''Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες τις επόμενες γενιές'' (Σαρλ ντε Γκολ)
-
top_2 Από 1995... Το ΚΑΛΑΜΙ είναι αποδεδειγμένα το πρώτο σ' επισκέψεις site εκτός Ελλάδας
arxigos
-
ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
ΡΑΠΙΣΜΑΤΑ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
ΣΧΟΛΙΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
twitter
to Καλάμι στο FaceBook
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
parthenon
Διεθνής Αμνηστία
Οι Ν.Υ. Times γιά την αρχαία Ελλάδα
Ιστορία - Μυθολογία
Βιβλιοθήκη "Περσεύς"
'Aνθρωποι των ιδεών
Ίδρυμα Μ. Ελληνισμού
Σύνταγμα της Ελλάδος
LivePedia.gr
fs
Από τον χρόνο 1995

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΤΕ ΤΟ ''K" ΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ e-MME EΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
(ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)
free speech
Το βασικό πρόβλημα της κοινωνίας σήμερα είναι ότι, οι ανόητοι είναι απόλυτα βέβαιοι και οι γνωστικοί είναι γεμάτοι αμφιβολίες.
(Μπ. Ράσελ)

Ελλάδα και Απόδημος Ελληνισμός: Προτάσεις γιά οργάνωση-προτεραιότητες Ομογένειας ΗΠΑ.

«Εις τους λαμπρούς υφυπουργούς μας, τους αξίζει ένα σπίτι / το λαμπρόν φρενοκομείον του Ζωρζή Δρομοκαΐτη»
 Τώρα ''σωθήκαμε'': Σύναξη ''σοφών υφυπουργών'' στην Αθήνα, γιά τον απόδημο Ελληνισμό
Ο φερόμενος ως ''υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος γιά Απόδημους'', λειτουργεί ως... ''πατριαρχικός έξαρχος'' γιά τους Απόδημους και τώρα που βρήκε χρήμα στην Γεν. Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠ.ΕΞ., ταξιδεύει κάθε 12 ημέρες (μέσον όρο) στο εξωτερικό ''γιά να γνωρίσει την Ομογένεια'', αδιαφορώντας γιά τα υπόλοιπα, χωρίς να 'χει πολιτική, όραμα, σχέδιο κλπ γιά τους απόδημους 'Ελληνες.

