«'Eλληνες ενωθείτε εναντίον του κοινού εχθρού, εναντίον του μίσους, της διχόνοιας και της διαίρεσης, που είναι ό ίδιος μας ο εαυτός» - Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ-

Εάν θέλεις ν' αποκτήσεις εχθρούς, προσπάθησε κάτι ν' αλλάξεις.
Β. Βίλσον

kalami_logo1
Γιά "να λέγονται τα πράγματα με τ' όνομά τους"
Ο κυνισμός είναι το υποκατάστατο της εξυπνάδας του διανοητικά ανάπηρου -
Τζ. Λάινς

Επιστολές
(Στη σελίδα αυτή δημοσιεύονται επιστολές αναγνωστών/ριών. Οι επιστολές -από έγκυρο email- πρέπει απαραίτητα ν' αναφέρουν: όνομα αποστολέα, τηλέφωνο, πόλη και χώρα. Οι γράφοντες, μπορούν να ζητήσουν να μην δημοσιευτεί το όνομά τους. Το "Καλάμι" διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει επιστολές που παραβιάζουν νόμους, χρησιμοποιούν χυδαίες εκφράσεις, στρέφονται προσωπικά εναντίον ατόμων, παραβιάζουν δικαιώματα κ.ά. Επίσης, διατηρεί το δικαίωμα να τις συντομεύει. Οι επιστολές εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις-γνώμες των αναγνωστών/ριών και γιά το περιεχόμενό τους, δεν φέρει ευθύνη το "Kalami.net/.us")


Έχουμε μέλλον ως Ομογένεια;
Αγαπητό Καλάμι, Έχουμε μέλλον ως Ομογένεια; Προβληματίζομαι σοβαρότατα! Τα ρεπορτάζ σας για την πρόσφατη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο και τόσα άλλα σχετικά και μη δημοσιεύματα σας είναι τελείως αποθαρρυντικά, αν όχι αποκαρδιωτικά. Τώρα διαβάζω στο διαδίκτυο πως όχι μόνο τα σχολεία μας κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αλλά άρχισαν να κλείνουν και εκκλησιές. Στο Appleton, Wisconsin έκλεισε ο ναός του Αγίου Νικολάου "ελλείψει μελών", όπως ανακοινώθηκε. Δε γνωρίζω τι ακριβώς σημαίνει το "ελλείψει μελών", αλλά υποψιάζομαι ότι οι συνεισφορές των όλο και περισσότερο αδιάφορων μελών δεν επαρκούσαν για την εξασφάλιση ενός μισθού ιερέως εφάμιλλου των συνήθων παχυλών ιερατικών μισθών. Υποψιάζομαι επομένως πως, όχι "ελλείψει μελών" αλλά "ελλείψει αρκετών δολαρίων για τον παπά", κλείσθηκε ο ναός. Και το χειρότερο: αυτοί που αποφάσισαν να διαλύσουν το ναό έστειλαν δωρεά 100.000 δολαρίων στη γνωστή παναμερικανική χοάνη που επινοήθηκε για την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάτταν (δίπλα στα παληά Twin Towers). Αλήθεια, γνωρίζετε ότι μετά από τόσες διαμαρτυρίες και καταγγελίες για τη διαχείριση των ατέλειωτων δωρεών τα τελευταία αυτά χρόνια ο οικονομικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής έστειλε πάλι πριν λίγο καιρό νέα εγκύκλιο για περισυλλογή χρημάτων για την ανέγερση του αγίου Νικολάου; Επιτέλους πόσους ναούς του Αγίου Νικολάου σκοπεύει να κτίσει αυτή η Αρχιεπισκοπή! Και για να επανέλθω στο θέμα των σχολείων και ναών που κλείνουν, θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίσει επιτέλους η Ομογένεια πόσες κοινότητες δεν συντηρούν πια ελληνικό σχολείο και πόσοι ναοί, ιδίως στα μέρη εκείνα δυτικά του Σικάγου δεν λειτουργούν πια ελλείψει ιερέως. Αν γνώριζε η Ομογένεια την αλήθεια, θα καταλάβαινε γιατί και οι παρελάσεις πάνε από το κακό στο χειρότερο. Θα καταλάβαινε ακόμη ότι το μέλλον της, σαν ελληνικής Ομογένειας, δεν είναι και τόσο λαμπρό.
Χαράλαμπος Νταγάκης
Glen Cove, Long Island, NY

Περί Απόδημου Ελληνισμού και Επιτροπής της Βουλής
Σας ευχαριστώ για την τακτική ενημέρωση και την όχι μόνον κριτική σας διάθεση στα συμβαίνοντα του Ελληνισμού στις Η.Π.Α.
Θα μου επιτρέψετε μία παρατήρηση στην παρακάτω δική σας πρόταση την οποία βασικά θεωρώ σωστή: " Θα προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στην Ομογένεια και στην Ελλάδα η ''Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού'' της Βουλής, αν σταματήσει να ασχολείται με τον απόδημο Ελληνισμό."
Όχι όμως και την αιτιολόγηση όπως την διατυπώνετε: " Οι ελληνικές κυβερνήσεις, τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν ''σταθερή πολιτική''  γιά τον απόδημο Ελληνισμό: 'Αρες-μάρες, σαχλαμάρες."
Η θέση μου λοιπόν είναι:  Οι εκάστοτε ελληνικές Κυβερνήσεις έκαναν σοβαρές και φιλότιμες προσπάθειες. Οπωσδήποτε και πολλά στραβά και κουτσά!
Αλλά συναίνεσαν όλα τα κόμματα στην προσπάθεια αυτή η οποία κόστισε και αρκετά εκατομμύρια δραχμές.
Δυστυχώς αποτύχαμε εμείς οι Έλληνες της Διασποράς να συγκροτήσουμε  μία σοβαρή και
αποδοτική Οργάνωση με αξιόλογα στελέχη, έξω από κομματικά και ιδεολογικά πλαίσια.
Συμμετείχα σχεδόν σε όλες τις Συνεδριάσεις του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.),
καθώς και σε μερικές ενδοαμερικανικές των Η.Π.Α., όπου διέμεινα επί έναν χρόνο.
"Φαγωνόμασταν" περισσότερο για θέσεις και θεσούλες, παρά για προσφορά στο σύνολο. Μερικούς το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να επιβάλλουν τις ιδεολογικές τους θέσεις. Άλλους τους ενδιέφερε να λύσουν εθνικά θέματα, πιστεύοντας ότι είναι οι ίδιοι η ελληνική Κυβέρνηση. Και άλλους τους ενδιέφερε να βγάλουν κανένα κομμάτι από την πίτα.
Πολλοί δεν είχαν ιδέα για το τι στόχευε αυτή προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας. Οι αξιόλογοι και σοβαροί, εννοώ οργανωτικά και με τις απαραίτητες γνώσεις,  απογοητεύθηκαν, βαρέθηκαν και εγκατέλειψαν την προσπάθεια.
Έτσι καταλήξαμε να μην κάνουμε ΤΙΠΟΤΕ συγκεκριμένο για τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Το μόνο ίσως που θα μείνει είναι ό,τι έγινε υπέρ του Ελληνισμού της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Κυρίως στην Ιατρική Περίθαλψη και στην διάδοση της ελληνικής γλώσσας.
Συμπέρασμα δικό μου.
Θεωρώ πολύ άδικο να ρίχνουμε την αποτυχία ΜΟΝΟΝ στις Ελληνικές Κυβερνήσεις.
Φίλοι και φίλες, Πιστεύω ότι λίγη αυτοκριτική κάνει καλό, ίσως βοηθάει και στην αυτογνωσία.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Σαρησάββας - Ζυρίχη, Ελβετίας

Ελληνόφωνα σχολεία Ομογένειας ΗΠΑ και αποσπασμένοι από την Ελλάδα δάσκαλοι
Η Ελλάδα πληρώνει περίπου 3 εκατομμύρια σε μισθούς και επιμίσθια για 94 αποσπασμένους σε σχολεία Τσαρτερς και σε κοινοτικά και άλλα ομογενειακά σχολεία! Οι περισσότεροι διδάσκουν σε σχολεία Τσάρτερς. Στα Τσαρτερς η κάθε Πολιτεία καταβάλλει τον μισθό και για τους δασκάλους που διδάσκουν ξένες γλώσσες (Ελληνικά , Ισπανικά). Που πηγαίνουν οι μισθοί αυτοί αφού η Ελλάδα πληρώνει τους αποσπασμένους;
Το ελληνικό Κράτος θα πρέπει τωρα που γίνεται προσπάθεια να γίνει νέο Νομοσχέδιο να εξετάσει το θέμα αυτό και να συνάψει  νέα  συμφωνία με τους ιδιωτικούς φορείς που διοικούν  τα σχολεία Τσαρτερς. 
Σχετικά με τα Ομογενειακά Κοινοτικά και ιδιωτικά σχολεια στην Αμερική θα πρέπει να δούμε πως και οι κοινότητες και η Ομογένεια θα μπορούσαν από κοινού να βοηθήσουν οικονομικά ώστε στην κρίσιμη αυτή οικονομική κρίση που βρίσκεται η Ελλάδα, να μην σηκώνει όλο το οικονομικό βάρος των μισθών και επιμισθίων μόνη της. Όταν δυναμώσει οικονομικά, να αναλάβει πάλιν την όλη μισθολογική ευθύνη.
Τις ιδέες αυτές θα τις παρουσιάσουμε στη συνάντηση που θα έχουμε με τον Υφυπουργό Παιδείας Δρ. Θεοδόση Πελεγρίνη που θα ειναι παρών ως προσκεκλημένος μας στο Τιμητικό Γεύμα για την 40ή επέτειο του Προμηθέα την Κυριακή, 28  Φεβρουαρίου στο Terrace on the Park, Flushing, 1:00mm.
Σας προσκαλούμε να μας τιμήσετε. Θα υπάρχει τιμητικό εισιτήριο στην είσοδο στο όνομα "Καλάμι" .
Ο Υφυπουργός πρόκειται να κανει σημαντική ανακοίνωση σχετικά με το νέο σχέδιο συνεργασίας μας για τη λύση του προβλήματος της προετοιμασίας και πιστοποίησης ομογενών Δασκάλων σε παιδαγωγικό κεντρο που θα δημιουργηθεί σε ένα πανεπιστήμιο εδώ στη Νέα Υόρκη!
Σχετικά με το θέμα οτι εκπαιδευτικοί παίρνουν συντάξεις παράνομα, ο Σύλλογος μας δεν έχει γνώση ούτε στοιχεία, διότι αυτά βρίσκονται στα αρχεία των Γραφείων του Συντονιστή ελληνικής εκπαίδευσης στο Ελληνικό Προξενείο και ορισμένα στο Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής πριν να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ο θεσμός του Συντονιστή!
Αν εσείς έχετε συγκεκριμένα στοιχεία, σας παρακαλούμε να τα στείλετε στη διεύθυνση του Συλλόγου ώστε να ερευνήσουμε το θέμα περαιτέρω και να παρουμε τα κατάλληλα μέτρα.
Σας ευχαριστώ,
Δημοσθένης Τριανταφύλλου, καθηγητής
Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών "Ο Προμηθεύς" Νέα Υόρκη (14 Φεβ. '16)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ''Κ'': Η κρίση στην Ελλάδα άρχισε 2010. Τώρα, μετά 6 χρόνια, καταλάβατε ότι η -χρεοκοποημένη- Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώνει γιά τους αποσπασμένους δασκάλους, αλλά αυτό είναι υποχρέωση των σχολείων που τους χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ; Σε ότι αφορά τις παράνομες συντάξεις, δεν είναι καλύτερα να ερωτήσετε εσείς κ. πρόεδρε τα μέλη σας, ειδικά κάποιας ηλικίας, αν παίρνουν συντάξεις από Ελλάδα και ΠΩΣ τις πηραν αφού είναι άνομο, αντί να ''παίζετε την κολοκυθιά''; Και τα στοιχεία -το ''Κ'' πάντα γράφει μόνο με στοιχεία- πήγαν εκεί που πρέπει. Αφού εσείς δεν ''γνωρίζετε'' (υποτίθεται) κάτι και δεν ενδιαφερθήκατε όταν το ''Κ'' αποκάλυψε το σκάνδαλο πριν έναν χρόνο, γιά ποιό λόγο να έρθουν τα στοιχεία σε εσάς; Σε οτι αφορά τον αριθμό των αποσπασμένων από την Ελλάδα εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ, θα έπρεπε ως πρόεδρος, να γνωρίζεις τα βασικά έστω, ότι τα 2/3 αυτών διδάσκουν σε κοινοτικά-εκκλησιαστικά σχολεία (65) και το 1/3 σε τσάρτερ (31).

Περί Ομογένειας, Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης, Εκκλησίας κ.ά.

Αγαπητό Καλάμι,
Πόση θλιβερή και αποκαρδιωτική είναι η εικόνα της Ομογένειας όπως την παρουσιάζετε και όπως πραγματικά είναι. Βέβαια, όπως κάθε νοήμων αντιλαμβάνεται, αυτά που θαρραλέα κατορθώνετε να φέρετε σε φως, δεν είναι παρά η κορυφή ενός τεράστιου παγόβουνου. Πως φθάσαμε στο τραγικό αυτό σημείο; Πως έκτισαν τριγύρω μας τόσο "μεγάλα κι υψηλά τείχη" και πως να μην προσέξουμε όταν τα έκτιζαν "χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ"; Ερωτήσεις μάλλον ρητορικές! Ερωτήσεις για αφελείς! Το θέμα τώρα είναι τι κάνουμε από δω και πέρα. Θάθελα να είμαι αισιόδοξος. Αλλ' η πείρα μου όλα αυτά τα χρόνια δεν μου το επιτρέπει. Φοβάμαι ότι παρά τα αμέτρητα παθήματα, τις ήττες και τις αποτυχίες μας σαν ομογένεια θα συνεχίσουμε να βιώνουμε όσα "απίστευτα κι όμως αληθινά" βιώνουμε κάθε μέρα εδώ και χρόνια. Θα συνεχίσουμε δηλ. να ζούμε τη τραγελαφικότητα του ξεχαρβαλωμένου ασκεριού που θέλει να λέγεται "Ομοσπονδία Ν.Υ." με ένα πρόεδρο που προκαλεί γενική θυμηδία και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να οργανώνει κακόγουστες πλην επικερδείς παρελάσεις που σε λίγα χρόνια κανείς, έλληνας ή ξένος, θα θέλει να παρακολουθήσει. Θα συνεχίσουμε αμέριμνοι να αγοράζουμε την ίδια εφημερίδα ενώ όλοι ξέρουν καλά πως είναι πατόκορφα "αμαρτωλή" και τα παίρνει από όλες τις μεριές (κυβέρνηση ελληνική, Αγγελόπουλους, Μητσοτάκηδες και πάει λέγοντας). Και θα τη διαβάζουμε με προσοχή και περιέργεια μεγάλη επιτρέποντας της, χωρίς αντίδαση καμιά, να συνεχίζει να δηλητηριάζει την ομογενειακή μας κοινωνία και να καταστρέφει τη συνοχή της. Θα συνεχίσουμε αδιαμαρτύρητα να βλέπουμε τα σχολεία μας να κλείνουν το ένα μετά το άλλο ενώ την ίδια ώρα θα ακούμε δημοσθένειους πατριωτικούς λόγους για τη διατήρηση της ελληνικής παιδείας από επίσημους και μη, τυχοδιώκτες και σοβαροφανείς "ειδήμονες" και μη. Θα συνεχίσουμε απαθείς να βλέπουμε την γνωστή εκκλησιαστική συμμορία να εκμεταλλεύεται τη θρησκευτική ευαισθησία της Ομογένειας και να μαζεύει και ξαναμαζεύει για την ανέγερση δήθεν του Ναού του Αγίου Νικολάου τεράστια ποσά, εκατό φορές περισσότερα απ' όσα χρειάζονται για να κτιστεί ο ναός. Και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα καθ΄έξη αρπακτικά αυτά να... αρνούνται να δόσουν διαφανή λογαριασμό! Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ανεκτικότητας και της αδιαφορίας;;;... Ψεύτης να βγω!

