάρις σε αυτό βλέπουν με τα μάτια τους και όχι με τα μάτια εκείνων που είδαν πριν από αυτούς.
'Ομως ήρθανε καιροί όπου ο ελληνικός εγωισμός ξέχασε την τέχνη που οικοδομεί τους ιδανικούς κόσμους, αλλά δεν ξέχασε την τέχνη που γκρεμίζει τις πραγματικές πολιτείες. Και εμείς τους συναντήσαμε σε τέτοιους καιρούς και γι΄ αυτό η κρίση μας γι΄ αυτούς συμβαίνει να είναι τόσο αυστηρή που κάποτε καταντά άδικη. Η μοίρα μας έταξε νομοθέτες του κόσμου και το ελληνικό άτομο περιφρονεί τον νόμο. Δεν παραδέχεται άλλη κρίση δικαίου παρά την ατομική του, που δυστυχώς στηρίζεται σε ατομικά κριτήρια. Απορείς πώς η πατρίδα των πιο μεγάλων νομοθετώνέχει τόση λίγη πίστη στον νόμο. Πείθονται μόνο στα ρήματα τα δικά τους και ή αλλάζουν τους νόμους κάθε λίγο ανάλογα με τα κέφια της στιγμήςή,όταν δεν μπορούν να τους αλλάξουν, τους αντιμετωπίζουν σαν εχθρικές δυνάμεις και τότε μεταχειρίζονται εναντίον τους ή τη βία ή τον δόλο. Α! πόσο την χαίρεται ο Ελληνας την εύστροφη καταδολίευσή τους, τους σοφιστικούς διαλογισμούς που μεταβάλλουν τους νόμους σε ράκη! Ο Ελληνας έχει την πιο αδύναμη μνήμη από μας, έχει λιγότερη συνέχεια. Θες να σαγηνεύσεις την εκκλησία του δήμου σε μια πόλη ελληνική; Πες τους: ''Σας υπόσχομαι αλλαγή''. Πες τους: ''Θα θεσπίσω νέους νόμους''.
Οι Ελληνες λίγα πράγματα σέβονται και σπάνια όλοι τους τα ίδια. Και προς καλού και προς κακού στέκουν επάνω από τα πράγματα. Για να κρίνουν αν ένας νόμος είναι δίκαιος θα τον μετρήσουν με το μέτρο της προσωπικής τους περίπτωσης, ακόμα κι όταν υπεύθυνα τον κρίνουν στην εκκλησία ή στο δικαστήριο. Ο Ελληνας ζητεί από τον νόμο δικαιοσύνη για τη δική του προσωπική περίπτωση. Εάν τύχει και ο νόμος, δίκαιος στην ολότητά του και δεν ταιριάζει σε λίγες περιπτώσεις όπως η δική του, δεν μπορεί να το παραδεχθεί. Δεν δέχεται να θυσιάσει την δική του περίπτωση, το δικό του εγώ σε έναν νόμο σκόπιμο και δίκαιο στη γενικότητά του...
Κινημένος από την ίδια εγωπάθεια,  τη ρίζα αυτή του κάθε ελληνικού κακού, ο Ελληνας δεν συγχωρεί στον συμπολίτη του καμιά προκοπή. Οποιος  τον ξεπεράσει, ο Ελληνας τον φθονεί  με πάθος και αν είναι στο χέρι του να  τον γκρεμίσει από εκεί που ανέβηκε θα  το κάνει.Μα το πιο σπουδαίο,για να καταλάβεις τον Ελληνα, είναι να σπουδάσεις τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνει τον φθόνο του, τον τρόπο που εφηύρε για να γκρεμίζει καλύτερα. Είναι  ένας τρόπος πιο κομψός από το δικό  μας γέννημα σοφιστικής ευστροφίας  και διανοητικής δεξιοτεχνίας. Δεν του  αρέσει η χοντροκομμένη δολοφονία  στους διαδρόμους του παλατιού, αλλά  η λεπτοκαμωμένη συκοφαντία, ένα είδος αναίμακτου, ηθικού φόνου, ενός  φόνου διακριτικότερου και εντελέστερου που αφήνει του δολοφονημένου τη  σάρκα σχεδόν ανέπαφη, να περιφέρει  την ατίμωση και τη γύμνια της στους  δρόμους και στις πλατείες. Γιατί και τη  συκοφαντία, αγαπητέ μου, την έχουν  αναγάγει σε τέχνη οι θαυμάσιοι, οι φιλότεχνοι Ελληνες, οι πρώτοι δημιουργοί του καλού και του κακού λόγου. Η  τέχνη είναι να βρίσκεις τον διφορούμενο λόγο, που άμα σε ρωτήσουν γιατί τον είπες, να μπορείς να πεις πως  τον είπες με την καλή σημασία, και πάλι εκείνος που τον ακούει να αισθάνεται ότι πρέπει να τον εννοήσει με την  κακή του σημασία. Αυτό είναι το αγχέμαχο όπλο με το οποίο πολεμάει ο Ελληνας τον Ελληνα, ο ηγέτης τον ηγέτη,  ο φιλόσοφος τον φιλόσοφο, ο ποιητής τον ποιητή αλλά και ο ανάξιος τον  άξιο, ο ουσιαστικά αδύνατος τον ουσιαστικά δυνατό».