Μετά από πρωτοβουλία-πρόσκληση του (υποτιθέμενου) ''υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον απόδημο Ελληνισμό'', Τέρενς Κουίκ, συμμετείχαν (20 Ιανουαρίου '17) σε σύσκεψη, οι πρώην ''αρμόδιοι υφυπουργοί'', Γρηγόρης Νιώτης, Τάκης Σκανδαλάκης, Κώστας Τσιάρας, Δημήτρης Δόλλης, Σπύρος Κουβέλης, 'Ακης Γεροντόπουλος και ο υφυπουργός επί Εκκλησιαστικών και Πολιτιστικών θεμάτων Γιάννης Αμανατίδης.
Ασχολήθηκαν με τα θέματα: Γλώσσα και η ελληνική Παιδεία. Εκκλησία. Αναδιοργάνωση του ομογενειακού Ελληνισμού.
Επίσης, με το (νέο) Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), «ως δεξαμενή σκέψης (think tank), ως συμβουλευτικό 'Οργανο της ελληνικής Πολιτείας για την διαχείριση Ομογενειακών θεμάτων, όπως προβλέπεται και συνταγματικά, με την υποστήριξη της Ελλάδας ως προς τη νέα οργάνωσή του και αυτοχρηματοδοτούμενο ως προς τη λειτουργία του, με τη δυνατότητα συμμετοχής του κάθε Ομογενή ξεχωριστά (φυσικά πρόσωπα)».
Ασχολήθηκαν και «με την αναγκαιότητα συστηματικότερης προσέγγισης στους επιχειρηματικούς πυλώνες της Ομογένειας που, λόγω της οικονομικής τους διείσδυσης, ασκούν, εκτός των άλλων και επιρροή στις τοπικές κοινωνίες και κυβερνήσεις, χρήσιμο για θέματα ελληνικού εθνικού συμφέροντος».
- Την χάραξη πολιτικής για τη πολύ νέα γενιά μεταναστών, που στην πλειοψηφία τους είναι επιστήμονες και απόφοιτοι ελληνικών ΑΕΙ.
Είναι φυσικό και αναμενόμενο όλοι οι προαναφερόμενοι, να μην μπορούν να σκεφτούν ή να κάνουν οτιδήποτε καλό γιά τα παραπάνω ζητήματα και το έχουν αποδείξει στην πράξη, στην διάρκεια της θητείας τους. Κατά συνέπεια, όταν μάθουν τι πραγματικά είναι απόδημος Ελληνισμός, ποιά είναι τα πραγματικά ζητήματα που τον απασχολούν και όταν αποκαλούν (πάλι) τον απόδημο Ελληνισμό, ως απόδημο Ελληνισμό και όχι ''Ελληνισμό Διασποράς'' (''διασπορά'' πιθανά να έχουν τα μυαλά και η άγνοιά τους), τότε πιθανά να ασχοληθούμε μαζί τους. 'Ισαμε τότε, ας συνεχίσουν τις ''επαφές'', αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια γιά δεκαετίες, νομίζοντας ότι υπάρχουν και ότι έχουν σχέση με τον απόδημο Ελληνισμό.
Οι ''σοφοί υφυπουργοί'' (οι πρώην και ο τωρινός) δεν ασχολήθηκαν με την ουσία, δηλ. την κρατική απάτη ΣΑΕ και ειδικά με τα εκατομμύρια που φαγώθηκαν στο όνομα της Ομογένειας (και από 'Ελληνες πολιτικούς) γιά το τίποτα. Θα μπορούσε ο πρ. υφυπουργός Γρ. Νιώτης, να τους εξηγήσει πως γίνονταν οι ''δουλειές-αρπαχτές''. Ούτε με την καταγγελία (από πρώην υφυπουργό) γιά τις απάτες εκατομμυρίων, που κάπου ''χάθηκε'' και ουδέποτε έφτασε σε Δικαστήριο. Ούτε με το γεγονός ότι μέσω της κρατικής απάτης ΣΑΕ προσπάθησαν να ''γαλουχήσουν-ελέγξουν'' τον απόδημο Ελληνισμό και όπως συνηθίζεται... ''έσπασαν τα μούτρα τους''. Το ζήτημα της απάτης τέθηκε στην σύσκεψη, αλλά ως... ''αυθεντικοί 'Ελληνες πολιτικοί'' το...αγνόησαν, επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι έφαγαν και πολιτικοί από τις απάτες ΣΑΕ.
Φυσικά, γιά το συνταγματικό δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στους απόδημου 'Ελληνες, ούτε κουβέντα.
Στην σύναξη, σύμφωνα με παρευρισκόμενους, ο υφυπουργός κ. Κουίκ είπε και τα απίστευτα: ''Στις ΗΠΑ να συνομιλούμε με τους λομπίστες μόνο'' και ''ας ασχοληθεί η εκκλησία με τους Ομογενείς''.

Σημ. 1: Με ποιά λογική, πολιτικοί Ελλάδας, μέλη κυβερνήσεων που κατάστρεψαν-ρήμαξαν την χώρα, θα... ''φιάξουν'', θα... ''οργανώσουν'' ή θα... ''συμβουλεύσουν'', τον απόδημο Ελληνισμό;;;
Σημ. 2: Με συχνά ταξίδια στο εξωτερικό (σε 2μιση μήνες πήγε Κων/πολη, Ινδονησία, Αίγυπτο, ΗΠΑ, Γεωργία και ετοιμάζεται γιά Νότια Αφρική, Ιταλία, Αυστραλία, πάλι Αμερική και αλλού) και ''δελτία τύπου'' γιά αυτοπροβολή, ο τώρα υφυπουργός Τ. Κουίκ, δεν προσφέρει έργο, ούτε τον λαμβάνουν στα σοβαρά υπόψην οι απόδημοι 'Ελληνες, επειδή απόδειξε ότι ''είναι κάτω από το ράσο'' του φερόμενου ως ''αφεντικού των απόδημων'' (με την ''εγκριση'' της Αθήνας), οικουμ. Πατριάρχη. Και αν νομίζει ότι θα... ''μαντρώσει'' την Ομογένεια ή θα την χρησιμοποιεί γιά ''τουριστικά ταξίδια'' με κρατικό χρήμα, χωρίς να έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, συγκεκριμένη πολιτική γιά τον απόδημο Ελληνισμό, ''εξαρτώμενος-ελεγχόμενος'' από το Πατριαρχείο, τότε έχει πρόβλημα και μάλιστα πολύ μεγάλο. Ταξίδια, ''δηλώσεις'' και ''δελτία τύπου'', ΔΕΝ είναι πολιτική γιά τον απόδημο Ελληνισμό.
Σημ. 3: Πρέπει να είναι πολύ ηλίθιοι οι πολιτικοί στην Ελλάδα (''αρμόδιοι'' και συν''αρμόδιοι''), αν νομίζουν ότι ο απόδημος Ελληνισμός τους υπολογίζει ή ότι ασχολείται, έστω στο ελάχιστο, μαζί τους.