Χαράλαμπος Νταγάκης
Glen Cove, Long Island, NY

Σχετικά με δημοσίευμα του ''Κ'' γιά έκθεση («Ποσειδών και Θάλασσα») στην Τάμπα και το γεν. Προξενείο
Κύριε εκδότα,
Είχα την ευκαιρία να σας γνωρίσω και να συνεργασθώ μαζί σας, στη διάρκεια της θητείας μου ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, αναγνωρίζοντας  πάντοτε τη βαθειά  γνώση σας επί των ομογενειακών θεμάτων στις Η.Π.Α., προϊόν της πολυετούς δραστηριοποίησής σας στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και την δημοσιογραφική σας  δεινότητα  να παράγετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της  έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης την οποία με τόσο  επαγγελματισμό και  αυθεντικό «μεράκι» υπηρετείτε, αλλά και της ευθείας και ειλικρινούς συνεργασίας μας τα τελευταία χρόνια, επιτρέψατέ μου να προβώ στις ακόλουθες παρατηρήσεις/διορθώσεις  αναφορικά με το άρθρο/σχόλιό σας στην ηλεκτρονική σας έκδοση «ΚΑΛΑΜΙ», το οποίο αφορούσε την από 11 Ιουνίου 2014 έκθεση με θέμα «Ποσειδών και Θάλασσα» στο Μουσείο Τέχνης της πόλεως της Τάμπα και την εμπλοκή των Ελληνικών Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών στις Η.Π.Α., προκειμένου δοθεί η πραγματική διάσταση του θέματος:
Προσωπικά, ώς Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, από το Φθινόπωρο του 2010 ήμουν σε συνεργασία με τον υπεύθυνο έφορο του Τμήματος Αρχαίων Ελληνικών  και Ρωμαϊκών εκθεμάτων  του Μουσείου Τέχνης της Τάμπα, κ. Seth Pevnik, προκειμένου να συντονίσουμε τις προσπάθειες πρός εξασφάλιση της συμμετοχής στην Εκθεση «Ποσειδών και Θάλασσα» εκτός των αμερικανικών μουσείων και αυτού της Φλωρεντίας και Ελληνικών Μουσείων. Εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, ενημέρωσα τόσο το Υπουργείο  των Εξωτερικών όσο και αυτό του Πολιτισμού, προκειμένου να κανονισθεί συνάντηση του κ. Pevnik τόσο με αρμόδιους του Εθνικού  Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών όσο και με αυτούς του αντίστοιχου της Θεσσαλονίκης.
Μετά από τις πραγματοποιηθείσες  συναντήσεις του αμερικανού αρχαιολόγου με τους  αρμοδίους των εν λόγω Μουσείων, πληροφορήθηκα από τον ίδιο πως, τελικά, δεν κατέστη δυνατόν να συμφωνηθεί η συμμετοχή των  στην Έκθεση, πρωτίστως, λόγω  αδυναμίας οργανωτών να βεβαιώσουν την προέλευση των εκθεμάτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Σύμβαση της  UNESCO «Περί ληπτέων μέτρων για την απαγόρευση και παρεμπόδιση της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, και μεταβίβασης της κυριότητας των πολιτιστικών αγαθών», Παρίσι, 1970 (μεγάλο μέρος εκθεμάτων προέρχονταν από ιδιωτικές συλλογές), και δευτερευόντως λόγω οικονομικής δυσπραγίας της Ελλάδος. Ακολούθως, σε συνεργασία με τον Ελληνα Πρέσβυ στην Ουάσιγκτων κ. Χρίστο Παναγόπουλο, επιθυμώντας να βοηθήσουμε, έστω οικονομικά, στην διοργάνωση της Έκθεσης στην Τάμπα, απευθύναμε  πρόταση  προς το Υπουργείο των Εξωτερικών προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη Εκθεση στις  δραστηριότητες της  Ελληνικής Προεδρίας  της Ευρωπαϊκής  Ένωσης (α’ εξάμηνο 2014), χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα λόγω  των γνωστών οικονομικών περιορισμών. Συναφώς, προσπάθησα, μέσω ενημέρωσης ομογενών με οικονομική επιφάνεια  στην Τάμπα να εξασφαλίσω κάποια  οικονομική ενίσχυση και με δική σας μάλιστα συμμετοχή, χωρίς  όμως αποτελέσματα. O κ. Pevnik  αναγνώρισε προσπάθειες τόσο Πρεσβείας αλλά και Γενικού Προξενείου, και με προσκάλεσε σε εγκαίνια Εκθεσης, για οποία είχα ενημερώσει εκεί ομογένεια μέσω των συλλόγων, όπου και παρευρέθην, οικογενειακώς, θέλοντας υπογραμμίσω  τη σημασία της Εκθεσης για την προβολή της  χώρας μας  και ταυτόχρονα  ευχαριστήσω κ. Pevnik  για τις  προσπάθειές του προβάλλει  την αρχαία ελληνική μας παράδοση.
Συνεπώς, όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει, από τα  ανωτέρω, προκύπτει  το ουσιαστικό και πραγματικό ενδιαφέρον των Διπλωματικών και Προξενικών μας Αρχών στις Η.Π.Α. για να εξασφαλισθεί ελληνική συμμετοχή στην Έκθεση με θέμα «Ποσειδών και Θάλασσα» στην Τάμπα, αλλά και να εξευρεθεί οικονομική βοήθεια, ασχέτως του τελικού αποτελέσματος το οποίο ήταν συνάρτηση του σεβασμού του περιεχομένου των διεθνών συνθηκών και της οικονομικής στενότητος στη χώρα μας.

Αγαπητέ κύριε Λυκομήτρο, τα ανωτέρω, τα οποία είμαι βέβαιος πως θα αναρτήσετε στον ιστότοπό σας, τα παρέθεσα όχι υπό μορφή «απολογίας» μου, αλλά  γνωρίζοντας προσωπικά την αφοσίωση και την αγάπη σας για την έγκυρη και έγκριτη δημοσιογραφία, την οποία υπηρετείτε για δεκαετίες προς όφελος των απανταχού Ελλήνων.
Με φιλικά αισθήματα,  

Αντώνιος Σγουρόπουλος
Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄
Διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κυρ. ΓεροντόπουλουΠερί ΠανΗπειρωτικής
Diavasa me megalo endiaferon tin epistoli tou Kyriou Mihali Servou,prwen Proedrou tis Panepeirwtikis Omospondias Amerikis (PΟΑ), kai anagazomai na sas grapsw kai na exigisw kai stous eklektous anagnwstes tou ''Kalamiou'', merika pragmata pou isws na min gnwrizoun.oson afora tin organwsi kai to ergo pou epitelei ,apo tote pou idrythike, mehri kai simera. Η POA, itane kai paramenei mia apo tis pio spoudaies kai pio dynamikes omospondies tis omogeneias.Prosefere kai exakolouthei na prosferei parigoria kai elpida, oikonomiki, ethiki kai patriwtiki, sta ponemena kai akomi sklavwmena adelfia mas stin Voreio Hpeiro. Egine kai paramenei akoma h fwni, olwn aftwn pou yia 70 hronia, zoune katw apo to diktatoriko kathestos tou Enver Hotzia, tou Ramiz Alia, tou Sali Berishia kai twn synaftw, kai synama boithise oikonomikws tous talaiporimenous sympatriwtes mas na mporesoun na orthopodisoun kai na zisoun san antrwpoi. Epeidi eiha tin timi na proedreusw autou tou organismou kai na symmetehw kai energws sta dioikitika tou symvoulia apo to 1980 mehri semera, kai gnwrizw leptomereies kai gegonota pou den emporw na anakoinwsw kai demosiws, erhomai simera na katadikasw tin epistoli tou Kyriou Servou, kai na ton haraktirisw aneuthino, dafnoklopo, egwisti kai autodiafimisti, an yparhei tetia lexi, pou dystihws paizei kai "koroidevei"me tin noemosyni twn anagnwstwn sas. Otan mia organwsi asholeitai kai prowthei Ethnika themata, apaitei apo ta igetika tis proswpa na einai pio sovara kai pio ypefthina, kai na min protrehei e glwssa tou tis dianoias tou. Ta lefta pou edwthisan ston Kyrio Servo, giati autos itane tote proedros, tha mporouse kallista na ta epistrepsei kai na min erhetai simera logw "filopatrias" na apaitei apo tin POA na kanei kati tetoio. Kai kati allo, gia ton filo mou ton Mihali. Afou aisthanetai toso ashima yia tous ftwhous tis Elladas,yiati den analamvanei tin prwtovoulia kai na egethei enos panomogeneiakou eranou yia na tous voethisei. O Kyrios Servos fimizetai yia to altrouistiko kai filanthrwpiko ergo tou. Anti na gemizei ta parka tis Ellsdas me agalmata kai "varelia"na gemisei tis koilies twn ftwhwn kai twn adynatwn me trofes kai me "kaloudia" pou legane kai sto hwrio mou. Kai mia thermi paraklisi kai se sas, tin syntaxi autou tou enemerwtikou mesou tou Ellinismou tis Amerikis. Min petate petres se yialinous toihous.Min katigoreite synehws. Kapou kapou prepei kai na epaineite, idiaitera enan organismo opws einai h POA. GIA KATHE DOLLARIO POU H ELLADA ESTEILE, EMEIS FERAME PISW DEKADES FORES PERISSOTERA. Euhomai se olous kales yiortes kai kali hronia!
Demetrios Tsoumbanos - Norwood, Mass. USA


Περί των ''ευεργετών-επενδυτών Ομογενών κροίσων''
Πολύ φοβάμαι, ότι όσα αναφέρει το ''Καλάμι'' για τις ''επενδύσεις στην Ελλάδα", τα σχετικά "μεγαλοπρεπή... δείπνα στην Νέα Υόρκη" και τα ''καραγκιοζιλίκια των παπατζήδων'' δεν απέχουν πολύ από την απόλυτη αλήθεια. 'Οπως γράφετε, κερδοσκοπούν όλοι εις βάρος της Ελλάδας. Επίσης, εξωφρενική είναι η είδηση που δημοσιεύετε για την παλιά πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον που ο ωραιοπαθής Δημ. Αβραμόπουλος, ως υπουργός εξωτερικών, χάρισε σ' αυτούς τους μεγαλοκαρχαρίες και τους εκατομυριούχους παπάδες! Απίστευτα πράγματα. Συγχαρητήρια για την παρουσίαση. Κάποιος πρέπει να τα πει επιτέλους!
Χαράλαμπος Νταγάκης
(Glen Cove, Long Island, NY)

Περί ταλαιπωρίας Ομογενών στην Ελλάδα - Συντάξεις
Μέ αφορμή την φορολόγηση των Ομογενών σχετικά με τό άρθρο σας, καλά νά ήταν μόνο αυτά. Νά δείτε τό τί κάνουν στούς Ομογενείς συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη από το ΙΚΑ βάσει τής Διμερούς Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ. Μέ τήν δικαιολογία γιά τήν απογραφή τών συνταξιούχων καί τήν κατάθεση ΑΦΜ & ΑΜΚΑ κόβουνε τίς συντάξεις τών Ομογενών γιά 6 μήνες πρίν ακόμη λήξει ή προθεσμία πού αυτοί βάζουν. Εμένα πέρισυ μού έκοψαν τήν σύνταξη γιά έξι μήνες παρόλο πού τούς είχα στείλει δήλωση επικυρωμένη από τό Προξενείο τόν Οκτώβριο τού 2011, γιά τό 2012 καί τούς έστειλα καί δεύτερη μετά οκτώ μήνες αφού αδιαφορούσαν νά απαντήσουν στό γιατί καί παρόλα αυτά δέν μού έβαλαν τα χρήματα γιά έξι μήνες. Τελικά πήγε ό αδελφός μου καί τίς δηλωσεις τίς είχαν μέσα σέ κούτες. Τώρα μέ τό ΑΜΚΑ & ΑΦΜ πήγε ό αδελφός μου και κατάθεσε τά χαρτιά στίς 9 Απριλίου 2012 τήν ημέρα πού έληγε ή προθεσμία γιατί τό είχαμε μάθει από τίς Ελληνικές ειδήσεις πρίν μία εβδομάδα καί κάναμε αγώνα δρόμου νά προλάβουμε και τήν είχαν κόψει πρίν εκπνεύσει ή προθεσμία παρόλο που από τότε δώσανε δύο ή τρείς παρατάσεις γιά νά μήν κόψουν τίς συντάξεις και μέχρι αυτήν τήν στιγμή που σάς γράφω είναι ακόμη κομμένη. Όσο γιά τήν φόρολογία από τήν σύνταξη πού παίρνω μέ φορολογούν στό 10% από τό πρώτο ευρώ πού γιά τό 2012 περιέχονται καί τά δώρα σύν τό 50% των φετινών φόρων γιά τό τρέχον έτος πού έχουν κοπεί τά δώρα. Τί νά πρωτοπείς. Ότι παρανομούν στόν υπολογισμό των συντάξεων μέ τίς ερμηνευτικές εγκυκλίους πού εκδίδουν; Όταν μού εγκρίθηκε ή σύνταξη έκανα αμέσως ένσταση για τό ποσό καί πέρασα από επιτροπή καί φυσικά μού τήν απέρριψαν τήν επόμενη ημέρα από ότι έμαθα χωρίς νά υποβάλλουν αίτηση πρός εξέταση στό Υπουργείο Εργασίας όπως μού είχαν υποσχεθεί καί αναγκάστηκα να προσφύγω στά Διοικητικά Δικαστήρια από τόν Αύγουστο τού 2010 καί ακόμη περιμένω νά οριστεί δικάσιμος. Έχω αγανακτήσει τόσο πού σκέφτομαι νά κάνω καταγγελία στό SSA. 'Aν θέλετε περισσότερες πληροφορίες πέστε μου πώς μπορώ νά επικοινωνήσω μαζί σας.Θά σάς πώ και γιά τήν Ομοσπονδία που αδιαφόρησε στό νά κάνουμε συλλογική διαμαρτυρία και μέ γράψαν κανονικά παρόλο που τούς έδωσα τόσα στοιχεία μαζί μέ προσωπικά μου δεδομένα.
Ιωάννης Τσοπανάκης, Νέα Υόρκη


Γιά επίσκεψη Αβραμόπουλου Πεντάγωνο - Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρο κλπ

For toxic, inaccurate, misleading news relief I turned again to your Web page, and I was, again, not disappointed. It seems, that even when your glaring errors are pointed out, you still continue down the dogmatic route. It has been pointed out the covering of the head by Jews is a custom perform within the confines of religious or sacred venues --- the synagogue, Jewish cemetery, or Jerusalem's Yas Vashem. Why, then would Defense Minister Avramopoulos don a kippah, a head cover, when ... In the Pentagon? Then, it has been pointed out, by way of informing your geopolitical and general ignorance, that for Israel to seek improved relations with Cyprus and Greece does not preclude a parallel track to also enhance bilateral contacts with Turkey, relatively the most democratic Muslim country. The suggestion was also made for Greece and Cyprus, too, to follow Israel's lead and open dialogues with Turkey! Further corrections can be recommended, for you reflect the underdeveloped state of the Greek press; after all, why would Greek journalism be at a higher level when Greek society lags so miserably and in so many spheres? My modest attempts to aid in your education have so far been rebuffed, continuing your ignorance and considerable unfounded viciousness against Jews and the Jewish State! Shame on you, as always!

Asher J Matathias
, Woodmere, NY

Μεταναστευτικό νομοσχέδιο, ΗΠΑ: Να πως μας ''δουλεύουν'' και οι Αμερικάνοι Πολιτικοί
Στις 28 Μαΐου 2013, η ''Φωνή της Αμερικής'' μέσω ΣΚΑΪ Αθηνών μετέδωσε τα νέα περί της τροποποίησης του Αμερικανικού νομοσχεδίου για μεταναστευτικό που θα περιλάμβανε και σημείο περί Ελλήνων και Κυπρίων. Δήθεν θα μπορούσαν να έρθουν στην Αμερική για να παρέχουν μαθήματα γλώσσας. Φαινόταν πως κάτι δεν πήγαινε καλά γιατί πουθενά η "Φωνή" δεν ανακοίνωσε τον αριθμό της πρότασης, άρα δεν είναι και τίποτα επίσημο ακόμη. Πίσω από την πρόταση παρουσιάστηκε δια μαγείας ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ (όχι Νόρις) και να τι 3 έγκυρες πηγές μας είπαν για την είδηση:
1. Η ''Φωνή'' είπε:
"δίνει τη δυνατότητα σε ειδικευμένους επιστήμονες από χώρες, των οποίων το μεταναστευτικό ρεύμα προς τις ΗΠΑ ήταν λιγότερο από 5.000 άτομα το χρόνο που μας πέρασε, να απασχολούνται σε εταιρίες στην Αμερική για 18 μήνες, με δυνατότητα ανανέωσης της άδειας αυτής εργασίας."  Δηλαδή, μπορεί και να μην έρχονται τελικά, μια και σίγουρα υπάρχουν θέσεις στην Ελλάδα που μπορούν να υπερκαλύψουν τους 5,000 υποψήφιους.
2. ''Εθνικός Κήρυξ'' είπε:
"Η Ελληνοαμερικανίδα Πολιτειακή Βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά ρώτησε αν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό Ελλήνων και Κυπρίων που θα μπορούσαν να έρθουν στις ΗΠΑ και ο κ. Σούμερ απάντησε ότι μάλλον δεν υπάρχει και πως θα επέστρεφε με περισσότερες πληροφορίες."  Δηλαδή άλλα αντ' άλλων. Ούτε ο ίδιος Σούμερ δεν ξέρει τι πρότεινε. Και
3. Και το πιο ωραίο ήλθε από το γραφείο του ίδιου του Σούμερ με τον τίτλο "TI KALA NEA!"
http://www.schumer.senate.gov/record.cfm?id=342885&
"The Schumer amendment allows Greek-Americans to hire Greek and Cypriot citizens to work in America for a year and provide Greek-language instruction and tutoring to the local community on a part-time basis."
Μ' άλλα λογια αναιρεί τους 18 μήνες σε 12 και είναι μόνο για "παρτ τάϊμ," μερική απασχόληση. Δηλαδή, η κύρια που είχε έρθει στην Ελλάδα από την Ουκρανία σαν "ζογκλέρ," ή σαν Ελληνίδα από την Ρωσία μέσω των μη κερδοσκοπικών οργανισμών Μάνατου, Άθενς, Νιώτης, ΣΑΕ και ΣΙΑ και έχει πια πολιτογραφηθεί, τώρα θα μπορεί να έλθει και στις ΗΠΑ για να κάνει "γλωσσικά" μαθήματα σε Έλληνες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Βλέπεις, ξύπνησαν οι σπανιόλες και τραβάν μηνύσεις για "σεξουαλική παρενόχληση" με το παραμικρό.
Mitch Fatouros, author of "Greek American Pimps, Charity Corrupted by Politics Lobbies and Criminal Enterprises."
New Jersey, USA

ΠανΜεσσηνιακή και χορηγίες σε αυτήν από το ελληνικό κράτος
Σε παρακαλώ ψάξε αλλού να βρεις ποιοι απόδημοι εκμεταλλεύονται την Ελλάδα. Οι Μεσσήνιοι κάθε χρόνο στέλνουν παιδιά (φοιτητές) Αποδήμων Μεσσηνίων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Καλαμάτα για ένα μήνα τα οποία διδάσκονται απο καθηγητές πανεπιστημίου, Ελληνική γλώσσα, Ιστορία, πολιτισμό και αποκτούν Εθνική συνείδηση. Αυτό το σχολείο στοιχίζει στη Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία $35.000-$45.000 έτσι λοιπόν τα 6000 EUR φέτος και 8000 το περασμένο χρόνο διατέθηκαν για το θερινό σχολείο.
Σε παρακαλώ να αποκαταστήσεις την αλήθεια.
Σε ευχαριστώ
Θανάσης Σωτηρόπουλος. Σικάγο.
Απάντηση ''Κ'': Κύριε πρώην γεν. Γραμματέα της ΠανΜεσσηνιακής ''συγχαρητήρια''. 'Εχετε υπόψη σας ότι παιδάκια στην Ελλάδα ΔΕΝ έχουν να φάνε, αρκετά εξαιτίας φτώχιας δεν πάνε σχολείο και σε οικογένειες κόβεται και το ηλεκτρικό; Αυτά είναι παιδιά ''κατώτερου Θεού'' και τα δικά σας είναι ''ανώτερου Θεού'' που χρειάζονται και επιχορήγηση από την χρεοκοπημένη Ελλάδα; Κύριε Σωτηρόπουλε, την λέξη ''ντροπή'', εσύ και η Οργάνωσή σου, την γνωρίζετε;