Είναι μύθος ότι η ελληνική δεν έγινε η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ ''για μία ψήφο''
Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα αρέσουν σε πολλούς από εμάς. Είναι ωραίο και ανέξοδο να φουσκώνεις από εθνική υπερηφάνεια, όταν, μάλιστα, δεν είσαι υποχρεωμένος να θυσιάσεις τίποτα. Μία από αυτές τις υποθέσεις του εύκολου κλέους (τζάμπα μάγκας, θα έλεγαν κάποιοι) είναι και o αστικός μύθος ότι δήθεν η ελληνική δεν έγινε επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ για μία μόνο ψήφο. Κάποιοι, μάλιστα, το παραχοντραίνουν προσθέτοντας ότι αυτή η ψήφος ήταν κάποιου Εβραίου. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει η αφέλεια του μύθου αλλά η δυσωδία του ρατσισμού. Στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ τέτοια ψηφοφορία στην Αμερική. Τα Αγγλικά επικράτησαν με φυσικό και αυτονόητο τρόπο, αφού οι πλειοψηφία των πρώτων κατοίκων της Αμερικής τα μιλούσε ως μητρική γλώσσα. Πως θα ήταν, άλλωστε, δυνατόν το 49% των πολιτών να ψηφίσει ως επίσημη γλώσσα του κράτους του μία γλώσσα που δεν την ομιλεί. Το αστείο της υπόθεσης φαίνεται ότι ο ίδιος μύθος κυκλοφορεί και για τη γερμανική, την Ισπανική τή Γαλλική, τη Λατινική και την Εβραϊκή γλώσσα. Ο μύθος απέκτησε την αληθοφάνεια που χρειάζονταν οι έλληνες, όταν το 1970 ο Τάσκα, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, τον χρησιμοποίησε για να γίνει αρεστός στους αφελείς ιθαγενείς που «διοικούσε». Τα όμορφα «νέα» αρέσουν σε όλους ακόμα και όταν είναι ψεύτικα. Αφού είναι ωραία, η αλήθεια περιττεύει.


greece 1903-1920 picturesH Ελλάδα του 1903 με 1920
Ο Φιλέλληνας Ελβετός Fred Boissonnas είναι ο πρώτος ξένος φωτογράφος που περιηγήθηκε τόσο πολύ στον ελληνικό χώρο, από τον χρόνο 1903 και για περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα.Περιηγήθηκε, φωτογράφισε, έγραψε. Το έργο του, πρωτοποριακό αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ο αιώνα. Μέσα από τις φωτογραφίες και τα λευκώματά του παρουσιάζει ένα πανόραμα της Ελλάδας του μεσοπολέμου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την Ελλάδα την ίδια περίοδο.
Το έργο του Φρεντ Μπουασονά, αν και γνωστό στην Ευρώπη των αρχών του 20ου αιώνα, αξίζει σήμερα μια δεύτερη ανάγνωση. Η πρόοδος σε τεχνικά θέματα, η ανακάλυψη του χρώματος, η ευχρηστία των μηχανών και οι ανέσεις του ταξιδιού, μπορεί σήμερα να καθιστούν το έργο του απαρχαιωμένο, αλλά η ιστορική ματιά αποκαλύπτει τον μοντερνισμό του σε σύγκριση με άλλους φωτογράφους που περιπλανήθηκαν στην Ελλάδα. Ο καλλιτέχνης, πέρα από το καταγραφικό ενδιαφέρον του για όλα όσα εξαφανίζονται, μας δίνει μια εικόνα της Ελλάδας που εκτείνεται πέρα από την εθνογραφική μαρτυρία. Η μεγάλη πίστη και ο θαυμασμός του για τη χώρα αυτή μεταδίδονται μέσα από το έργο του με μια τρυφερότητα και μια αγάπη που η δύναμη τους ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, δίνει ψυχή σ' αυτά τα κομμάτια χαρτιού...