Ελλάδα: Διαφθορά, κρατισμός και Δικαιοσύνη
'Εχετε αναρτήσει ένα μικρό δημοσίευμα με τίτλο ''Ελλάδα Διαφθορά, κρατισμός και Δικαιοσύνη'' στο οποίο αναφέρεται - και σωστά - πόσο διαδεδομένη είναι η διαφθορά στην Ελλάδα. Επειδή όμως, το φαινόμενο αυτό υπάρχει σε μεγαλύτερη έκταση και ένταση και αλλού π.χ. ΗΠΑ, νομίζω ότι καλό θα ήταν να παρουσιάζονται τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η δημιουργία εντυπώσεων, σε όσους δεν έχουν άμεση γνώση για το τι ακριβώς συμβαίνει σε άλλα κράτη. Εννοώ δηλαδή, ότι το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται η Ελλάδα ως κράτος με απίστευτη διαφθορά, ενώ π.χ. στις ΗΠΑ η διαφθορά είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη.
Αγγελική Βινιεράτου, Aθήνα-Ελλάδα
Σημ.: Η διαφθορά στις ΗΠΑ είναι ασύγκριτα (αναλογικά) πολύ μικρότερη από ότι στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ, οι πολιτικοί (τοπικοί, Πολιτειακοί, Ομοσπονδιακοί) ΔΕΝ έχουν ασυλία και τιμωρούνται παραδειγματικά (φυλάκιση κ.ά.) γιά φαινόμενα κάθε μορφής διαφθοράς, επειδή και η (ανεξάρτητη) Δικαιοσύνη και η ισονομία λειτουργούν απόλυτα. Παραδειγματική είναι και η τιμωρία δημοσίων υπαλλήλων, που εμπλέκονται σε ζητήματα διαφθοράς. Στις ΗΠΑ, ΔΕΝ υπάρχουν (ούτε γιά αστείο) φαινόμενα όπως ''φακελάκι'', ''ρουσφέτι'' και λοιπά συναφή, ούτε ''πολιτική παρέμβαση'' στο έργο της Δικαιοσύνης, ενώ και ένας υπουργός (τοπικός ή ομοσπονδιακός) αν τον σταματήσουν, γιά παράδειγμα, επειδή οδηγεί έχοντας ''πιεί'' λίγο παραπάνω, θα προφυλακιστεί (αυτόφωρο), χωρίς ''γνώμη-απόφαση'' εισαγγελέα. Ο νόμος είναι νόμος γιά όλους, χωρίς εξαίρεση.

Γιά ''Kalami'' και ΣΑΕ
Aναζητώντας πληροφορίες για το γελοίο και παμφάγο ΣΑΕ "επεσα" τυχαία πάνω στο...ΚΑΛΑΜΙ σας, ευτυχώς! Σπουδαία δουλειά, σας συγχαίρω. Είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος και έχω εκπομπή στη τηλεόραση Μυτιλήνης. Συνεργάζομαι με τον Τέρενς Κουίκ σε θέματα απόδημου Ελληνισμού και όχι μόνο και φέρνουμε στη Βουλή επίκαιρες ερωτήσεις και επιμένουμε, μήπως και φιλοτιμηθούν κάποιοι και βάλλουν επιτέλους το νερό στ' αυλάκι. Είμαι και εγώ παιδί της διασποράς που επέστρεψα μόνιμα στη γεννέτειρα Μυτιλήνη, ύστερα απο 30 χρόνια στο Χιούστον Τέξας, δουλεύοντας στο KHOU tv ch.11, Houston Chronicle, kai magazine Greek Accent. Μπορείτε να με ψάξετε και στο μπλόγκ dorapol.blogspot.gr Και πάλι σας συγχαίρω για την επιμονή και τα έξω απ' τα δόντια λόγια σας, που μερικά νομίζω πως τα...έχω γράψει εγώ. Τόσο ταιριάζουν οι απόψεις μας σε καίρια θέματα.
Φιλικά, Ντόρα Πολίτη, Μυτιλήνη - Ελλάς


Dear ''Kalami''...
I would like to inform you that you are the only realistic newspaper telling the truth to the Greek people in the USA and Greece. Best regard,
Evangelos G. Soundias, Athens-Greece


Ομογένεια και βοήθεια στην Ελλάδα
Από την ''καρδιά'' της Ελλάδας μας για τους ¨παραπληροφορημένους¨ Ομογενείς στην Αμερική όσο αφορά τα σχόλια τους για άρθρο της ''Kαθημερινής'' για την βοήθεια τους...  Έχετε τεράστιο δίκιο όταν λέτε πως ΔΕΝ στέλνετε χρήματα που βγάλατε με τόσους κόπους σ ένα ''βαρέλι δίχως πάτο'' και στην διαχείρησή τους από κάθε λογής ΛΑΜΟΓΙΑ που λυμαίνονται δίχως ΝΤΡΟΠΗ το δημόσιο χρήμα, αλλά δενεν έχετε ΚΑΘΟΛΟΥ δίκιο όταν λέτε να κοιτάξουμε να βρούμε άλλο κορόιδο όπως η ...Μέρκελ για να μας βοηθήσει μέχρι να ''βάλουμε μυαλό''! Όσο για το ''κορόϊδο'' την Μέρκελ να ξέρετε πως ΠΟΤΕ δεν μας βοήθησε, απεναντίας εκτός ότι μας καταβαράθρωσε με τις πρώτες ( και καλά πως ΔΕΝ το είχε καταλάβει πόσο μεγάλο ήταν το πρόβλημα) ΑΝΑΒΟΛΕΣ της μέχρι να έρθει το ΔΝΤ στο σβέρκο μας (μέσω Γ.Α.Π ), η Γερμανία έχει βγάλει αμέτρητο χρήμα μέσω επιτοκίων  δικών της , τόκων δικών μας και άυξηση παραγωγής ..! Τόσο όσο εκεί που έχανε σε ΟΛΕΣ τις εκλογικές αναμετρήσεις σε περιοχές της Γερμανίας, ξαφνικά έγινε...δημοφιλής. Για τους Πατριώτες σας - Έλληνες έχετε πάλι τεράστιο ΛΑΘΟΣ (να βάλουμε μυαλό) όταν κι εμείς δουλεύαμε 2 & 3 δουλειές, από το πρωί μέχρι τις 10-11 το βράδυ για να πάρουμε με δόσεις ένα αμάξι. Η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα ΔΥΣΤΥΧΩΣ σας έχει επηρεάσει σε ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ.!Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ και φάνηκε από την ΑΦΕΛΕΙΑ του(και την ΝΟΘΕΙΑ φυσικά! ) στις εκλογές που ξαναπίστεψε τους ίδιους!(ευτυχώς σε ελάχιστο ποσοστό!) ΜΗΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΚΛΗΡΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΝΑΙ , ΟΧΙ ΟΜΩΣ ''ΚΑΤΗΓΟΡΟI'' ΤΟΥ ΛΑΟΥ..!
ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, ΜΕΓΑΡΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Σημ.: Οι παρατηρήσεις του αναγνώστη μας, βασικά αναφέρονται στα σχόλια αναγνωστών στην εφημερίδα ''Καθημερινή'' γιά το άρθρο της.

Βοήθεια στην Ελλάδα και σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής
Σχετικά με το θέμα της πρόσφατης διάσκεψης στην Αρχιεπισκοπή για την ομογενειακή βοήθεια πρός την Ελλάδα, επισημαίνω την παρουσία της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Νέας Υόρκης www.hmsny.org, την οποία εκπροσώπησα ως πρόεδρος. Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Νέας Υόρκης, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, γιόρτασε πρόσφατα τα 75 χρόνια από την ίδρυση της. Επιφανή μέλη της ήταν μορφές της Ιατρικής όπως ο Γεώργιος Παπανικολάου (πατέρας της Διαγνωστικής Κυτταρολογίας), ο Λεωνίδας Λαντζούνης (καθηγητής της Ορθοπεδικής στο πανεπιστήμιο Columbia) , ο Γεώργιος Κοτζιάς (πρωτοπόρος στην έρευνα για την νόσο του Parkinson), ο Κωνσταντίνος Γενεράλης (πατέρας της ιατρικής του Διαστήματος) κά. Στα στελέχη της σήμερα η Εταιρεία αριθμεί διευθυντές και καθηγητές των μεγαλυτέρων πανεπιστημιακών νοσοκομείων της Νέας Υόρκης σε όλες τις ειδικότητες με έργο αξιοθαύμαστο. Η Εταιρεία πλησίαζει τα 400 ενεργά μέλη , έχοντας διαδικτυακή επαφή με πάνω από 1000 ομογενείς επιστήμονες στον τομέα της υγείας. Είναι η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση ιατρών Ελληνικής καταγωγής στον κόσμο και έχει πρωτεύοντα ρόλο στην Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Εταιρειών Βορείου Αμερικής. Εργα της η χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές της Ιατρικής, η υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ελλαδα, η συμμετοχή σε προγράμματα φοιτητικών ανταλλαγών με την Ελλάδα, η υποστήριξη σύναδέλφων από την Ελλάδα που επιθυμούν μετεκπαίδευση στις Η.Π.Α. και βέβαια η συμμετοχή στην περίθαλψη ασθενών από την Ελλάδα.
Η παρούσα κρίση στην γενέτειρα έχει συγκλονίση την Ομογένεια και η Ελληνική Iατρική Εταιρεία Νέας Υόρκης έχει εντείνει τις προσπάθειες της για αρωγή προς την Ελλάδα. Προς τον σκοπό αυτο, εξετάζει τις δυνατότητες συνεργασίες με ποικίλους φορείς και στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα, με επίκεντρο του ενδιαφέροντος τούς τομείς της Δημόσιας Υγείας και της Διατροφής. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας αναφέρω και το ανεξάρτητο Ιδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης Α.Μ.Κ.Ε.  www.hellenicrelief.org , το οποία αν και ξεκίνησε τη δράση του πριν τρείς μόλις μήνες, ηδη έχει προσφέρει τροφιμα σε 400 οικογένεις στην Αθήνα και στό Πέραμα, Αττικής με την επι τόπου επίβλεψη μελών του διοικητικού του συμβουλίου, όπου τυγχάνω και μέλος.  Το Ιδρυμα δρά χωρίς καμμία επίσημη συνεργασία με κρατικούς η εκκλησιαστικούς φορείς και οι δωρεές διατίθενται εξ'όλοκλήρου για βοήθεια προς τους δεινοπαθούντες στην Ελλάδα. Το Ιδρυμα εκπροσωπήθηκε στην ομογενειακή σύσκεψη της Παρασκευής από τον κ. Στέλιο Τακετζή.  Στις 4 Απριλίου, το Ιδρυμα θα παρουσίασει το έργο του στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου στην Νέα Υόρκη. Παράθέτω την σχετική πρόσκληση με την προτροπή "Κανείς δεν περισσεύει" στην παρούσα κρίση.
Βρίσκομαι στην διάθεση παντός ενδιαφερομένου για θέματα που απτονται στα όσα εξέθεσα.
Μετά τιμής,
Νικόλαος Ηλία Μεζίτης, President The Hellenic Medical Society of New York - 3 Απριλίου 2012

Γιά το δημοσίευμά μας ''Στην εποχή του μνημόνιου, οι διπλωμάτες μας στις ΗΠΑ συνεχίζουν τον...ανέμελο τουρισμό τους''
«Αξιότιμε κύριε,
Σας στέλνω αυτό το email με αφορμή την παρακάτω ανάρτηση: http://www.kalami.net/2011/omogeneia/diplomats_us.html στην οποία αναφέρεται: "Ενδεικτική της νεοελληνικής κρατικής ανικανότητας, η περίπτωση του εμπορικού ακόλουθου (Μάριος Μπελιμπασάκης) της Ελλάδας στον Άγιο Φραγκίσκο (Καλιφόρνια), που συνδιοργάνωσε εκδήλωση στις 14 Απριλίου 2011, γιά να προβάλει το... Ολοκαύτωμα και τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης!!!! Τώρα, τι δουλειά έχει ένας εμπορικός ακόλουθος με το... Ολοκαύτωμα, μόνο το ελληνικό Δημόσιο και ο πρέσβης μας στην Ουάσιγκτον, θα γνωρίζουν".
Πέρα των αδικαιολόγητων προσβλητικών χαρακτηρισμών παρακαλώ όπως συνυπολογίσετε τα εξής:
1. Η εβραϊκή οργάνωση AJC είχε προγραμματίσει τη διοργανώση παρουσίασεως με θέμα "Jews of Salonika" (και όχι αποκλειστικά το Ολοκαύτωμα!) .Στο πλαίσιο αυτό το Γεν Προξενείο αφού ενημέρωσε την Κεντρική Υπηρεσία και την Πρεσβεία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη παρουσίαση για να προβάλει το σύγχρονο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης στο Σαν Φρανσίσκο (σημειώνουμε ότι Σαν Φρανσίσκο και Θεσσαλονίκη είναι αδελφοποιήμενες πόλεις). Εκτίμησή μας ήταν ότι η σχετική εκδήλωση δημιουργεί συνέργιες και ενδεχώμενα οφέλη μέσω της προβολής της πόλεως της Θεσσσαλονίκης σε ένα ευρύ κοινό.
2.Στο πλαίσιο αυτό προσπαθήσαμε και καταφέραμε να συμπεριλάβουμε wine tasting ελληνικών οίνων και προσφορά ελληνικών εδεσμάτων (με μηδενικό κόστος)έτσι ώστε να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ελληνικό χρώμα στην εκδήλωση και συνάμα να έχουμε γνώση και έλεγχο του περιεχομένου της.
3. Το ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ Γραφείο Εμπ. Ακολούθου (δηλ ο υπογράφων), προσπάθησε να διασφαλίσει τα καλύτερης ποιότητας ελληνικά κρασιά και ορεκτικά καθώς και την προβολή της εκδηλώσεως σε αντίστοιχους διανομείς.
4. Κύριε , όπως γνωρίζετε δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής καταστάσεως, τα μέσα τα οποία διαθέτουμε για να προβάλουμε τη χώρα μας είναι ελάχιστα. Οι περικοπές είναι τόσο σημαντικές που βρισκόμαστε σε δυσχερή θέση ακόμα και για ζητήματα καθημερινής λειτουργίας των Γραφείων. Επίσης, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι ο υπογράφων στεγάζεται μέσα στο Γεν. Προξενείο προσπαθώντας να καλύψει (δίχως λειτουργικά κόστη) πεδία δραστηριοτήτων τα οποία καλύπτουν από θέματα Τεχνολογίας (Silicon Valley) έως Εμπ. Εκθέσεις και Εκδηλώσεις οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα προβολής συγκεκριμένων ελληνικών προϊόντων σε ολόκληρη τη Δ. Ακτή.
5. Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις μέσω των οποίων δημιουργούνται γέφυρες συνεργασίας και κατ'επέκταση δυνατότητες προωθήσεως ελληνικών προϊόντων είναι σημαντική.
6. Ως εκ των ανωτέρω παρακαλώ όπως αποσύρετε το σχετικό δημοσίευμα λόγω του ότι πέρα των εξαιρετικά πρσοβλητικών χαρακτηρισμών, είναι άδικο και ειδικά προς έναν νέο υπάλληλο ο οποίος προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο γίνεται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.
7. Κύριε, προσωπικά πιστεύω ότι η επισήμανση των αδυναμιών είναι εξαιρετικά χρήσιμη αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργήσατε δίχως να φιλτράρετε την πληροφορία.
Ελπίζοντας σε αποκατάσταση της πραγματικότητας,
Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση,
Marios Belibassakis
Vice-Consul, Economic & Commercial Affairs
Consulate General of Greece - 2441 Gough Str. - San Francisco, CA 94123»

Περί της νέας ''ηγετικής Ομάδας στην Ομογένεια''
Πρέπει όλοι μας να βάλουμε βαθειά στον νού μας οτι ελληνικό Lobby ουδέποτε υπήρχε ή θα υπάρχει στο άμμεσον μέλλον! Πάμε στον Λευκό Οίκον, περιμένουμε έρχεται ο πρόεδρος, μιλάει για 2-3 λεπτά και μετά με ένα ίδιο Ιερατικό λόγο ακούμε τα ίδια, ο Πρόεδρος αρχίζει να "χασμουρίζει λίγο" οπως έλεγαι η Μάνα μου και μετά με ένα... αρχαιολογικό τυροπιτάκη μας στέλνουν σπιτι μας! Σαν Μανιάτης Δεξιός (μη μας μπερδεύεις με Γερμανούς--στα Ελληνικά Βασιλικούς!) και φίλος του ''Καλαμιού'' μπορώ άνετα να σε ρωτήσω να μην μας συγχαίεις όλους με "Ντόρα-Κεντρώους" επειδή για πάντα θα εκτιμούμε οτιδήποτε γίνεται για την πρόοδο του Ελληνισμού και της δημιουργίας ενός Lobby με Εβραϊκά στοιχεία και χωρίς "φωτογραφάκες". Εκτιμούμε βαθειά τον αγώνα του Δρ. Μεζίτη και του Αντώνη Διαματάρη για κάτι καλύτερο του αύριο, όπως και του ''Καλαμιού'' που τα λέει ίσια, ασχέτως εαν κάποιοι νευριάζουν. Ας θυμηθούμε πάλι τον αείμνηστον Κολοκοτρώνη και να είμαστε όλοι μαζί, αλλά για αποτελέσματα και όχι...φωτογραφίες! Δεν είμαστε αρχηγοί αλλά απλά χωριατόπουλα, με λίγη μόρφωση, που ψάχνουν σαν τον Διογένη να βρούν κάτι σωστό με βάση για το μέλλον του Ελληνισμού στην ΗΠΑ. 'Oσο για μένα, συνεχίζω να ψάχνω να βρώ εαν ποτέ η Ελληνική Κυβέρνηση θα μάθει να συναργαστεί με μία "Ομογένεια-ίσιων", με ανθρώπους που ξέρουν πολυ περισσότερα απο τα "πολιτικάκια του Κολωνακίου". Για άλλη μια φορά έμαθα ότι εμείς οι Ελληνοαμερικάνοι είμαστε μόνοι μας και εαν δεν βρούμε λύση ο Ελληνισμός του μέλλοντος δεν θα υπάρχει στις ΗΠΑ. Οι Ελληνικοί πολιτικοί θα συνεχίζουν να μας κοροιδεύουν όταν έρχοντε εδώ, εμείς τα Αμερικανάκια θα πληρώνουμε, θα βγάλουμε και καμιά φωτογραφία κ.τ.λ. Η τελευταία μου ελπίδα είναι ο 35 χρόνων φίλος Αντώνης Σαμαράς. "Dum spiro spero" όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Ρωμαίοι! Με αδελφικούς χαιρετισμούς.
Δρ. Σωτήριος Βαχαβιώλος, Princeton - New Jersey

Συγχαρητήρια που αναδείξατε μέσα σε όλα τα άλλα και τη ΝΕΑ ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ της ομογένειας, με εμπνευστή  έναν  μεγάλο ''οραματιστή'', τον κ. Αντώνη Διαματάρη, που μας υποδεικνύει τρόπους για να βγει το καράβι στη στεριά, γιατί δεν βλέπω να βγαίνει  πια τούτο το καράβι των μεγάλων νεοσύστατων ηγετών σε λιμάνι. 

Επειδή λοιπόν δεν είμαι μούλα αλλά αισθάνομαι υπέροχα ανάμεσα σε τόσους ροδίτες και σιδερίτες της ομογένειας, διερωτώμαι μήπως αυτή η νέα ομάδα είναι μια καλοστημένη και ασύλληπτη ιδέα, καμουφλαρισμένη από αυτούς τους σπινθηροκέφαλους πολιτικούς τής οικογενειοκρατημένης Ελλάδος που παρέσυραν θεσμικούς και εξωθεσμικούς τής Νέας Υόρκης, αφού -τρομάρα τους- έφεραν τα  αμελέτητα ολους εμάς σε ξέφωτο, τώρα πασχίζουν να βγάλουν και τα μάτια τους μόνοι τους καταργώντας θεσμούς και θεσμούς.
Φυσικά πότε μπόρεσαν όλοι αυτοί της νεοσύστατης ομάδας να δουν αν υπάρχουν ηγετικές φυσιογνωμίες  ανάμεσά τους; Κάποιοι από αυτούς καπέλωναν και εξακολουθούν να καπελώνουν όλα τα χρόνια όλους και όλες,  μη επιτρέποντας  με τη μέθοδο της αφαίρεσης, όπως γίνεται στα εικαστικά, δίνοντας την εντύπωση και παραπλανώντας τούς πάντες επαναλαμβάνονταςτα λόγια της  παρθένας που λέει και ο ποιητής, λέγοντας ότι  οι πολλοί δηλαδή εμείς παραποιούμε τον ΕΝΑ και τον κάνουμε ένα  με το κανένα.
Αλλά ίσως είναι μια ευκαρία η οργανωμένη ομογένεια να συσπειρωθεί τώρα πια και εν ονόματι τού Κόμματος του Λαού που λέει ο  ίδιος ποιητής, να ανακηρύξει «δια βοής» το γνωστό « αϊντε από την άλλη ζαρωμένες σταφίδες που κολλήσατε από την πολυκαιρία στο σακκούλι  σας και μιλάτε για έλλειψη ηγεσίας».
'Ερρωσθε και Ευδαιμονείτε
Σεβαστή Μπούτου, Νέα Υόρκη, ΝΥ - 31 Μαρ. 2011

Γιά τόσα χρόνια, επειδή διαβάζω τακτικά το ''Καλάμι'' (γιά 10-12 χρόνια), νόμιζα ότι υπερβάλατε άδικα γιά την Ομογένεια μας και τους φορείς της. Αλλά όσο περασαν τα χρόνια κατάλαβα ότι τα γεγονότα σας επιβεβαίωσαν, ειδικά στα περί ΣΑΕ και οργανώσεις μας εδώ στην Αμερική. Σε όλα μετρά το αποτέλεσμα. Και αποτέλεσμα δεν είχαμε ούτε έχουμε σε τίποτα στην Ομογένεια. Γεμίσαμε με ηγέτες της ''φακής''. Παραμένουμε καθυστερημένη εθνική ομάδα στις ΗΠΑ, χωρίς έργο, μόνο λόγια παχειά. Η ''ηγετική Ομάδα'' του απόλυτου τίποτα, σκοπό έχει να πουλήσει εκδούλευση στην κ. Μπακογιάννη και στο κόμμα της, φίλοι της οποίας είναι ο κ. εκδότης της ημερήσιας (έχει ευεργετηθεί πολύ οικονομικά από την οικογένεια από ότι γνωρίζω), αλλά και ο πρέσβης κ. Κασκαρέλης, την πολιτική και τακτική του οποίου δεν έχω καταλάβει. Διαπιστώνω ότι το σάπιο σύστημα της εκδούλευσης και συναλλαγών της Ελλάδας, έχει εξαχθεί κι εδώ με βλαβερές συνέπειες. Λυπάμαι που ορισμένοι άνθρωποι με ευκολία καβαλάνε το καλάμι και βαφτίζονται ηγέτες, εκπροσωπώντας ίσως τις γυναίκες τους μόνο.
Μανώλης Κυριακού, Κοννέκτικατ

...................................................................................................

Γιά παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, Νέα Υόρκη
Επειδή τα λες ίσα, μην ξεχνάς οτι η τηλε-παρέλαση βοηθά μόνο ορισμένους που τρελοαγαπούν την Κάμερα και κρατά σπίτι χιλιάδες κόσμο. Η πρόταση μου είναι αυτά τα χρήματα να δωθούν σε Εκκλησίες και συλλόγους, γιά να φέρουν χιλιάδες θεατάς στην 5η λεωφόρο. Ας μάθουν όλοι με λίγους θεατάς σύντομα θα μας διώξουν απο 5 λεωφόρο! Με μεγάλη φιλία,
Σωτήριος Ι. Βαχαβιώλος, Νέα Υερσέη, ΗΠΑ

Αγαπητοί φίλοι, Ελληνες της Διασποράς.
Σας στέλλω αυτό το γράμμα θέλοντας να εκφράσω την αγωνία μου γι' αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο στην πατρίδα μας, και ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ στα γεγονότα της Κερατέας. Εδώ και 60 ημέρες η Κερατέα βρίσκεται υπο αστυνομική κατοχή. Οι κάτοικοι της,άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, έχουν δεχθεί βροχή απο χημικά,έχουν δεχθεί επιθέσεις απο αστυνομικούς μέσα στα σπίτια τους, τους έχουν αποκλεισμένους, δεν τους επιτρέπουν να πάνε στα χωράφια τους,στις δουλειές τους. Το αποκορύφωμα ήταν η χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας, όταν άνδρες των ΜΑΤ εισέβαλαν με προτεταμένα πιστόλια σε κατοικίες, προπηλάκισαν και χτύπησαν ηλικιωμένους, τραυμάτισαν δεκάδες κατοίκους. Η επίθεση γενικεύτηκε σε ολόκληρη την πόλη που μετατράπηκε μέσα σε λίγη ώρα σε ένα απέραντο πεδίο χημικού πολέμου με εκατοντάδες θύματα της αστυνομικής βίας. Μικρά παιδιά βρέθηκαν αποκλεισμένα σε φροντιστήρια, υπερήλικες κινδύνευσαν απο τα χημικά που έφτασαν μέσα στα σπίτια τους, γυναίκες χτυπήθηκαν βάναυσα. Η ωμότητα, οι άμεσες απειλές για τη ζωή, οι ύβρεις των αστυνομικών που απειλούσαν χιλιάδες κατοίκους μέχρι τις πρωινές ώρες. Η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. ομολόγησε με δελτίο τύπου ότι όλη η επιχείρηση είχε στόχο την τρομοκράτηση των κατοίκων και επεδίωκε να κάμψει την συνεχιζόμενη αντίστασή τους. Και όλα αυτά γίνονται διότι οι κάτοικοι της Κερατέας αντιστέκονται στην κατασκευή ΧΥΤΑ, μιας χωματερής που θα δέχεται τα λύμματα όλης της Αττκής. Ενας ΧΥΤΑ που θα πρέπει να καταργηθεί σε τρία χρόνια. Μια χωματερή σε περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, σε έναν ιστορικό τόπο, σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Απευθύνομαι σε σας διότι το θέμα πρέπει να αποκτήσει δημοσιότητα. Η Κυβέρνηση έχει ρίξει ένα μαύρο πέπλο σιωπής επάνω στην Κερατέα. Καμμία εφημερίδα, κανένα ΜΜΕ, τίποτα. Απόλυτη σιγή. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Σας παρακαλώ, σας ικετεύω, δημοσιοποιήστε το. Πρέπει όλος ο κόσμος να μάθει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση που αποτελείται απο ψεύτες, κλέφτες, απάνθρωπους, που έχουν το θράσος να λένε ότι "o λαός μας εμπιστεύθηκε με την ψήφο του". Σας ευχαριστώ.
Φωτεινή Κυριακίδη, Σύμη-Δωδεκανήσου

Είμαι υπάλληλος του ΥΠΕΞ σε Πρεσβεία μας στην Ευρώπη. Δεν έχουμε πληρωθεί εδώ και 3 μήνες και τώρα μαθαίνουμε,ότι θα πληρωθούμε στα τέλη Μαρτίου! Η υπομονή και η οικονομική αντοχή μας τελειώνει και πλέον βρισκόμασθε σε δεινή κατάσταση. Περισσότερο όμως μας λυπεί,το γεγονός,ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αδιαφορεί πλήρως για την κατάντια υπαλλήλων και υπηρεσιών μας στο εξωτερικό,παρ' όλη την πίεση και τα παράπονα των Πρέσβεων. Με το πρόσχημα,ότι πλέον οι πληρωμές μας θα γίνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών μας καθυστερούν τους μισθούς μας , ίσως για να πάρουν τη δόση από το ΔΝΤ. Μία ερώτηση θέλω να σου κάνω: μήπως γνωρίζεις, εάν ο κ. Δρούτσας πληρώνεται κάθε 4 μήνες και αν όχι τον ρωτάς, αν βέβαια τον βρείς, γιατί χρόνο για το Υπουργείο και τους υπαλλήλους του δεν έχει;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Γ.Γ. (Ιαν. '11)

Εάν και δεν γνωρίζω τίποτα από την Ελληνική κοινότητα της Αμερικής
, κρίνοντας από το ύφος της γραφής σας, παίρνω το θάρρος να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των Ελλήνων. Τις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας, οι 'Ελληνες του εξωτερικού, μπορώ να το πω και από ιδία πείρα, είναι πολύ πιό Έλληνες από αυτούς που ζουν στην Ελλάδα. Σας έχουμε ανάγκη, συνεχίστε!
Π. Καούρας, Καλαμαριά-Θεσσαλονίκη

Στέφανος Π. Ταμβάκης, ΣΑΕ (και περί ''διδάκτορας Παντείου'')

I could not believe that you are dealing with serious things like false claims of univerity studies would appear in your publication. Reading your article on υποψήφιο «διδάκτορα» του Παντείου Πανεπιστημίου left me afono. I want to congratulate you on exposing our shortcomings.
Eleftherios Botsas, Ph.D. Bloomfield, Michigan, USA

Ως τέως επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον κ. Ταμβάκη κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο Πορτ Ελίζαμπεθ, ως αντιπρόεδρος ΣΑΕ, Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας... Είχα παραθέσει γεύμα στην "αντιπροσωπεία" της οποίας ηγείτο και των Προέδρων των Ελληνικών Κοινοτήτων της περιοχής δικαιοδοσίας του Προξενείου μου. Παρακολουθώ με μέγιστο ενδιαφέρον τα γενόμενα της Ελληνικής Πολιτείας και ΣΑΕ - δεν πιστεύω ότι έχουν παράγει έργο προς όφελος του Απόδημου Ελληνισμού μέχρι σήμερα. Ας ελπίζουμε ότι κάποια ημέρα οι Απόδημοι 'Ελληνες θα δυνηθούν να απολαύσουν την εξυπηρέτηση, τα δικαιώματα και τη πραγματική μέριμνα της Μητέρας Πατρίδας!
Ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία.
Φιλικά, Ανδρέας Πολεμίτης

Ομογένεια και Ομόλογα
Πολλά και διάφορα ακούγονται εδώ μέσα γιατί να μην πω και εγώ τον πόνο μου. Είδα τον GAP στην TV να καλεί τους αποδήμους (δηλ. τους ΕΛΛΗΝΕΣ του εξωτερικού) να προσφέρουν οικονομική βοήθεια προς την ''μαμά Ελλάδα'' αγοράζοντας ομόλογα και κάνοντας επενδύσεις στην Ελλάδα. Λίγα λεπτά αργότερα ο Αυτιάς σε άλλο κανάλι διάβαζε την λίστα με τα εκατομμύρια δολάρια που το Υπουργείο Εξωτερικών (με υπογραφή του ΓΑΠ) ξόδεψε πέρσι για την υποστήριξη αφρικανικών χωρών (αλλά και της Τουρκίας, της ‘Μακεδονίας’ της Αλβανίας κτλ). Πριν λίγους μήνες η Ελλάδα με απόφαση του 50% της βουλής έδωσε υπηκοότητα σε κάθε καρυδιάς καρύδι. Πριν 1-2 χρόνια όμως έπρεπε να ψηφίσουν τα 2/3 της βουλής για το πώς θα μπορούν οι ΕΛΛΗΝΕΣ του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους (το οποίο είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό τους δικαίωμα εδώ και 30 χρόνια). Μαντέψατε σωστά; το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Και τώρα έχει το θράσος ο πρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης να ζητά την βοήθεια αυτών που για 30 χρόνια το κόμμα του τους έχει γραμμένους. Αν ήταν στο χέρι μου, ΟΥΤΕ ΔΕΚΑΡΑ. Γιαούρτια, κλούβια αυγά, και ντομάτες μετά χαράς! Δώστε μας την ψήφο μας λαμογια, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ! Enough is enough b.st.rds!
Tom Papadopoulos - Windsor, Ontario, Canada


Επιστολή γεν. πρόξενου Ελλάδας στην Τάμπα, γιά δημοσίευμα του ''Κ''
''Διαβάζοντας το άρθρο σχετικά με τις οικονομικές ενισχύσεις του ΥΠΕΞ προς τις ομογενειακές οργανώσεις διεπίστωσα μια ανακρίβεια, η οποία φαντάζομαι θα οφείλεται σε μη έγκυρη πληροφόρησή σας. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται το Γενικό Προξενείο της Τάμπας, Αρχή οποίας έχω την τιμή να προϊσταμαι απο τις 31/8/2009 και στις απο πλευράς του χρηματικές ενισχύσεις προς ομογενειακές οργανώσεις-μαϊμούδες. Παρακαλώ προς αποκατάσταση της αλήθειας και εξυπηρέτηση της επακριβούς και ειλικρινούς ενημέρωσης η οποία γνωρίζω ότι υπηρετείτε πιστά, σας αναφέρω υπεύθυνα ότι όσο αναφορά το Γενικό Προξενείο της Τάμπας για το έτος 2010 δεν έλαβε ουτε ένα ευρω απο την Κεντρική Υπηρεσία προς διάθεσή του σε Ομογενειακές Οργανώσεις τοπικής του αρμοδιότητος, αλλά και για το έτος 2009 κατόπιν σχετικής μουέρευνας διαπίστωσα πως επίσης δεν είχε αποσταλεί σχετικό κονδύλι προς διάθεση. Συνεπώς οποιαδήποτε πληροφορία σας περιήλθε για τυχόν επιχορηγήσεις Γ.Π. Τάμπας προς ομογενειακές οργανώσεις στα έτη 2009 και 2010 είναι πέρα για πέρα ανακριβής. Είμαι σίγουρος πως θα διορθώσετε άμεσα σχετικό δημοσίευμα. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας και εύχομαι να συνεχίσετε το σημαντικό σας έργο αξιόπιστης ενημέρωσης της Ομογένειας''.
Με εκτίμηση,
Αντώνιος Σγουρόπουλος, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Φλόριδα (27 Σεπτ. '10).

Σημ. ''Κ'': Οι αναφορές του kalami.net σε χρηματοδότηση (και) οργανώσεων-''μαϊμούδων'', σε ότι αφορά το γεν. Προξενείο στην Τάμπα, είναι γιά τον προκάτοχο του εντ. κ. Σγουρόπουλου, τον πριν αυτόν δηλ. γενικό πρόξενο, κ. Ανδρέα Ψυχάρη. Οι ίδιες οι Οργανώσεις, ''μαϊμούδες'' ή μη, το επιβεβαιώνουν, μαζί και οι φωτοτυπίες των επιταγών. Επί θητείας του κ. Σγουρόπουλου, τους τελευταίους 11 μήνες, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας κάτι σχετικό με χρηματοδοτήσεις. Φυσικά, το δημοσίευμά μας αναφερόταν κύρια στα γενικά προξενεία, Βοστώνης και Νέας Υόρκης, όπου και οι...''μαϊμουδιές''.
..............................................................................................................................