Θλιβερή διαπίστωση: Στα καταστατικά όλων των ομογενειακών μας Οργανώσεων στις ΗΠΑ (συλλόγους, Ομοσπονδίες, πανΕνώσεις κ.ά.) αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να εορτάζουν -με ανάλογες εκδηλώσεις- τις εθνικές εορτές Ελλάδας και ΗΠΑ. Ελάχιστες τιμούν την 25η Μαρτίου και ουδεμία την 4η Ιουλίου.

O ''οικουμενικός'' Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Σύμφωνα με τον τεσκερέ (διάταγμα) του 1923 για την εκλογή Πατριάρχη, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν μόνον οι αρχιερείς του Πατριαρχείου που εδρεύουν στην Τουρκία και είναι εκ γενετής Τούρκοι υπήκοοι. Το 1970 δημοσιεύτηκε ένα talimat (απόφαση) του νομάρχη Κωνσταντινουπόλεως, σύμφωνα με το οποίο, όταν χηρεύει ο πατριαρχικός θρόνος, υποβάλλεται στη νομαρχία κατάλογος ονομάτων όλων όσοι έχουν δικαίωμα να εκλεγούν στο πατριαρχικό αξίωμα και ο νομάρχης έχει πλήρη δυνατότητα να διαγράφει όσους δεν είναι αρεστοί!
Το δράμα αρχίζει από τη στιγμή που η πρόταση αυτή έγινε ασμένως δεκτή από Καραμανλή και Ντόρα και, αργότερα, από τον Βαρθολομαίο, αντί να τον πιέσουν για αλλαγές στο νομικό καθεστώς. Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά δεν ζήτησε να καταργηθεί κανένα από τα νομοθετικά κείμενα που ισχύουν και αρκέστηκε να αποδεχθεί την πρόταση Ερντογάν, η οποία στην πραγματικότητα επιτρέπει στην Τουρκία να παρεμβαίνει πιο ενεργά και σε αρχιερείς που υπηρετούν και σε άλλες χώρες υπό τη σκέπη του Πατριαρχείου: στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Άπω Ανατολή.
Επίσης, σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το Άγιον Όρος. Ακόμη, η πνευματική του δικαιοδοσία εκτείνεται στις λεγόμενες Νέες Χώρες (Ήπειρος, Μακεδονία, Δ. Θράκη, νησιά του Αιγαίου).
Στις 19 Οκτ. 2009 ο Βαρθολομαίος έστειλε σε όλους τους αρχιερείς του Πατριαρχείου εγκύκλιο επιστολή, με την οποία εξέφραζε τις θερμές ευχαριστίες προς την «Έντιμον Κυβέρνησιν της Τουρκίας», που απεφάσισε να τους παράσχει, αν οι ίδιοι το επιθυμούν, την υπηκοότητά της, και παρότρυνε τους αρχιερείς να αποδεχθούν την «ευγενή προσφορά» και να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις.
Μέχρι σήμερα στην προτροπή του Βαρθολομαίου έχουν ανταποκριθεί 15 μητροπολίτες, αλλά στο διαδίκτυο αναφέρονται τα ονόματα 12.
Αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:
* Εκκλησία Κρήτης: 1. Αρκαλοχωρίου-Καστελίου-Βιάννων Ανδρέας, 2. Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος, 3. Κισσάμου-Σελίνου Αμφιλόχιος, 4. Πέτρας-Χερσονήσου Νεκτάριος.
* Εκκλησία Δωδεκανήσου: 1. Καρπάθου-Κάσου Αμβρόσιος, 2. Σύμης Χρυσόστομος.
* Εκκλησίες της Διασποράς: 1. Αυστρίας Μιχαήλ, 2. Ιταλίας Γεννάδιος, 3. Δαρδανελλίων Νικήτας 4. Μπουένος Άιρες Ταράσιος, 5. Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος, 6. Πισσιδίας Σωτήριος.
Το ζήτημα πλέον όμως είναι οι εθνικοί κίνδυνοι που θα προκύψουν με την ενέργεια των «15». Αυτοί δεν περιορίζονται στο γεγονός ότι έχουμε 15 μητροπολίτες τόσο ανόητους ώστε να νομίζουν ότι θα αναρριχηθούν στον οικουμενικό θρόνο. Δεν σκέφθηκαν αυτοί οι 15 σπουδαρχίδες τι παρεμβάσεις θα δέχονται επί μονίμου βάσεως στα καθήκοντά τους από τις τουρκικές αρχές; Λόγου χάριν, θα μπορούν να χοροστατήσουν σε δοξολογία στην Κρήτη ή τα Δωδεκάνησα και όχι μόνο την 25 Μαρτίου, όταν αυτή η ενέργειά τους μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντιτουρκική εκδήλωση;
Αν ο Ερντογάν όντως ενδιαφερόταν για το μέλλον του Πατριαρχείου, θα μπορούσε να καταργήσει τον τεσκερέ και το ταλιμάτ, δηλαδή να επιτρέψει την εκλογή ως Πατριάρχη οποιουδήποτε αρχιερέα του Πατριαρχείου και να του χορηγήσει στη συνέχεια την τουρκική υπηκοότητα, εφ' όσον δεν την είχε, αντί να τους κάνει όλους από πριν Τούρκους υπηκόους.
Εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα, για χάρη του Πατριαρχείου, συνεχώς υποχωρεί προ των τουρκικών αξιώσεων. Και αυτό οι Τούρκοι το έχουν καταλάβει και συστηματικά το εκμεταλλεύονται. Με την αποδοχή εκ μέρους αρχιερέων, εδώ και στη Διασπορά, της τουρκικής υπηκοότητας, κινδυνεύει πλέον και το τελευταίο μετερίζι μας: ο εθνικός χαρακτήρας της Εκκλησίας των Ελλήνων. Ρασοφόροι, που για την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες δεν δίστασαν να υψώσουν το ιερό λάβαρο της Αγίας Λαύρας, κηρύσσοντας... επανάσταση, τώρα σαν γιουσουφάκια κάνουν τεμενάδες προ του ληξιάρχου της Κωνσταντινούπολης, με την ελπίδα ότι κάποτε θα ικανοποιηθούν οι μωροφιλοδοξίες τους.
Επιτέλους, στη χώρα αυτή δεν υπάρχει ούτε υπουργείο Εξωτερικών ούτε υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων; (Το Ποντίκι-29 Μαίου '10)
Σημ.: Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Χουριέτ'', οι ''αρχι(δο)ερείς'' δεν είναι 15, αλλά 30.