Παιδεία, Ελλάδα και Ομογένεια
Αγαπητό "ΚΑΛΑΜΙ",
διάβαζα σήμερα ένα άρθρο που άπτεται θεμάτων παιδείας για όσον αφορά την ομογένεια. Έχω την εντύπωση ότι έχω δεί μιά πληροφορία σε κάποιο blog εδώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο της δια βίου...μάθησης (δια βίου μάθηση σε σχολείο εγώ το αντιλαμβάνομαι ότι μένεις στην ίδια τάξη for ever) σκοπεύει να σταματήσει τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ένα πρώτο βήμα, αν θυμάμαι καλά, έλεγαν ότι είναι το ότι σταματά τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ελλ. σχολεία του εξωτερικού και θα διακόψει και κάθε κονδύλι. Δεν ξέρω αν αληθεύει. Αναρωτιέμαι εδώ και χρόνια τι προθέσεις έχουν για το μέλλον και την παιδεία μας όλοι αυτοί οι.. κύριοι και κυρίες και προσφάτως πήρα την απάντησή μου: έχουν ακριβώς την ίδια πρόθεση όλοι. Αν μπορούσα θα σας έστελνα σε συνημμένο το ΦΕΚ867 της 10ης Ιουλίου 2006, υπογεγραμμένο από τον τότε υφυπουργό της πάλαι ποτέ "Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων" ('Αλλη κυβέρνηση άλλη ηγεσία, ίδια η πρόθεση). Κατεβάστε το από το google για να δείτε ότι η μόνη τους πρεμούρα ήταν να διδαχθούν τα τούρκικα στην Α' Β' και Γ' γυμνασίου! "για να μπορούν τα παιδιά να επικοινωνούν με τους κατοίκους της γειτονικής τουρκίας"!!! Η ισχύς του ξεκινούσε από την σχολική χρονιά 2006-2007, αλλά έμεινε αθόρυβα στην άκρη. 'Ισως μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή... (Τι να πω; αν σας κόψουν τα σχολεία από το δια βίου ίσως να γλυτώσετε τα τούρκικα...). Αν έχετε χρόνο και όρεξη ψάξτε το. Καλή επιτυχία στο έργο σας.
Ελένη Πρωτόπαπα, Αθήνα


Κατάσταση Ελλάδα: Τα μεγάλα προβλήματα, η ατιμωρησία πολιτικών κ.ά.
Αγαπητό ΚΑΛΑΜΙ, είμαι Ελληνίδα γεννήθηκα και κατοικώ στην Αθήνα. Είμαι συνταξιούχος του ΟΤΕ, μητέρα δυο κοριτσιών. Χήρεψα το 1999, ο σύζυγός μου ήταν επίσης υπάλληλος του ΟΤΕ. Σπούδασα τα παιδιά μου στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο της Αθήνας αντίστοιχα με πολλούς κόπους και θυσίες προσπαθώντας να τους δώσω τις αρχές και τις αξίες με τις ιοποίες κι εγώ ανατράφηκα. Η μεγάλη κόρη μου αναγκάστηκε να μεταναστεύσει σε Ευρωπαϊκή χώρα για να βρει αναγνώριση και αξιοκρατία στις σπουδές και την αξία της. Η δεύτερη κόρη μου παρότι απόφοιτος Μηχανολόγων Μηχανικών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου στην ουσία κάνει πωλήσεις και αυτή είναι η δουλειά της. Αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας δεν είναι η προσωπική μου ζωή, αλλά οι φόβοι και οι ανησυχίες μου για μια πατρίδα που διαμελίζεται με τον Καλλικράτη, επι των ιματίων της,δυστυχώς, μπαίνει κλήρος και τα νέα παιδιά της Ελλάδας υποχρεώνονται να μείνουν χωρίς όνειρα και μέλλον με την ένταξη της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Η για 40(;) χρόνια κακοδιοίκηση και συστηματική καταλήστευση της Ελλάδας από ανάξιους πολιτικούς και τα επιτελεία της σε συνδυασμό με το νόμο περί ευθύνης υπουργών που τους αφήνει ατιμώρητους μας οδήγησε στα επίπεδα της ντροπής και της εξαθλίωσης του ΔΝΤ και της απώλειας της Εθνικής μας κυριαρχίας. Επειδή έχω κοντινούς συγγενείς στην Αυστραλία ξέρω πως κι εσεις, εκεί, έχετε άλλη αίσθηση της Ελληνικής πραγματικότητας απότι όσοι ζούμε εδώ. Ανησυχείτε οπωσδήποτε και ενδιαφέρεστε αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε της κατάσταση της διάλυσης που επικρατεί εδώ. Π.χ. Τα νοσοκομεία υπολειτουργούν προσφέροντας κάκιστες υπηρεσίες σε ένα αμέτρητο πλήθος μεταναστών (που δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη) και ένα πλήθος γηγενών έχοντας ελάχιστο προσωπικό και δωμάτια και εντατικές μονάδες. Θα κοπούν μισθοί, συντάξεις και θα γίνουν απολύσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων. Κανείς ακόμη δεν ξέρει ακριβώς τι πρόκειται να μας συμβεί. Και κανείς από τους κυβερνώντες δεν ενδιαφέρεται φυσικά για τις αγωνίες και τα προβλήματα επιβίωσης των Ελλήνων. Το Αιγαίο έγινε γκρίζα ζώνη, η Μακεδονία χωρίζεται σε Βόρεια και Νότια, η Κύπρος πάει για διχοτόμηση κι όσοι μιλάνε για όλα αυτά χαρακτηρίζονται εθνικιστές κι εχθροί του συστήματος. Εδώ και μήνες ξυπνάω ξημερώματα και παθαίνω πανικό για το τι μας περιμένει όλους. Αν θα υπάρχει αύριο και τι αύριο θα είναι αυτό. Δεν θέλω άλλο να σας κουράσω τελειώνοντας σας παρακαλώ πιέστε κι εσεις όσο μπορείτε να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και επαγρυπνείτε. 'Eρχονται πολύ δύσκολες εποχές και χρειάζεται να μείνουμε ενωμένοι και μονιασμένοι. Δεν μπορώ παρά να ελπίζω και να προσεύχομαι για την οικογένειά μου και για την Ελλάδα.
'Eφη Γκιωνάκη, Θρακομακεδόνες, Αθήνα


Καταγγελίες γιά Ομοσπονδία Eλληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης
«I am a working professional fluent in Greek and English. A long time resident of New York with many relatives and friends in Astoria. The FHSOGNY does not represent all Greeks and Greek Americans. They only represent themselves, the few, 21, seat warmers, who want their photo in ''Kyrikas'', those who are not capable of doing anything for the community, not for Greek youth, not for Greek seniors. The FHSOGNY board members just want their photos at the Proxenio or the Arxepiskopi. Please help all Greeks in New York to become free of the OMOSPONDIA KATHESTOS. I will be happy to send you daily emails with many details and will tell my friends to do the same as it is time for a change. The Federation of Hellenic Societies of Greater New York or FHSOGNY has no understanding of what Hellenic Unity is. We Greeks and Greek Americans, now more than ever, in the USA and in Greece and all around the world must NOW be more UNITED than ever before and the FHSOGNY only serves to DIVIDE Greeks, sad but true and time for all those board members who represent FAKE SFRAGIDA SILOGOUS need to be taken out of their positions and new persons elected.»
- Ο επι πολλά χρόνια, πραγματικός διευθυντής της Ομοσπονδιας, κ. Π. Μιχαλέας, ασθενής. Η Ομοσπονδία πεθαίνει. Το ταμείο της, ανεξέλεγκτο. Ο γεν. γραμματέας, μη γνωριζοντας την αγγλική και προκειμένου να έχει οποιαδήποτε βοήθεια, μαζεύει στο γραφείο της Ομοσπονδιας, κάθε αναλφάβητο πάσης γλώσσας και περιμένει εξ' ουρανού, βοήθεια!

Patrikios Lantzounis
- New York City, USA

Ομοσπονδία Eλληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης
«Ούτε τα προσχήματα κρατούν στην Ομοσπονδία Νέας Υόρκης; Είναι τελικά Ομοσπονδία ή έδρα της ''Νέας Δημπκρατίας''; Το γραφείο του γεν. γραμματέα έχει μετατραπεί σε γραφείο της Ν.Δ., με φωτογραφίες πολιτικών και αυτού να κοσμούν τους τοίχους. Και σε τι εξυπηρετούν την Οργάνωση, η παρουσία του όλη μέρα στο κτίριό της ή οι συνεδριάσεις της Νομαρχιακής του, Ν.Δ., μέσα στο ''Σταθάκιο'';»
Κώστας Παγουλάτος - Φλάσινγκ, Ν.Υ.

Κατάργηση εκδηλώσεων για 25η Μαρτίου 1821
Φίλοι και φίλες. Πολύ καλά έκανε η Κυβέρνηση και κατήργησε τις όποιες εκδηλώσεις σε Πρεσβείες και Προξενεία. Ποιοί πηγαίνανε στο κάτω, κάτω; Και τι κάνανε εκείνοι πού πηγαίνανε; Ουζάκι, μεζεδάκι, κουβεντούλα και ...κοινωνικές σχέσεις. Και εγώ αυτό έκανα όταν πήγαινα. Στα σχολεία, στους διάφορους πολιτιστικούς και τοπικούς Συλλόγους γιορτάζουν οι πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες και κυρίως τα παιδιά μας, χωρίς να βάζει η Πατρίδα ούτε ένα φράγκο. Και έτσι πρέπει νάναι. Από την στιγμή πού γίνεται επίσημα ''διατεταγμένη'' εκδήλωση, τότε πρόκειται για συγκέντρωση ορισμένων ανθρώπων. Αυτό ούτε εσείς το θέλετε.
Δημήτρης Σαρησάββας, Ζυρίχη- Ελβετία


Your comment on Aphrodite's finger
is only a small part of the story. Obviously, either you did not see what was shown on German TV or you do not wish to comment. What was shown on German TV is the worst insults against the Greeks that I have ever seen. Otherwise, you are doing a very fine job with the KALAMI publication and I visit your site daily. Keep up the good work. Greeting from Michigan.
I. S. Karras - Detroit, USA

Αtlantic Bank, New York
Congratulations...i am amazed by your topics but you are so true! I have a question. I am not sure whether you have touched this subject before and i do apologize if i am repeating myself. Why nobody wants to talk about the sale Of Atlantic Bank for a few millions, less than the value of its buildings? And at the same time, a couple of years later the same bank was put on the market in the "billion" range! Rumors say the 2 major greek political parties pocketed the difference of the first sale and gave money to the official voices of the greek community in the US (see ''gerontokori'' of astoria, plus etc) so no news, good news. thank you.
Panayota Liopyris-Tsarouhas - Paramus NJ, USA


Ελλάδα, ιθαγένεια μεταναστών
Εάν διασχίσετε ΠΑΡΑΝΟΜΑ τα Ελληνικά ΣΥΝΟΡΑ, παίρνετε:
Μια θέση εργασίας. Μια άδεια οδήγησης. Κοινωνική Ασφάλιση. Πρόνοια. Κουπόνια Συσσιτίου. Επιδότηση Ενοικίου. Πιστωτικές Κάρτες. Δάνειο για να αγοράσετε την πρώτη σας κατοικία. Δωρεάν Παιδεία. Δωρεάν Υγειονομική Κάλυψη. Δωρεάν εξόδους από τις φυλακές. Μπορείτε ακόμη και να Ψηφίσετε. Οι  Έλληνες δεν είναι  ρατσιστές, σας περιμένουν στα Σύνορα με κέντρα Υποδοχής.
ΑΝ  ΠΑΡΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΔΩΡΟ.
Θα νομιμοποιηθούν με την Ελληνική Ιθαγένεια, πάνω από 1,000,000 λαθρομετανάστες που πέρασαν τα Σύνορα της Ελλάδας παρανόμως και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι Μουσουλμάνοι, χωρίς να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό, διότι δεν έχει γίνει ποτέ απογραφή και χωρίς να γνωρίζουμε το παρελθόν τους. Με τον ρυθμό που διασχίζουνε τα Σύνορά μας και μπαίνουν στο ξέφραγο αμπέλι που νομίζουν ότι λέγεται Ελλαδιστάν, σε λίγα χρόνια οι Έλληνες θα είναι Μειονότητα στον τόπο τους. Μην προσπαθήσουμε ποτέ να συγκρίνουμε τους λαθρομετανάστες της Ελλάδος με τους μετανάστες Έλληνες της Αμερικής. Οι Έλληνες της Αμερικής δεν πέρασαν τα σύνορα παράνομοι, βρέθηκαν εδώ με πρόσκληση, περνώντας από Ιατρικές εξετάσεις και με καθαρό ποινικό μητρώο, αν θυμούνται οι παλαιότεροι, όσοι είχαν προβλήματα Υγείας τους γύριζαν πίσω στην Ελλάδα από το ELLIS ISLAND χωρίς να τους δοθεί η ''πράσινη κάρτα''. Αποδεδειγμένα, σαν Εθνική Ομάδα, οι Έλληνες της Αμερικής, κατέχουν την πρώτη θέση στην Μόρφωση, την δεύτερη στην Επιχειρηματικότητα και κρατούν στα ύψη το ελληνικό όνομα.
Ειλικρινέστατα,
Μιχάλης Σέρβος - Belleair Beach, Florida, USA

Ελλάδα, ανθελληνισμός κλπ
Αγαπητοί συμπατριώτες, ονομάζομε Χατζηδήμος Π. Κρεωνάς, ζώ και εργάζομαι μόνιμα στην πόλη των Σερρών, στην Ελλάδα. Καταρχάς θα ήθελα με την δυνατότητα που μου δίνετε μέσω της ιστοσελίδας σας να χαιρετήσω τους απανταχού Έλληνες και φιλέλληνες της υφηλίου. Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας συγχαρώ για την δημιουργία της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας σας, για τα θέματα και τον τρόπο που τα προβάλετε (έξω από τα δόντια). Την διεύθυνση της ιστοσελίδας σας ενημερώθηκα μέσα από την πρόσκληση που έφτασε σήμερα στα χέρια μου (FREE AGIA SOPHIA COUNCIL). Το προσωπικό μου σχόλιο είναι το εξής. Η χώρα μας εδώ και χιλιάδες αιώνες σηκώθηκε και έπεσε πολλές φορές. Πάντα ο λαός και πάντα ο πατριώτης σήκωνε την χώρα. Σήμερα μείνανε λίγοι Πατριώτες, οι φωνές αντίστασης στο εσωτερικό είναι λίγες και πνίγονται κάθε μέρα, ο λαός είναι υπνωτισμένος και φοβισμένος. Σήμερα εκτιμώ πως οι ανθέλληνες μας φέρανε εκεί που θέλανε, κατευθυνόμενους και χωρίς αντίσταση. Αυτό που ξεχάσαν και αυτό που δεν θα θέλανε, είναι την αντίδραση και την αντίσταση του Έλληνα όταν καταπιέζεται.
Χατζηδήμος Π. Κρεωνάς
Σέρρες - Ελλάδα


Ελλάδα, Πατριαρχείο, Ομογένεια, ΣΑΕ
Σέβομαι απόλυτα το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων ομογενών μας αλλά είναι καιρός να χειραφετηθούν απο τον υπόδουλο στους Τούρκους πατριάρχη. Ας γίνει επιτέλους πράξη η θρησκευτική τους υπαγωγή στην εκκλησία της Ελλάδος, όπως ήταν πριν απο το 1920. Απο θρησκευτική άποψη ο πατριάρχης Κων/πολης πέρα απο το γεγονός ότι είναι υπόδουλος στους Τούρκους τώρα ήταν και όταν ανακαλύφθηκε η Αμερική. Συμφωνώ με τους αγιοσοφίτες περί λειτουργίας στην Αγ. Σοφία αλλά νομίζω ότι ΔΕΝ υπάρχει ουσία ακόμη και να γίνει μία φορά, το πατριαρχίο θα εξακολουθεί να αποτελεί νομικό πρόσωπο Τουρκικού δικαίου υπαγώμενο στον Τούρκο νομάρχη Κωνσταντινοπόλεως. Η διάλυση της ομογένειας οφείλεται σε παρεμβάσεις της Τουρκίας μέσω της θρησκευτικής οδού, ας ξυπνήσουμε επιτέλους. Αν ο πατριάρχης Κων/πολεως θέλει να είναι ελεύθερος να ασκεί τα καθηκοντά του και να είναι οικουμενικός ας πάει στο Άγιον Όρος και να τελεί εν εξορία μεχρι την απελευθέρωση της Πόλης. ΔΕΝ μπορεί ένας δούλος αλλοθρήσκων μουσουλμάνων να είναι θρησκευτικός μας ηγέτης! Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΙΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Μη χάνετε το χρόνο σας να ασχολείσθε με το ΣΑΕ γιατί εκτός της μικρής εκπροσώπησης ομογενών όπως λέτε ΔΕΝ βλέπω παραγωγή έργου. Ήταν δημιούργημα του διεφθαρμένου ΠΑΣΟΚ και εξυπηρέτησε διαχρονικά σκοπιμότητες ίσως και των υπόλοιπων πολιτικάντιδων. Η ελίτ που το δημιούργησε σας αρνείται την ψήφο για τις εκλογές στη Ελλάδα αλλά σπεύδει τώρα να την δώσει στους λαθρομετανάστες-εποίκους. Αν αγαπάτε την ΕΛΛΑΔΑ έλεος κάντε κάτι αυτοί εδώ οι πράσινοι μηδενιστές και εθνοκτόνοι θα μας εξαφανίσουν σε λίγα χρόνια, ήδη ετοιμάζουν αυτόματη ιθαγένεια στους παράνομους λαθρομετανάστες και υπόσχονται ψήφο. Η Ελλάδα για να φιλοξενεί και να ταίζει με κρατικά χρήματα εκατοντάδες χιλιάδες ή ένα εκκατομύριο λαθρομετανάστες ΔΕΝ είναι φτωχή για τους άθλιους πολιτικούς που παράλληλα κάνουν φοροεπιδρομή στον νομοταγή Έλληνα πολίτη. Ξεσηκωθείτε γιατί με το άθλιο αυτό νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΟΟΚ θα γίνουμε μειονότητα στην χώρα μας και θα αποτελέσουμε πόλο έλξης όλων των βασανισμένων Ασίας και Αφρικής Μαζέψτε υπογραφές για δημοψήφισμα για να πιεσθεί η άθλια πολιτική ελίτ να μας σεβασθεί, έχουμε και εμείς ανθρώπινα δικαιώματα και έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στην ιστορική γή μας. Έχει δημιοπυργηθεί και υπερκομματική Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας η οποία μαζεύει υπογραφές (deltio11.blogspot.com) ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ.
N. Νεστορίδης, Αθήνα

Κατάσταση Ελλάδα, επιπτώσεις στους Ομογενείς
Φιλτατε Καλαμοπαραγωγέ,
Ειναι ευκολο να επικρινεις αλλους (λογου χαρη, την "γεροντοκορη" της Astoria, οπως την αποκαλειτε) για ελλειψεις στην ενημερωση και κυριως στην προβολη ουσιαστικων θεματων που απασχολουν τους ομογενεις και τους Ελληνες που διαμενουν μονιμα στις Ηνωμενες Πολιτειες. Αλλα και εσεις, επικεντρωνοντας το ενδιαφερον σας και την κριτικη σας κυριως στα συμβαινοντα στην παντος ειδους εκπροσωπηση των ομογενων, αγνοειτε ουσιαστικα ορισμενα απο αυτα τα προβληματα και θεματα.
Για να μην σας κουρασω και για να μην σας τρωω πολυτιμο χρονο, θα περιορισθω σε τρια απο αυτα τα θεματα.
Ενα απο αυτα τα θεματα ειναι η αξιωση της ελληνικης Πολιτειας που απαιτει απο τους ομογενεις και τους μονιμους κατοικους εξωτερικου, που υποβαλουν δηλωση φορολογιας στην Ελλαδα, να οριζουν και εναν εκπροσωπο που ειναι υπευθυνος εναντι των φορολογικων αρχων για οποιαδηποτε παραλειψη του υποχρεου υποβολης φορολογικης δηλωσης. Με αποτελεσμα, ολοι αυτοι οι ανθρωποι να "φορτωνονται" σε συγγενεις και φιλους να τους εκπροσωπουν και σε περιπτωση ελλειψης συγγενων και φιλων ειναι αναγκασμενοι να χρησιμοποιουν για το σκοπο αυτον δικηγορο που στοιχιζει, λιγα ή πολλα, παντως στοιχιζει, οπως στοιχιζει, οχι βεβαιως χρηματικα αλλα σε υποχρεωση, και το "φορτωμα" συγγενων και φιλων με την αγγαρεια αυτη. Προσωπικα εντασω την αξιωση αυτη σε μια κακοτητα εκεινων που το προσωπο τους βρωμαει ακομα απο τις κατουρημενες ποδιες που εχουν φιλησει για να "σαλταρουν" στον δημοσιο κορβανα και θελουν ετσι να εκδικηθουν τους πολιτες για οσα αυτοι επαθαν μεχρι να εκπορθησουν την πολυποθητη πυλη του Δημοσιου. Αλλη εξηγηση δεν χωρει, ουτε και στεκει το ενδεχομενο επιχειρημα τους οτι ετσι θελουν να εξασφαλισουν την εισπραξη των δικαιωματων του Δημοσιου. Υποχρεωση για την υποβολη δηλωσεως εισοδηματος στην Ελλαδα εχουν μονον οσοι εχουν εισοδηματα στην πατριδα (απο συνταξεις και αλλες πηγες), εχουν καποιο σπιτι ή και σπιτια και αλλα ακινητα, ακομη και ενα αυτοκινητο 'η και μοτοσυκλετα που χρησιμοποιουν για να κινουνται οταν βρισκονται εκει. Αρα, το Δημοσιο εχει τη δυνατοτητα να εισπραξει οσα ειναι δυνατον να του οφειλει καποιος μπαταξης, ή και εκεινοι που εγκαταλειπουν τον ματαιο κοσμο μας. Ειναι οι ιδιοι που καθε χρονο προσπαθουν να παγιδεψουν τους πολιτες με διαφορες παγιδες που στηνουν στις φορολογικες δηλωσεις για να καταπολεμησουν, δηθεν, τη φοροδιαφυγη, αλλα στις παγιδες τους πεφτουν μονον οι "μαριδες", οι μισθωτοι δηλαδη (εργαζομενοι και συνταξιουχοι), διοτι οι φοροφυγαδες εχουν τη δυνατοτητα να διαθετουν και νομικους αλλα κυριως και νυν ειτε τεως εφοριακους που με το αζημιωτο τους δειχνουν τις τρυπες που εχουν αφησει στα διαφορα φορολογικα νομοθετηματα που εχουν καταρτισει ακριβως για να ειναι "χρησιμοι".
Ενα αλλο σχετικο θεμα ειναι η διαφαινομενη σαφως πλεον προθεση των φορομπηκτων να περικοψουν το λεγομενο αφορολογητο οριο. Η φορμουλα εχει ηδη εφευρεθει με τις αποδειξεις - για να εχει καποιος το αφορολογητο οριο, πρεπει να υποβαλει μαζι με τη φορολογικη δηλωση και αποδειξεις για διαφορες δαπανες που εκανε στη διαρκεια του ετους. Οι αποδημοι, ομως, και οι μονιμοι κατοικοι εξωτερικου εχουν εξαιρεθει απο το μετρο, παρ' ολο που και αυτοι, κατα τη διαρκεια της παραμονης τους στην Ελλαδα κανουν διαφορες δαπανες ειτε για τη συντηρηση των σπιτιων που διαθετουν ή, ακομη, και για αλλες αιτιες, οι αποδειξεις τους ομως δεν λαμβανονται υπ' οψιν. Ετσι, με το νεο συστημα δεν θα εχουν πλεον αφορολογητο οριο και θα πληρωνουν περισσοτερο φορο. Χρειαζεται, λοιπον, αγριο κραξιμο.
Οπως, επισης, αγριο κραξιμο χρειαζεται και η επικρατουσα αντιληψη οτι ολοι οι αποδημοι και οι μονιμοι κατοικοι εξωτερικου ειναι συλληβδην απατεωνες, που εξαντλουν την εξυπναδα τους και τον χρονο που διαθετουν για να ξεγελασουν το ελληνικο Δημοσιο. Στο συγκεκριμενο θεμα εχουν δημιουργηθει πολλαπλα προβληματα σε ομογενεις αναφορικα με τη χρηση των αυτοκινητων που φερνουν στην  Ελλαδα. Μαθημενοι απο τις απλουστευσεις που επικρατουν στις Ηνωμενες Πολιτειες γυρω απο τις διαδικασιες που αφορουν τα ιδιωτικα αυτοκινητα, πολλοι ομογενεις δεν μπορουν να κατανοησουν τα τερτιπια με τα οποια περιβαλλουν οι μανδαρινοι εν Ελλαδι τα παντα - και συνεπως και τις διαδικασιες γυρω απο το θεμα των αυτοκινητων - και πεφτουν θυματα αδικης μεταχειρισεως και "φονικων" προστιμων, οπως υπηρξε ομογενης απο πολη του Κοννεκτικατ, ο οποιος, μετα τις φοβερες ταλαιπωριες που ειχε υποστει στην Ελλαδα σχετικα με το αυτοκινητο του, μολις επεστρεψε στις Ηνωμενες Πολιτειες επαθε εγκεφαλικο και απεβιωσε.
Τ.Τ. (το όνομα του αποστολέα, που θέλησε ανωνυμία, email κλπ, τα διατηρούμε στο αρχείο του ''Κ'')

.............................................................................

ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟ "ΚΑΛΑΜΙ" ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΡΟΤΙ ΕΧΩ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ Η ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ "ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ". ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΤΩ,ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΔΩΣΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΨΗΦΟΥ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΑΘΕΟ ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΑΦΕΛΙΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ 1-1,5 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΛΟΔΑΠΟΙ ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΙ ΣΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΜΕ 40 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΘΕΤΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΟΡΕΞΕΩΝ ΤΩΝ ΟΜΟΕΘΝΩΝ ΤΟΥΣ. ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΙΗΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕ ΒΟΥΡΔΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΣΤΙΓΩΝΟΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ "ΕΞΑΧΝΙΣΤΟΥΝ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥΣ.ΗΜΑΡΤΟΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΣΤΑ ΔΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΟΛΥΠΟΛΥΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΞΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ "ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ" ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΕΝ ΓΕΝΕΙ "ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΕΝΟΧΗ ΠΟΥ ΔΥΑΛΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ "ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΥ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΤΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ " ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ ΠΛΕΟΝ ΔΙΟΤΙ ΤΟ "ΕΘΝΙΚΗΣ" ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ Γ.Γ ΤΟΥ ΥΠΟΡΓΕΙΟΥ ΘΑΛΙΑ ΔΡΑΓΩΝΑ. ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΜΑΣ,ΟΣΟΙ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ.ΠΡΟΣΕΧΩΣ... ELADISTAN ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΜΙΣΟΦΕΓΓΑΡΟ!
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΡΕΝΤΟΥΜΗΣ, Ελευσίνα-Ελλάδα


Διάφορα ζητήματα
Η ολη μου διαγωγη στο παρελθον θα μπορουσε να με χαρακτηρισει Ελληναρα. Δυστυχως ομως τα πραγματα εχουν φθασει στο απροχωρητο και μονο με επαναστατικες ενεργειες μπορει να αλαξει η πορεια (αν αλαξει) του αποδημου Ελληνισμου προς τον αφανισμο. Καποια αλλη στιγμη ισως βρω την υπομονη να αναφερθω σε προσωπικες εμπειριες (που με εχουν φερει σε απογνωση) αλλα το θεμα της ψηφου των αποδημων ξεχειλισε το ποτηρι. Σαν αρχη λοιπον, προτεινω, απο εδω και στο εξης κανονικο γιουχαρισμα καθε επισκεπτη απο την Ελλαδα (απο οποιο πολιτικο χωρο και αν προερχεται, και συμπεριλαμβανων των διπλωματων) ο οποιος τολμησει να βγαλει λογο για οποιοδηποτε ! θεμα σε δημοσια συγκεντρωση αποδημων. Σε δευτερη φαση, ειμαι διαθεσιμος να οργανωθω με αλλους αποδημους και να στειλουμε 'τελεσιγραφο' προς την Ελληνικη Βουλη: Η βρισκετε το τροπο να μονιασετε και να μας επιτρεξετε να ψηφιζουμε στην χωρα διαμονης μας μεχρι το τελος του 2010 η αρχιζουμε ανθελληνικη προπαγανδα! Δεν καταλαβαινουν οτι την ψηφο δεν την θελουμε για προσωπικα συμφεροντα, την θελουμε γιατι ΙΣΩΣ ειναι η μονη ελπιδα μας για να κεντριθει το ενδιαφερον των αποδημων να ασχοληθουν και παλι με την Ελληνικη τους υποσταση. Και ποιος θα ωφεληθει περισοτερο αν σταματησει, η εστω μπει καποιο εμποδιο, στον αφελληνισμο των ομογεννων? Καταλαβαινω, οτι τα λογια μου θα στενοχωρησουν πολλους, και εμενα με στενοχωρουν, αλλα υπαρχει αλλη καλιτερη ιδεα απο καποιον;
Dr. Tom Papadopoulos - Windsor, Ontario, Canada


I have heared about the group calling themeselves counsil or group of the 20! They should change their name to group of 300!!!!! More Hellenic !! Anyway without be taken as sarcastic because hate those kind of people, and a lot of Greeks are like this, I have to express my opinion to the above letter sent to the Premier Minister of Greece. Why so many smart Greeks they never get alone well and want only to be on the top, is maybe that they are so insecure by nature or we pay to much attention and have respect only for the leaders, forgrtting that leaders without followers are dead fishes! If you want a better Hellenic ETHNOS pay attention more to the "bottom up", instead! I hope you got it! Thank you
James Tzenos - Middlebury, CT. USA


Εκκλησία-Πατριαρχείο-Ελληνισμός
Νομίζουμε πως ο προσανατολισμός σας βρίσκετε σε λάθος δρόμο στα ζητήματα που αφορούνε την σχέση του Ελληνισμού με το Πατριαρχείο και την εβραιο-χριστιανική θρησκεία. Όταν με το ένα μάτι κοιτάμε στην κλασική Ελλάδα και με το άλλο στο πατριαρχείο που είναι ένα κατάλοιπο του Βυζάντιου (Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αυτό είναι το σωστό), η μοιραία κατάληξη θα είναι να αλληθωρίζουμε εις αεί. Συνεπώς θα υπάρχουνε και θα οξύνονται τα προβλήματα ταυτότητας των Ελλήνων γιατί η Κλασική Ελλάδα. με την Δημοκρατία (και ως σήμερα αυτό ισχύει) που θέλει πολίτες με ελεύθερη βούληση, δεν μπορεί να συνυπάρξει, με τον δεσποτισμό του «Βυζάντιου» και τους υπηκόους, που δεν έχουνε καμιά ελευθερία παρά να εκτελούνε της εντολές και τα διατάγματα των αφεντάδων βασιλέων δεσποτών κλπ ο Ελληνισμός ήτανε αναγκασμένος να επιβιώσει μέσα από την Ρωμαϊκή - «Βυζαντινής» λαίλαπας και στην συνέχεια μέσα από την Οθωμανική κυριαρχία. Αντιμετώπισε τους διωγμούς και τις «καταδίκες σε θάνατο επί ελληνισμό», «τα εις έδαφος φέρει ότι Ελληνικού», ναοί σχολεία, φιλοσοφικές σχολές, θέατρα, ολυμπιακοί αγώνες, γυμναστήρια ….όλα καταργηθήκανε. Είναι ιστορική διαστρέβλωση που υπηρετεί αλλότριους σκοπούς και συμφέροντα, ο ισχυρισμός ότι συνεχεία του Ελληνισμού αποτελεί το «Βυζάντιο» και το Πατριαρχείο (στην Οθωμανική περίοδο) όταν μάλιστα, όλα τα ιστορικά γεγονότα, μας δείχνουνε ότι ο Ελληνισμός αγωνίστηκε και επιβίωσε παρά και ενάντια στα εμπόδια και τις διώξεις όλων αυτών των σκοτεινών αιώνων. Φυσικά δεν βγήκε αλώβητος, στο σώμα του είναι καταγραμμένα όλα τα τραύματα και οι αλλοιώσεις. Αυτό δείχνει το γάντζωμα του σε αλλότρια ήθη και έθιμα που τον κάνουνε να παρουσιάζει μια αντιφατική εικόνα μείγμα ρωμιού= υπηκόου, εβραίου χριστιανού= δογματικού και Έλληνα δημοκράτη που! αγαπα την ελευθερία. Συνεπώς αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά όλα αυτά δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Μπροστά είναι το καθήκον της αποκατάστασης της Ελληνικής ταυτότητας, με αλλά λόγια πρέπει να αποβάλουμε όσα στοιχεία την αλλοτριώνουνε και προκαλούνε σύγχυση. Είμαστε υποχρεωμένοι κατανοήσουμε τι μπορεί να μας βγάλει από την στασιμότητα τι μπορεί να μας εκφράζει σήμερα, τι μπορεί να μας είναι χρήσιμο και όχι μόνο σαν χώρα – κράτος αλλά ως Ελληνική οντότητα που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους Ελληνικής και μη καταγωγής στην οικούμενη. Έτσι θα λέγαμε πως ο Ελληνισμός είναι παρόν στο βαθμό που κερδίζει έδαφος η δημοκρατία και η ελευθερία, είναι παρόν όταν εναντιώνετε απέναντι στα φαινόμενα δεσποτισμού, αυταρχισμού, εξουσιασμού και αλλοτρίωσης, είναι παρόν στην επιστημονική ερεύνα στα ινστιτούτα και γενικότερα στην προσπάθεια κατανόησης του σύμπαντος κόσμου. Ως Έλληνες μπορούμε και πρέπει να είμαστε ευσεβείς, όταν χωρίς μισαλλοδοξία κατανοούμε την ιστορία τα ήθη και τα έθιμα μας και κυρίως όταν κατανοούμε πως Το βασικό χαρακτηριστικό της ταυτότητας του Έλληνα, είναι η αμφισβήτηση και ο ορθολογισμός. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται έτσι τα πράγματα, αργά η γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως βρίσκεται εκτός και απέναντι σε αυτό που νόμιζε πως υπηρετεί.
Δημήτρης Τερτίπης, Σέρρες-Ελλάδα