Στις 17 Μαρτίου 1821, ξεκίνησε η επανάσταση
Για τις τελευταίες προετοιμασίες της κήρυξης της Επανάστασης του '21 ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, γιός του Θεόδωρου, γράφει: "Αναπτυσσομένης της ιδέας περί της Επαναστάσεως, ο σπινθήρ της Ελευθερίας ήναπτε τον ενθουσιασμό των Ελλήνων, οίτινες διενοούντο περί της ενάρξεως του πολέμου. Όθεν την 17ην Μαρτίου (1821) οι πρόκριτοι της Μάνης συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τουρκών." Πράγματι την 17ην Μαρτίου του 1821 συγκεντρώθηκαν στην Αρεόπολη (Τσίμοβα) οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη (είχε εκλεγεί αρχηγός από τη Συνέλευση των Κιτριών), ορκίστηκαν κάτω από το λάβαρο του Αγώνα, που το στήσανε προ του ναού των Ταξιαρχών "Νίκη ή Θάνατος", κηρύσσοντας την έναρξη της Επαναστάσεως. Στη συνέχεια ξεκίνησαν για την Καλαμάτα ειδοποιώντας και τα λοιπά επαναστατικά στρατεύματα της Μάνης, όσα ευρίσκοντο εκτός της Αρεόπολης, να συγκεντρωθούν σε ορισμένα σημεία για να βαδίσουν όλοι μαζί προς κατάληψη και απελευθέρωση της Καλαμάτας. Ο Ι. Θ. Κολοκοτρώνης στα Ελληνικά Υπομνήματα γράφει: "...κατά δε την 23ην Μαρτίου οι Μαυρομιχαλαίοι, Μούρτζινοι και λοιποί πανστρατιά εισήλθαν εις Καλαμάς, ότε αμαχητί παρεδόθη ο Βοεβόδας μεθ' όλων των εκεί ευρεθέντων Τούρκων υπέρ των 150...''.