Ομοσπονδία Βοστώνης
«ΠΡΟΣ: ΚΑΛΑΜΙ.ΝΕΤ
Την προηγούμενη Πέμπτη δημοσιεύσατε στην ηλεκτρονική σας εφημερίδα και σχολιάσατε στο ραδιοφωνικό σας πρόγραμμα την επιστολή που έστειλλα στο Συμβούλιο, τα μέλη και τους αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας των Ελληνο-Αμερικανικών Οργανώσεων Νέας Αγγλίας.  Κάποιος ή κάποιοι από τους παραλήπτες θεώρησαν καλό αλλά και βολικό να προωθήσουν την επιστολή σε εσάς και σε άλλους εκπροσώπους ΜΜΕ.  Ήταν δε βολικό γιατί πολλοί θα ήθελαν να είχαν στείλλει ανάλογη επιστολή αλλά δεν τολμούσαν, ο καθένας για τους λόγους του, οπότε όπως λέει και ο λαός μας έκαναν «με ξένα κόλυβα μνημόσυνο».
'Oταν έμαθα γιά την δημοσίευση της επιστολής μου την Πέμπτη το βράδυ, σας τηλεφώνησα αμέσως και σας ρώτησα πως περιήλθε στα χέρια σας και μου απαντήσατε ότι αυτή είναι η δουλειά σας. Τότε σας είπα ότι εφόσον την δημοσιεύσατε τόσο γρήγορα και εξ΄ολοκλήρου, θα έπρεπε να δημοσιεύσετε και το email - στο οποίο ήταν επισυνημμένη η επιστολή μου - που αναφερόταν στην εξέλιξη του θέματος, δηλαδή την άρνηση του Συμβουλίου να διαβαστεί η επιστολή στην συνεδρίασή τους με την αιτιολογία ότι δεν ήμουν μέλος! Μου ζητήσατε να σας το στείλω δακτυλογραφημένο μ' ελληνικούς χαρακτήρες και έτσι έγινε.
Εσείς, εξυπακούεται, λόγω της ιδιότητας σας αλλά και της αρχής σας να αποκαλύπτετε τα κακώς κείμενα, άδικα και ευτράπελα δημοσιεύσατε την επιστολή άμεσα. Ως εδώ έχει καλώς, υπάρχουν όμως δύο σημεία που έγιναν παράτυπα:
1.  Από την στιγμή που η επιστολή ήταν ενυπόγραφη και γνωρίζατε το email μου θα έπρεπε να μου ζητούσατε την άδεια πρωτού την δημοσίευση, αν μη τι άλλο για το τυπικό μέρος. Μόνο αν ήταν ανυπόγραφη και άγνωστος ο αποστολέας θα μπορούσε να δημοσιευθεί χωρίς την συγκατάθεση του αποστολέα.
2.  Αυτό το σημείο είναι το πιο σημαντικό. Συμπληρώσατε δίπλα στην προσφώνηση «Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε» το όνομα της Προέδρου, ενώ δεν υπήρχε στην επιστολή μου. 'Oπως παρατηρήσατε απέφυγα να αναφέρω ονόματα, εκτός του συγκεκριμμένου ατόμου που προκάλεσε το επεισόδιο, και αυτό γιατί το γνώριζαν όλοι και του απηύθηνα και προσωπικά κάποιες ερωτήσεις.  Αντιλαμβάνεστε ότι κάνατε παρέμβαση και επέμβαση στην επιστολή μου διαφοροποιώντας το αρχικός της ύφος χωρίς την έγκρισή μου. Καταλαβαίνω ότι πρόθεση σας ήταν να κατατοπισθεί το κοινό σας, δεν παύει όμως να είναι δεοντολογική και δημοσιογραφική παράβαση. Εκτός αυτού στα  προσωπικά σας σχόλια είχατε αναφέρει τα ονόματα όλων των μελών του Συμβουλίου.
Και φυσικά, αν αναρωτιέστε γιατί τα επισημαίνω όλα αυτά έξη μέρες μετά την δημοσίευση, απλά λόγω υποχρεώσεων δεν είχα τον χρόνο να το κάνω νωρίτερα. Δεν θα τα είχα καλά με την συνειδήσή μου αν τα παρέβλεπα γιατί αν θέλω να είμαι δίκαιη, πρέπει να είμαι προς όλες τις κατευθύνσεις.
Αν και συχνά χρησιμοποιείτε πολύ σκληρή γλώσσα, εν τούτοις σας συγχαίρω για την τόλμη σας, που πιστεύω ότι εξυπηρετεί την αλήθεια, το δίκαιο και την διατήρηση του Ελληνισμού.
Σας  παρακαλώ γιά λόγους ευταξίας και αρχής να δημοσιεύσετε αυτήν την επιστολή.
Σας εύχομαι καλή δύναμη στη δύσκολη και ''επικίνδυνη'' αποστολή σας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Στέλλα Σαίχ, Βοστώνη»

Σημ. σύνταξης: Η Ομοσπονδία Βοστώνης είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, που διέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία την σχετική με το 501(c). Σημαίνει: Οτιδήποτε έχει σχέση με την Ομοσπονδία, δεν είναι ''ιδιωτικό'', αλλά μπορεί να ελεχθεί από οποιονδήποτε φορολογούμενο στις ΗΠΑ, μέλος ή όχι συλλόγου μέλους της Ομοσπονδίας. Οτιδήποτε στην Ομοσπονδία, από ή προς αυτήν, είναι ''public record''. 'Οσον αφορά τα σχόλιά σας γιά το ''Kalami.net'' ή το ραδιόφωνό του, κατά πάγια τακτική, τα δεχόμαστε, καλά ή άσχημα. Σας ευχαριστούμε όμως, που διαβάζετε το ''Κ'' κι ακούτε τον 24-7Radio.us. Τα σχετικά περί ''δεοντολογικής, δημοσιογραφικής παράβασης'', τ' αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών. 'Οσον αφορά τα περί ''άδειας'' γιά δημοσίευση, δεν χρειάζεται άδεια γιά ζητήματα σχετικά με μη κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, επειδή η επιστολή σας απευθυνόταν στην Ομοσπονδία και όχι
σε άτομο.

Γιά ψήφο στους Απόδημους
Δεν φταίει κανένας για τη μη ψήφιση του νόμου περί ψήφου των Αποδήμων. 'Οπως είναι διατυπωμένο το άρθρο 51 του Συντάγματος, δεν πρόκειται ποτέ να ψηφιστεί από καμία κυβέρνηση, όσο καλοπροαίρετη και αν είναι, κανένας νόμος που να μας επιτρέπει να ψηφίζουμε από τον τόπο διαμονής μας. Και τούτο διότι, καμία κυβέρνηση δεν θα έχει πλειοψηφία των 200 εδρών στο κοινοβούλιο και διότι καμία αντιπολίτευση δεν θα συναινέσει να δώσει μια νομοθετική νίκη στην εκάστοτε κυβέρνηση. Αν δεν αλλάξει το άρθρο του Συντάγματος, που να επιτρέπει τη ψήφιση του σχετικού νόμου με απλή πλειοψηφία, όσο πιο γρήγορα το ξεχάσουμε, τόσο το καλύτερο για μας. Πρέπει να το χωνέψουμε εμείς του εξωτερικού, ότι στη πατρίδα μας μας θεωρούν ξένους και δεν θέλουν να έχουμε ούτε λόγο, αλλά και πολύ περισσότερο, ούτε ρόλο στα πολιτικά τεκταινόμενα  της γενέτειρας. Δεν υποστηρίζω ότι η θεση που πήρε το ΣΑΕ ήταν η πιο ενδεδειγμένη στην προκειμένη περίπτωση, αλλά, σε τελική ανάλυση, δεν ευθύνονται για τον εκτροχιασμό της υπόθεσης Ψήφος των Αποδήμων.
Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράσω την άποψή μου.
Κ. Λυκογιάννης - Εlmsford, New York


ΑΝΤΙΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ
Αντικομουνισμός είναι το σαρδόνιο γέλιο των χορτασμένων, είναι το άλλοθι των δειλών, το αλάτι των άνοστων επαναστατών, το επιχείρημα των άσχετων και ανίδεων, είναι η καταφυγή των αναθεωρητών της ανάγκης και υποχρέωσης για αντίσταση και αγώνα, τον χρησιμοποιούν όσοι φτύνουν εκεί που πρώτα έτρωγαν.
Αντικομουνισμός είναι η δόλια βρώμικη τακτική σπίλωσης όσων  παλεύουν να τελειώσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι η τροχοπέδη στην εξέγερση των καταπιεσμένων, των αδικημένων, είναι το κερασάκι του φασισμού.
Είναι η μέθοδος ανέλιξης όσων δεν έχουν  τη λύσσα να παλέψουν για να γίνουν αφεντικά στη θέση των αφεντικών και προτιμούν τη θέση των κλακαδόρων. Επομένως αντικομουνιστές είναι και εκείνοι που θα ‘θελαν, αλλά δε μπορούν να βρίσκονται στη θέση των εκμεταλλευτών, στη θέση όσων αξιοποιούν την εργασία άλλων ανθρώπων για το δικό τους συμφέρον.
Αντικομουνισμός είναι η εύκολη, ανέξοδη, πληρωμένη, διαδικασία προσφοράς υπηρεσίας στους φονιάδες των λαών, στους σφαγείς όσων αντιστέκονται για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους.
Ο αντικομουνισμός χρησιμοποιείται ως κοσμοπολίτικη έκφραση προστασίας των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και των λακέδων της. Ως μοχλός και  μανδύας κάλυψης του ψεύδους, της παραχάραξης της ιστορίας των αγώνων των λαών, είναι η προβολή της ανημποριάς των κουρασμένων να υπερασπιστούν αξίες και δίκαια.
Αντικομουνισμός είναι η αισχρή ταύτιση του ναζισμού με τη μεγαλύτερη επανάσταση που γνώρισε ο άνθρωπος στην πορεία του μέχρι σήμερα, είναι κύριο όπλο της άρχουσας τάξης, των μόνων που δικαιούνται να παλεύουν ενάντια του κομμουνισμού, αφού τα συμφέροντα ακριβώς αυτών είναι που κινδυνεύουν. Οι υπόλοιποι αντικομουνιστές είναι λακέδες τους, είναι σπογγοκολάριοι τους, και ακόμα χειρότερα για όποιον αντικομουνιστή δεν ξέρει, πως όντας δούλος αλλότριων συμφερόντων, αυτός είναι και το πρώτο θύμα τους.
Δρ Α. Κακαράς, Αθήνα


Το "ΚΑΛΑΜΙ" και ο ρόλος του στην Ομογένεια-Ανοικτή επιστολή
Κύριε Λυκομήτρο.
Με λύπη μου παρατηρώ ότι η ιστοσελίδα "ΚΑΛΑΜΙ", ιδιοκτησίας σας από αρκετά χρόνια, αποφεύγει τελευταίως τη σφαιρική ειδησεογραφία.
Μερικά καυτά θέματα τα αναφέρει (όπως πχ την επίσκεψη ελλήνων πολιτικών στην Νέα Υόρκη, το ΣΑΕ και την Ομοσπονδία Μείζονας Νέας Υόρκης), ενώ άλλα τ' αφήνει μ' αδιαφορία στο περιθώριο.
Προφανώς, έχετε ακούσει για κάποιο παιδεραστή παπά, με τόνομα ΚΑΤΙΝΑΣ, φίλο και προστατευόμενο του αρχιεπίσκοπου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, που επί 40 χρόνια ασχημονούσε "τακτοποιόντας" τα αγοράκια των Ελλήνων του Ντάλας, Τέξας; Πρέπει να τόχετε ακούσει ή διαβάσει. Ο Εθνικός Κήρυκας τόσες φορές έγραψε για το θέμα αυτό που συγκλόνισε και ακόμη συγκλονίζει μέχρι σήμερα την Ομογένεια.
Τί να σκεφθώ; Πώς δεν σας ενδιαφέρουν πια τα εκκλησιαστικά κι όταν ακόμα κλονίζουν συθέμελα την ομογένεια;
Δεν θέλω να το πιστέψω διότι το θεωρώ αντίθετο σε κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Τί ακριβώς συμβαίνει με το ΚΑΛΑΜΙ εδώ και λίγο καιρό;
Δε θα διαβάζουμε πια τις αλήθειες που κάποτε δημοσίευε το ΚΑΛΑΜΙ και που δεν τολμούσε κανείς άλλος να δημοσιεύσει;
Μετά από δυο γράμματα που σας έστειλα, έχασα την ελπίδα να λάβω απάντηση.
Την απάντηση που περίμενα από σας, μου την έδοσε τελικά φίλος εργαζόμενος στην αρχιεπισκοπή της Νέας Υόρκης.
"Τον πλησίασε", μου εξομολογήθηκε, "ο πάτερ Αλεξ Καρλούτσος και του τάχωσε για να μην ασχολείται με τα κακώς κείμενα στην αρχιεπισκοπή".
Λυπάμαι γι' αυτά που ακούω.
Θα λυπηθώ ακόμη περισσότερο αν μια μέρα αποφασίσουν και άλλοι (πχ. πολιτικοί απ' την Ελλάδα, Σαετζίδες, Ομοσπόνδυλοι) να μιμηθούν τον πάτερ Καρλούτσο και τα "χώσουν" στο ΚΑΛΑΜΙ, διότι τότε ο κάποτε αγωνιστής δημοσιογράφος θα παύσει ολότελα να γράφει κάποια αλήθεια που και που.
Μετά τιμής,
Φώτης Μ. Νάτσιος
603 S. Dithridge Street
Pittsburgh, PA 15215

H AΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητέ κ. Νάτσιο. Ειλικρινά, ευχαριστώ πολύ γιά την επιστολή σας και το ενδιαφέρον σας γιά το ''Καλάμι''. Θα σταθώ μόνο σε δύο σημεία της. Πρώτον, τα περί Κατίνα. Σας θυμίζω ότι το ''Κ'', θα έλεγα ταυτόχρονα με την ημερήσια της Νέας Υόρκης, έγραψε περί Κατίνα, παραπέμποντας και με λινκ στο δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας. Δεύτερον, τον π. Αλεξ. Καρλούτσο, τελευταία φορά τον συνάντησα στα 1985 και του ξαναμίλησα τηλεφωνικά γιά 2-3 λεπτά, από το γραφείο του αδελφού του, επίσης ιερέα στο Κοννέτικατ, αρχές Αυγούστου 2003. Με τον π. Αλεξ. Καρλούτσο δεν έτυχε να ξαναβρεθούμε ίσαμε σήμερα, έστω κοινωνικά, γιά 22 δηλ. χρόνια. Κατά συνέπεια, ο ''πληροφοριοδότης'' σας στην Αρχιεπισκοπή, που τόσο καλά ''γνωρίζει'', μπορεί να έρθει ως... μάρτυρας, γιατί τα... χρήματα που μας ''τάχωσε'' ο π. Αλεξ. Καρλούτσος, ακόμα τα... ''χρωστά''; Τώρα τα υπόλοιπα, γιά περί ''χωσίματος'' και υπόλοιπων, όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι γιά οτιδήποτε άλλο μπορώ να κατηγορηθώ, αλλά γιά εξαγορά-σιωπή, ουδέποτε.
Επειδή, κ. Νάτσιο, γραπτά κάνετε καταγγελία ότι ένας -απ' ότι φαίνεται παλιάνθρωπος- ''φίλος'' σας στην Αρχιεπισκοπή (προσωπικά υποθέτω κατά φαντασία αναφέρετε την ''ύπαρξή'' του), σας πληροφόρησε γιά ''χρηματισμό'' μας από τον π. Α. Καρλούτσο, θα ενημερώσω και την Αρχιεπισκοπή γιά το ζήτημα και ίσως προβούμε και σε άλλα μέτρα γιά να μάθουμε την ''πηγή'' της άθλιας ψευδολογίας.
Γ. Λ.

Παρέλαση και Ομοσπονδία Νέας Υόρκης
«Δεν με εκπλήσσουν οι πληροφορίες που δίνετε για την παρέλαση της Εθνικής Επετείου στη Νέα Υόρκη. Είναι θλιβερό όντως που οι  ομογενειακές οργανώσεις και οι επώνυμοι Ομογενείς χειρίζονται τόσο λεπτά θέματα με τόση επιπολαιότητα και απερισκεψία. Δυστυχώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, όλα, μα ανεξαιρέτως όλα, θυσιάζονται στο βωμό της προσωπικής προβολής και της προώθησης των προσωπικών συμφερόντων. Ετσι φθάσαμε και πάλι στο σημείο να μεταβάλουμε την εθνική επέτειο σε πολύχρωμο κοινοτικό πανηγύρι και κωμικό τσίρκο με αυτοδιαφημιζόμενες τραγουδίστριες απ' την Ελλάδα! Ο κ. Κατσιματίδης είναι γνωστός για την απόλυτα προσωποπαγή πολιτική του. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στην εβδομαδιαία που εκδίδει o παραπάνω επιχειρηματίας για να καταλάβει το γελοίο της περίπτωσης. Η εφημερίδα αποτελεί ουσιαστικά άλμπουμ φωτογραφιών του ίδιου και κάτι άλλων κροίσων και παπάδων. Ο κ. Κατσιματίδης με αρκετή -ομολογώ- αφέλεια πιστεύει πως θα κερδίσει τις ψήφους των Ελλήνων στις επόμενες δημοτικές εκλογές της Νέας Υόρκης. Πόσο αφελής μπορεί κανείς να είναι. Δεν τους γνωρίζει καλά τους Ελληνες... Κι ύστερα ακούμε διαρκώς πως χάνεται ο Ελληνισμός, εξαφανίζεται η γλώσσα μας, εγκαταλείπονται οι παραδόσεις μας. Μα πώς να κρατηθούν όλ' αυτά με τέτοιους εκπροσώπους που δε διστάζουν να γελοιοποιήσουν τα πάντα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους; Είμαστε για γέλοια ή για κλάματα; Ρωτάω απλώς.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.»
Σάκης Ταμπούρογλου, Τορόντο

«Μέσα στα ερείπια τής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης αδειάζουν κάποιοι νεοκόνδορες τίς προσωπικές  φιλοδοξίες τους κάνοντας τούς χωροφύλακες τού Ελληνισμού, γιατί αν μη τι άλλο η πεπονόφλουδα τού αφιερώματος τής παρέλασης στην Θρησκευτική Ελευθερία δέν συνάδει με την παρέλαση. Η θρησκευτική ελευθερία αναφέρεται πάντα σε ένα κράτος και όχι σε ένα οργανισμό. Το μήνυμα είναι παραπλανητικό για τόν απλούστατο λόγο ότι στην αφίσα που κυκλοφόρησαν είχαν ένα καμπαναριό μιάς ελληνικής εκκλησίας. Η θρησκευτική ελευθερία δέν χρησιμοποιεί καμπαναριά αλλά ΛΟΓΟ επάνω στις αφίσες. Πολύ περισσότερο, δέν κάνει διαχωρισμούς σε Ορθόδοξους, Ιουδαίους, μουσουλμάνους και άθεους. Στο τέλος αφού είδαν την γκάφα τους και αφού κυκλοφόρησε η αφίσα, μη μπορώντας να τήν αλλάξουν, έκαναν κάποιες τροποποιήσεις στα λόγια τους, προσθέτοντας ότι η θρησκευτική ελευθερία αφορά τήν καταπίεση που υφίσταται ο Πατριάρχης από τούς Τούρκους.