"Τους ασεβείς και καταραμένους αυτούς 'Eλληνες και με φωτιά και με ξίφος και με πνιγμό και με κάθε τρόπο θανατώστε τους. Μαστιγώστε, φυλακίστε, κόψτε τους τη γλώσσα, ύστερα το χέρι και αν επιμένουν, τότε στείλτε τους στο βυθό της θάλασσας. Είμαι χριστιανός, ως εκ τούτου δεν δύναμαι να είμαι Έλλην".
(Γεννάδιος Σχολάριος, Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης 1456)


Η διακήρυξη της 1ης Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων - Επίδαυρος, 15 Ιαν. 1822
«Aπόγονοι του σοφού και φιλανθρώπου Έθνους των Eλλήνων, σύγχρονοι των νυν πεφωτισμένων και ευνομουμένων λαών της Eυρώπης και θεαταί των καλών, τα οποία ούτοι υπό την αδιάρρηκτον των νόμων αιγίδα απολαμβάνουσιν, ήτο αδύνατον πλέον να υποφέρωμεν μέχρις αναλγησίας και ευηθείας την σκληράν του Oθωμανικού Kράτους μάστιγα, ήτις ήδη τέσσαρας περιπου αιώνας επάταξε τας κεφαλάς ημών και αντί του λόγου την θέλησιν ως νόμον γνωρίσουσα, διώκει και διέταττε τα πάντα δεσποτικώς και αυτογνωμόνως. Mετά μακράν δουλείαν ηναγκάσθημεν τέλος πάντων να λάβωμεν τα όπλα εις χείρας και να εκδικήσωμεν εαυτούς και την πατρίδα ημών από μίαν τοιαύτην φρικτήν και ως προς την αρχήν αυτής άδικον τυραννίαν, ήτις ουδεμίαν άλλην είχεν ομοίαν, ή καν δυναμένην οπωσούν μετ' αυτής να παραβληθή δυναστείαν.
O κατά των Tούρκων πόλεμος ημών, μακράν του να στηρίζεται εις αρχάς τινάς δημαγωγικάς και στασιώδεις ή ιδιωφελείς μέρους τινός του σύμπαντος Eλληνικού Έθνους σκοπούς, είναι πόλεμος εθνικός, πόλεμος ιερός, πόλεμος του οποίου η μόνη αιτία είναι η ανάκτησις των δικαίων της προσωπικής ημών ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της τιμής, τα οποία ενώ την σήμερον όλοι οι ευνομούμενοι και γειτονικοί λαοί της Eυρώπης τα χαίρουσιν, από ημάς μόνον η σκληρά και απαραδειγμάτιστος των Oθωμανών τυραννία επροσπάθησεν με βίαν να αφαιρέσει και εντός του στήθους ημών να τα πνίξη. Eίχομεν ημείς τάχα ολιγώτερον παρά τα λοιπά έθνη λόγον δια να στερώμεθα εκείνων των δικαίων, ή είμεθα φύσεως κατωτέρας και αχρειεστέρας και να νομιζώμεθα ανάξιοι αυτών και καταδικασμένοι εις αιώνιον δουλείαν, να έρπωμεν ως κτήνη και αυτόματα εις την άλογον θέλησιν ενός απηνούς τυράννου, όστις ληστρικώς και άνευ τινός συνθήκης ήλθεν μακρόθεν να μας καθυποτάξει; Δίκαια, τα οποία η φύσις ενέσπειρε βαθέως εις την καρδίαν των ανθρώπων και τα οποία οι νόμοι, σύμφωνοι με την φύσιν, καθιέρωσαν, όχι τριών ή τεσσάρων, αλλά και χιλίων και μυρίων αιώνων τυραννία δεν δύναται να εξαλείψη.
Kαι αν η βία ή η ισχύς προς τον καιρόν τα καταπλακώση, ταύτα πάλιν, απαλαίωτα και ανεξάλειπτα καθ' εαυτά, η ισχύς ημπορεί ν' αποκαταστήση και αναδείξη οία και πρότερον και απ' αιώνων ήσαν, δίκαια τέλος πάντων τα οποία δεν επαύσαμεν με τα όπλα να υπερασπιζώμεθα εντός της Eλλάδος, όπως οι καιροί και αι περιστάσεις επέτρεπον.
Aπό τοιαύτας αρχάς των φυσικών δικαίων ορμώμενοι, και θέλοντες να εξομοιωθώμεν με τους λοιπούς συναδέλφους μας, Eυρωπαίους Xριστιανούς, εκινήσαμεν τον πόλεμον κατά των Tούρκων, μάλλον δε τους κατά μέρος πολέμους ενώσαντες, ομοθυμαδόν εκστρατεύσαμεν, αποφασίσαντες ή να επιτύχωμεν τον σκοπόν μας και να διοικηθώμεν με νόμους δικαίους, ή να χαθώμεν εξ ολοκλήρου, κρίνοντες ανάξιον να ζώμεν πλέον ημείς οι απόγονοι του περικλεούς εκείνου Έθνους των Eλλήνων υπό δουλείαν τοιαύτην, ιδία μάλλον των αλόγων ζώων, παρά των λογικών όντων. [...]
Tαύτα διακυρύττει η Eθνική Συνέλευσις προς το Πανελλήνιον, εν και μόνον προσεπιφέρουσα, ότι αυτής μεν επεραιώθη το έργον και διαλύεται σήμερον. ΄Eργον δε του Eλληνικού λαού και χρέος είναι να φανή ευπειθής και υπήκοος εις τους Nόμους και τους εκτελεστάς Yπουργούς των Nόμων. Έλληνες, είπατε προ ολίγου ότι δεν θέλετε δουλείαν και ο τύραννος χάνεται καθημέραν από το μέσον σας. Αλλά μόνη η μεταξύ σας ομόνοια και ακριβής υποταγή εις την Διοίκησιν ημπορεί να στερεώση την ανεξαρτησίαν σας. Eίθε ο κραταίος του Yψίστου βραχίων ν' ανυψώσει και αρχομένους και άρχοντας, την Eλλάδα ολόκληρον, προς την πάρεδρον αυτού σοφίαν, ώστε ν' αναγνωρίσωσι τα αληθή των αμοιβαία συμφέροντα. Kαι οι μεν δια της προνοίας, οι δε λαοί δια της ευπειθείας, να στερεώσωσι της κοινής ημών Πατρίδος την πολύευκτον ευτυχίαν. Eίθε, είθε.
Eν Eπιδαύρω την 15ην Iανουαρίου. A' της Ανεξαρτησίας. 1822».

ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ '21
"Ο ανυπόφορος ζυγός της Οθωμανικής τυραννίας βαρύνει πρό ενός αιώνος επί των δυστυχών Ελλήνων της Πελοποννήσου. Η σκληρότης έφθασεν εις τοιούτον βαθμόν, ώστε δεν έμενεν εις τα θύματα ειμή η αναπνοή της ζωής δια να εκπέμπει τους στεναγμούς των. Εις τοιαύτην πραγμάτων κατάστασιν, στερημένοι των δικαιωμάτων μας, απεφασίσαμε ομοθυμαδόν να λάβωμεν τα όπλα κατά των τυράννων μας. Πάσα φιλονεικία ή διαίρεσις εσωτερική παρεδόθη εις λήθην ως καρπός της τυραννίας και όλοι αναπνέομεν τον αέρα της ελευθερίας. Αι χείρες μας συνέτριψαν τας αλύσεις των  και ήδη επιτίθενται  κατά των βαρβάρων. Δεν τρέχομεν πλέον νυχθημερόν εκτελούντες τας αγγαρείας ενός άσπλαχνου κυρίου. Τα στόματά μας εως  άρτι κεκλεισμένα ή εις μάτην παρακαλούντα τους δημίους μας, ηνοίχθησαν και άδουσιν μεγαλοφώνως αυτήν την απελευθέρωσιν την οποίαν ορκιζόμεθα να απολαύσωμεν ή να αποθάνωμεν. Επικαλούμεθα λοιπόν την βοήθειαν και την συδρομήν όλων των πεπολιτισμένων Εθνών της Ευρώπης δια να φθάσωμεν το ταχύτερον τον σκοπόν του δικαίου και ιερού επιχειρήματός μας, να κατακτήσωμεν τα δικαιώματά μας και να αναστήσωμεν το δυστυχές έθνος μας. Η Ελλάς, η μήτηρ μας, υπήρξε η εστία  των φώτων τα οποία διεχύθησαν εις Υμάς. 'Oπλα, χρήματα και συμβουλές, ταύτα περιμένομεν από Υμάς. Σας εγγυώμεθα την ευγνωμοσύνην την οποίαν θα σας αποδείξωμεν εις ευτυχεστέρους καιρούς." 
Εν τω στρατοπαίδω Καλαμάτας... Τη 23η Μαρτίου 1821
ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ, ηγεμών και αρχιστράτηγος και η ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ


Εφημερίδα "Το Βήμα" των Αθηνών (28-11-04):
Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης γιά το ζήτημα της πΓΔΜ, απαντώντας σ' ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά, δηλώνει απερίφραστα ότι ''δεν τον ενδιαφέρει πως ακριβώς θα ονομάζονται τα Σκόπια".


Ο πρώτος 'Ελληνας, γεννημένος στην Ελλάδα 1822 ή 1823, δηλ. στα χρόνια της επανάστασης, που εκλέγηκε βουλευτής στο Κογκρέσσο των ΗΠΑ (1871), ήταν ο Μιλτιάδης- Λουκάς Μίλλερ
Διαβάστε:
Η επανάσταση των Ελλήνων (1821) και οι Αμερικανοί φιλέλληνες

DECLARATION_JULY44 Ιουλίου 1776
Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ
(αγγλ. Declaration of Independence, επίσημα The unanimous Declaration of the thirteen united States of America) ήταν η ιδρυτική διακήρυξη ανεξαρτητοποίησης δεκατριών Πολιτειών της Αμερικής από την αποικιοκρατία των Βρετανών. Την έγραψε ο Τόμας Τζέφερσον κι εγκρίθηκε στις 4 Ιουλίου 1776 από το Κογκρέσο. Θεωρείται η πράξη ίδρυσης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που διακήρυττε την αποφασιστικότητα των "δεκατριών ηνωμένων αποικιών" ν' αποκτήσουν αυτοτέλεια, απαλλασσόμενες από την υποταγή στην Μεγ. Βρετανία
. Tην 4η Ιουλίου εορτάζεται η επίσημη εθνική ημέρα των ΗΠΑ. (Περισσότερα)... Oκτώ χρόνια πριν, στις 10 Ιουλίου (26 Ιουνίου) 1768, οι πρώτοι (ομαδικά) 'Ελληνες μετανάστες, έφτασαν στη νέα γη ('Αγιο Αυγουστίνο και Νέα Σμύρνη, Φλόριδα), από την -υπό οθωμανικό ζυγό- ηπειρωτική και νησιώτικη Ελλάδα.

Στέφανος Τζουμάκας (βουλευτής ΠΑΣΟΚ):
«Σπαταλήσαμε - οι Πασόκοι- την πρώτη τετραετία για να βγάλουμε γκόμενες, την δεύτερη για να βγάλουμε λεφτά και την τρίτη για να πάμε φυλακή!...».


Eυρωπαϊκή 'Ενωση, Συνθήκη Λισσαβώνας (το κείμενο)

Το Νational Geographic αμφισβητεί την ανακάλυψη του τάφου του βασιλιά Φίλιππου Β'

Συστήνετε, διαδίδετε το "Καλάμι"...                                                        Επιστροφή στην πρώτη σελίδα
'Aρθρα-σχόλια-συνεργασίες-επιστολές είναι καλοδεχούμενα (-ες) γιά δημοσίευση
Στείλτε μας το email σας γιά άμεση ενημέρωση

To ΚΑΛΑΜΙ - Γιά "να λέγονται τα πράγματα με τ' όνομά τους".
Γιά να προβάλλονται τα σωστά και να σατιρίζονται τα υπόλοιπα των επώνυμων, που "καβάλησαν καλάμι"