Ερωτώ τούς κυρίους αυτούς, τι έχουν κάνει τα δύο τελευταία χρόνια, να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται για τα εθνικά θέματα τής Ελλάδος. Να μας που τι έκαναν για να προστατεύσουν την Ελλάδα και την Κύπρο από τούς Τούρκους, την Μακεδονία από τούς Σκοπιανούς. Να μας πούν τι έκαναν για να μάθουμε και εμείς για το κατάπτυστο βιβλίο τής ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού, που αν μη τι άλλο δέν ήθελε να αγγίξει τούς Νεότουρκους για τίς Γενοκτονίες τών σύγχρονων προγόνων των. Τώρα που ο Πατριάρχης έφυγε για τη Δύση αυτοί θυμήθηκαν τον Πατριάρχη. Μα οι πιο πολλοί από αυτούς προσπιούνται ότι είναι Ορθόδοξοι. Ουσιαστικά αυτό που έβγαλαν έξω ήταν μια πονηρή σκέψη. Αρκετά μάς έχετε ζαλίσει παπάδες με τήν θρησκεία σας, άσε τώρα να σάς δείξουμε ότι πρέπει να σεβόσαστε και τών άλλων ανθρώπων τίς θρησκείες. Εδώ είμαι και εδώ θα είσθε όσοι ζούμε στην Νέα Υόρκη. Να μού τρυπήσετε τη μύτη αν δούμε κανέναν από αυτούς να φωνάζει ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ δεν θα τα επιτρέψουν αφού φέτος, όπως ακούστηκε από τούς ίδιους έχουν ειδική φρούρηση και δέν θα μπαίνει κανένας αδέσποτος ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ μεσα στα χωράφια τους.
Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ. ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΟΠΟ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ... ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ.
Sevasti Boura- Boutou
New York»

Γιά ''Καλάμι''
«Πολυ θαυμασια η ενημερωση σας  στο Ιντερνετ. Οχι πως δεν γνωριζουμε τι συμβαινει στην πατριδα μας, αλλα καλο ειναι να  ακουγονται κι αλλες αποψεις. Το οτι μερικοι εκ των πολιτικων Γρεκιλων στην ελλ. Βουλη θελουν να τα δωσουν ολα στην Τουρκια και στις γειτονες βαλκανικες χωρες, που μεχρι χθες ηταν νηστικοι και ξυπολυτοι, τους προτεινω να δουν  για αλλη μια φορα το φιλμ του Ελια Καζαν, ''Αμερικα, Αμερικα''! Τοτε  ισως καταλαβουν με ποιους γειτονες εχουν να κανουν. Ο Τουρκος δεν βγαζη απο το πετσι του την αρπαγη και την πονηρια. Τα περνει ολα με βετο χωρις να κανει  ο διος τιποτα. Ας μας δειξει η Ιστορια: Τι εχει κανει ο Τουρκος μεχρι σημερα; Εχει καμμια εφευρεση; Οχι».
Marina Petsava, Stockholm- Sweden

«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα και την προσπάθεια που κάνετε... Στην ιστορία μας, από τα αρχαία χρόνια,οι Ελληνες που κατοικούσαν εκτός Ελλάδας έδιναν πάντα την δική τους λάμψη (ίσως και περισσότερη από τους κατοικούντες στην Ελλάδα), έφτασαν όμως πλέον τα χρόνια που πλέον δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο... Κατοικώ στην Αθήνα,αλλά διαβάζω με αρκετή προσοχή αυτά που γράφετε και την συγκεκριμένη ιστοσελίδα σας την έχω προτείνει και σε πολλούς άλλους, μπας και καταλάβουν τι παιχνίδι παίζεται...Και το κυριότερο, να μην τρέφουν αυταπάτες όταν βλέπουν κάποιον ομογενή να καταφέρνει κάτι σπουδαίο από τις ατομικές του ικανότητες... Εχω την εντύπωση ότι η χώρα μας εκτός από ένα ισχυρό λόμπι, θέλει και μια πολιτιστική επανάσταση...»

Πάνος Δρίβας, Αθήνα-Ελλάδα


Γιά Γενικό Προξενείο Ελλάδας, Νέα Υόρκη - Kαταγγελία
«Υποτίθεται ότι οι πρεσβείες και τα προξενεία είναι για να εξυπηρετούν τους πολίτες της χώρας τους στο εξωτερικό, να τους διευκολύνουν στις συναλλαγές τους και να είναι αρωγοί σε οτιδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουν. Να είναι οι υπερασπιστές τους. Να μπαίνουν οι μετανάστες στην Πρεσβεία ή στο Προξενείο της χώρας τους και να νιώθουν τη σιγουριά ότι κάποιος είναι εκεί γιαυτούς, κάποιος θα τους ακούσει και θα τους δώσει λύση στο πρόβλημά τους.
Ίσως αυτά να ισχύουν για μετανάστες Έλληνες σε άλλες χώρες, ή άλλες πολιτείες των ΗΠΑ έδρες προξενείων μας, για τους Έλληνες μετανάστες όμως που ζουν στη Ν.Υόρκη, δεν ισχύουν, και εξηγούμαι:
Είμαι ελληνίδα υπήκοος και μόνιμη κάτοικος της Πολιτείας της Νέας Υόρκης εδώ και λίγους μήνες.
Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου και επειδή δεν υπάρχει πολύς φόρτος εργασίας, ο σύζυγός μου μπόρεσε να απουσιάσει από την εργασία του για να πάμε στο Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη για να καταθέσω τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση του νέου μου διαβατηρίου.
Μπαίνουμε στην ιστοσελίδα της πρεσβείας και βλέπουμε το ωράριο λειτουργίας τους: Δευτέρα Τετάρτη και Παρασκευή είναι ανοιχτά 9 - 2:30 μμ. και αιτήσεις γίνονται δεκτές Δευτέρα και Παρασκευή 9:30 -12:30. Επιπλέον ενώ είμασταν καθ' οδόν, τηλεφωνήσαμε για να σιγουρευτούμε. Μέχρι εδώ, όλα καλά.
Μετά από μιάμιση ώρα δρόμο, στις 12 παρά δέκα ακριβώς είμασταν έξω από την πόρτα του προξενείου.  Αισθάνομαι ένα σκίρτημα βλέποντας την τεράστια ελληνική σημαία δίπλα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Μπαίνω στο κτήριο με την αίσθηση ότι είμαι στην πατρίδα. Δυστυχώς ήμουν όντως στην "πατρίδα" και όμηρος του "Ελληνικού Δημοσίου".
Στην υπάλληλο που είχε το γραφείο της στην είσοδο, λέω ότι ήρθα για να βγάλω διαβατήριο, μου ζητά ταυτότητα και φωτογραφίες, και αφού τα δείχνω μου λέει με μια απάθεια "κρίμα πριν από λίγο συμπληρώθηκαν τα 20 άτομα που δεχόμαστε κάθε μέρα και θα πρέπει να έρθετε άλλη μέρα".
Της είπα ότι έρχομαι πολύ μακρυά και ότι θα είναι πολύ δύσκολο για μένα να βρω άλλη ευκαιρία να έρθω στο προξενείο και επιτέλους δεν είναι δικό μου το λάθος αλλά δικό τους που μέσα στην ιστοσελίδα τους ή από το τηλέφωνο δεν ενημέρωνουν το κοινό για την ύπαρξη του μαγικού αριθμού. Δυστυχώς ουδόλως συγκινήθηκε.
Δηλαδή θα πρέπει να ξεκινήσω από τα χαράματα (λες και πρόκειται για απόσταση Κυψέλη-Πλατεία Βικτωρίας), να στηθώ έξω από το Προξενείο για να προλάβω να είμαι μέσα στους πρώτους 20 τυχερούς που θα ... πιάσουν το Τζόκερ και θα αποκτήσουν νέο διαβατήριο.
Σε μια πολιτεία όπως αυτή της Νέας Υόρκης, που οι Έλληνες είναι πάνω από 150,000 και τη στιγμή που στη δικαιοδοσία του Γενικού Προξενείου πέρα από την Νέα Υόρκη ανήκουν επί πλέον οι πολιτείες Connecticut, New Jersey, και Pennsylvania (όλες με μεγάλο αριθμό ελλήνων μεταναστών), το Ελληνικό Γενικό Προξενείο εξυπηρετεί μόνο 20 άτομα την ημέρα.
Ας υποθέσουμε ότι από όλους αυτούς τους Έλληνες, μόνο 50.000 είναι αυτοί που θα περάσουν την πόρτα του προξενείου της Νέας Υόρκης για να εκδώσουν νέο διαβατήριο. Με πρόχειρους υπολογισμούς θα εξυπηρετηθούν σε 2.500 εργάσιμες μέρες. Επειδή όμως αιτήσεις δέχονται μόνο 2 φορές την εβδομάδα, θα χρειασθούν 1.250 εβδομάδες δηλαδή σε 24 χρόνια και 3 μήνες. Παρατραβηγμένος ο υπολογισμός μου; Όσο και να μειωθεί ο αριθμός των 50.000, πάλι αποκαρδιωτικό θα είναι το αποτέλεσμα
Δεν θα χρειασθούν αυτοί οι άνθρωποι να ταξιδέψουν για υποθέσεις τους στην πατρίδα, να δουν τους δικούς τους, να επισκεφθούν επειγόντως τους γέρους ή άρρωστους γονείς τους, οι επιχειρηματίες για τις δουλειές τους, οι φοιτητές να κάνουν διακοπές στα σπίτια τους;
Απορώ, ποιοί εγκέφαλοι σκέφθηκαν να εξυπηρετούνται μόνο 20 άτομα την ημέρα. Και χωρίς να έχουν αίσθηση των αποστάσεων σου λένε ελαφρά τη καρδία «περάστε μια άλλη μέρα». Κι αν κάποιος έρχεται από άλλη πολιτεία;
Και τα άλλα τμήματα του Προξενείου έτσι "αποτελεσματικά" δουλεύουν ή αυτό γίνεται μόνο με τα διαβατήρια; Το Υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει την κατάσταση; Κι αν ναι τι κάνει για να δώσει λύση στο πρόβλημα; Είναι θέμα του προσωπικού του Προξενείου; Είναι θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών ή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης; Η κυρία Μπακογιάννη είναι γνώστης της Οδύσσειας των Ξενιτεμένων; Αυτή είναι η πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών για την ομογένεια;
Αναρωτιέμαι πόσοι πριν από μένα αγανάκτησαν και πόσοι μετά από μένα τις επόμενες ημέρες θα σιχτιρήσουν την ώρα και τη στιγμή που ξέπεσαν στην ανάγκη να πατήσουν το πόδι τους εκεί μέσα.
Μ’ αυτές τις συνθήκες, δεν είμαι διατιθεμένη και δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να ξαναπατήσω εκεί.
Όσο για τις διακοπές στην Ελλάδα, υπάρχει η λύση αλλαγής τόπου γι’ αυτές, εξάλλου η Φλόριντα και το Λας Βέγκας είναι μια χαρά για να ξοδέψω τα χρήματά μου. Κι αν θέλουν οι δικοί μου να με δουν, να ταξιδέψουν και να έρθουν εδώ, ευκαιρία να κάνουν και τα ψώνια τους, να έρθει και ... λίγο συνάλλαγμα στη Νέα Υόρκη.
Θα κάνω υπομονή, σε τρία - τέσσερα χρόνια θα πάρω την αμερικανική υπηκοότητα και θα βγάλω αμερικανικό διαβατήριο εύκολα και απλά.
Γιατί το λέω αυτό?
Σε λίγους μήνες λήγει το διαβατήριο του συζύγου μου ο οποίος είναι αμερικανός υπήκοος.
Θέλησε να βγάλει καινούργιο έτσι ώστε το καλοκαίρι που θα πηγαίναμε για διακοπές στην Ελλάδα να μην τρέχει την τελευταία στιγμή.
Συμπλήρωσε λοιπόν μια αίτηση που την πήρε από το ταχυδρομείο, την έβαλε σε ένα φάκελο μαζί με το παλιό διαβατήριο, δύο φωτογραφίες και μια επιταγή των 67 δολλαρίων. Αυτά τα ταχυδρόμησε στο Κέντρο Διεκπεραίωσης Διαβατηρίων και σε 15 ημέρες θα παραλάβει ταχυδρομικώς το νέο του διαβατήριο το οποίο θα έχει ενσωματωμένο το "τσιπάκι" με τα βιομετρικά του στοιχεία, όπως και τα ευρωπαϊκά διαβατήρια. Για να προλάβω πιθανή και λογική ερώτηση, απαντώ "Όχι, ποτέ δεν έχει χαθεί διαβατήριο, οι περισσότερες συναλλαγές του πολίτη με το δημόσιο γίνονται μέσω ταχυδρομείου, τηλεφώνου, ή Internet".
Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του συζύγου μου και εμού. Εκείνος είναι αμερικανός πολίτης και το κράτος του τον σέβεται, τον αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια και τον υπηρετεί, δεν τον εμπαίζει. Εκείνος μπαίνει σε Αμερικανική Πρεσβεία, στην Αθήνα ας πούμε, και ξέρει ότι το πρόβλημά του θα λυθεί.
Δεν είναι που χάσαμε τρεισίμισυ ώρες χωρίς λόγο, δεν είναι τα χρήματα για βενζίνη, διόδια και παρκάρισμα, χωρίς τελικά να εξυπηρετηθούμε,  είναι αυτή η αγανάκτηση,  ο κόμπος στο λαιμό, είναι η αίσθηση ότι σαν Ελληνίδα στη Νέα Υόρκη είμαι ένα από τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού».
Ελένη Χατζημανώλη
Patchogue, Long Island-New York


Σκόπια, αεροδρόμιο ''Μέγας Αλέξανδρος''
Εγινε και αυτο. Τοσα χρονια αγωνας για το ονομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ πηγε χαμενος.Οι Σκοπιανοι συνεχιζουν ακαθεκτοι το «θεαρεστο εργο τους» με την παραπληροφορηση διεκδικωντας το ονομα Μακεδονια και τον στρατηλατη μας Μεγα Αλεξανδρο και βλεπω οτι μεχρι τωρα τα καταφερνουν, αφου κανενας πια δεν μιλαει στην Ελλαδα ουτε αντιτιθεται σε αυτες της ενεργειες, επιβεβαιωνοντας τις προβλεψεις του τεως Πρωθυπουργου της Ελλαδος κ. Κωστα Μητσοτακη οταν ειπε οτι σε 10 χρονια κανενας δεν θα θυμαται αυτο το ονομα! Το ονομα των Σκοπιων σαν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ανφερεται παντου πλεον χωρις την ονομασια  FYROM , σε ολους τους χαρτες, -στο διαδiκτυο ακομα και στο National Geographic ολα με τις ευλογιες των ΗΠΑ. Και εμεις κοιμομαστε τον υπνο του δικαιου! Διερωτωμαι αν σε ονοματα  Σκοπιανογιουγκοσλαβων υπαρχει το ονομα Αλεξανδρος αυτολεξι και οχι Αλεξανδροβιτς, ή Φιλιππος και οχι Φιλιπποβιτς, Αριστοτελης και οχι Αριστοτελοβιτς, Βουκεφαλας και οχι Zastava. Αν υπαρχουν αυτα τα ονοματα τοτε εχουν δικηο οι Σκοπιανογιουγκοσλαβοι να αποκαλουν την χωρα τους Μακεδονια! Επειδη τωρα το ονομα του αεροδρομιου των Σκοπιων ειναι ''Μεγας Αλεξανδρος'' το ιδιο με το ονομα του αεροδρομιου της Καβαλας, ας προσεχουν οι επιβατες που ταξιδευουν για Καβαλα, μηπως προσγειωθουν κατα λαθος στα Σκοπια!
Γ. Δημας
, Αλεξανδρεια-Αιγυπτου

Γιά ''Μακεδονία''
«Μου κάνει πολύ εντύπωση η αντίδραση και το σκίσιμο για την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, όπως μου έκανε εντύπωση και η αντίδραση όταν η κυβέρνηση των Η.Π.Α. αναγνώρισε το όνομα "Μακεδονία". Δεν είπε κανείς στους αγριεμένους πατριώτες πως όταν η Ελλάδα δέχτηκε την ονομασία F.Y.R.O.M. [Former Yugoslavian Republic of Macedonia] το 1995 σαν ενδιάμεση λύση ουσιαστικά άφησε το θέμα της ονομασίας ανεξέλγκτο; Τα κράτη έχουν συνήθως δύο "ονόματα"- ένα το επίσημο και πλήρες, κι ένα το σύνομο το οποίο χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη. Έτσι έχουμε στον προφορικό και στον γραπτό λόγο "Αμερική" αντί "Η.Π.Α." [παρ' όλο που οι Η.Π.Α. δεν αντιπροσωπεύουν όλη την... ήπειρο της Αμερικής], "Κίνα" αντί "Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας" και "Ιράν" αντί "Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν". Και φυσικά "Ελλάδα" αντί "Ελληνική Δημοκρατία". Μια και το όνομα του σκανδάλου βρίσκεται στην επίσημη ονομασία ήταν αναπόφευκτο το όνομα "Μακεδονία" να γίνει κοινός τόπος για χάρτες, στην ομιλία και γενικότερα. Το θέμα έκλεισε το 1995 και δεν το είπε κανείς στους Έλληνες, για αυτό άλλωστε πιστεύω πως τα Ελληνικά κόμματα ποίησαν την νήσσα στο θέμα του αεροδρομίου των Σκοπίων. Το Μακεδονικό χάθηκε το 1995 όμως ακόμα χρησιμοποιείται σαν μηχανισμός πατριδοκαπηλίας για εσωτερική κατανάλωση. Ας οριμάσουμε πριν αρχίσουμε μηνύσεις και στις πανεπιστημιακές αδελφότητες των Η.Π.Α. που χρησιμοποιούν Ελληνικά γράμματα και τον όρο "Greek" ή τον δημιουργό των "Simpsons" επειδή ένας χαρακτήρας τους ονομάζεται... Homer. Περαστικά μας [σας]».
Γιώργος Κακούρης
Λευκωσία, Κύπρος / Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.


Eπιστολές-συνέχεια

To ΚΑΛΑΜΙ - Μιά ανεξάρτητη έκδοση onLine, γιά να προβάλλονται τα σωστά
και να σατιρίζονται τα υπόλοιπα των επώνυμων, που καβάλησαν καλάμι