............................................................

'Eξεστι υπουργίοις ασχημονείν
Μεγάλη ενόχληση Ομογενών στις ΗΠΑ από ''αόριστες'' και ''επιθετικές'' δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών ''αρμόδιου γιά τον απόδημο Ελληνισμό'', Τέρενς Κουίκ

Στο ''ελληνικό χωριό'' Τάρπον Σπρινγκς, παραμονή Επιφανείων, στο καθιερωμένο γιά δεκαετίες δείπνο που παραθέτει η ΑΗΕΡΑ με την παρουσία του αρχιεπίσκοπου Αμερικής (ΗΠΑ), ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος γιά Απόδημους, ''ενοχλήθηκε'', επειδή οι της ΑΗΕΡΑ (στην μεγάλη πλειοψηφία τους Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής δηλ. γεννημένοι στις ΗΠΑ από 'Ελληνες γονείς) ομιλούν πάντα αγγλικά στις επίσημες τελετές και συνεδριάσεις τους (είναι όρος στο καταστατικό τους). Οι της ΑΗΕΡΑ (προεδρείο) έγιναν γιά τον κ. Κουίκ, γενικά και αόριστα, ''Ομογενείς -στην Φλόριδα- που δεν μιλάνε ελληνικά στις εκδηλώσεις τους'', χωρίς να διευκρινίσει ''οι της ΑΗΕΡΑ''.
Το πιό ωραίο της βραδιάς ήταν η φράση του υφυπουργού ''typical Greeks'', όταν αρχίζοντας τον ''βαρυσήμαντο λόγο'' του, διαπίστωσε ότι δεν επικρατούσε ''νεκρική σιγή'' στην αίθουσα. Σιγή δεν επικρατούσε και όταν θα άρχιζε να μιλά ο αρχιεπίσκοπος. Kαι ο υφυπουργός, με ύφος ''δερβεν-αγά'', ζήτησε ''ησυχία'' από τους συν-δειπνούντες, γιά να εισπράξει την παρατήρηση του αρχιεπίσκοπου ''ευτυχώς που δεν είσαι υπουργός Δημοσίας Τάξεως''. (Τα σχόλια χαμηλόφωνα ορισμένων συν-δειπνούντων σε ''άπταιστα και λαϊκά ελληνικά'', δεν χρειάζεται να αναφερθούν).

Το γεγονός όμως, ότι ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος (στον οποίον ο υφυπουργός ''υποβάλει τα σέβη'' του με εντυπωσιακή ''προθυμία'') στην ίδια εκδήλωση-δείπνο στο Τάρπον Σπρινγκς (5 Iανουαρίου '17), μίλησε 3 λεπτά ελληνικά και 15 αγγλικά, δεν τον ενόχλησε. Ούτε τον ενόχλησε το γεγονός ότι η Αρχιεπισκοπή, επί αρχιεπίσκοπου Δημήτριου, κλείνει ελληνικά σχολεία και πολεμά τα χρηματοδοτούμενα από το αμερικάνικο Δημόσιο, σχολεία ''τσιάρτερ'' (Charter) που δημιούργησαν EΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ στην ΦΛΟΡΙΔΑ -10 λειτουργούν στην Φλόριδα (τα 8 στην δυτική Φλόριδα) από τα 12 συνολικά στις ΗΠΑ- και σε αυτά διδάσκονται ελληνικά, από δασκάλους αποσπασμένους από Ελλάδα, σε παιδιά Ομογενών, αλλά και παιδιά κάθε φυλής και χρώματος (οι αυριανοί φιλέλληνες).
Η ''επίθεση'' του υφυπουργού γιά το ζήτημα της μη χρήσης ελληνικής, ειδικά στην συγκεκριμένη εκδήλωση της ΑΗΕΡΑ και σε ελάχιστες εκδηλώσεις ομογενειακές στις ΗΠΑ, συνεχίστηκε και σε συναντήσεις που είχε με ''παράγοντες της Ομογένειας'' στην Βοστώνη και στην Νέα Υόρκη, αλλά και με δημόσιες (γραπτές και μη) δηλώσεις του. Πιθανά να ξεχάστηκε ο κ. υφυπουργός, νομίζοντας ότι από την Αθήνα πήγε σε εκδήλωση, π.χ. στην Καλαμάτα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι παραπλανητικά ο υφυπουργός, ''αγνοεί'' το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι, τόσο στην Φλόριδα, όσο και σε Βοστώνη, Νέα Υόρκη, σε ΟΛΕΣ τις συναντήσεις του με ''παράγοντες της Ομογένειας'' ή απλούς Ομογενείς, οι συνομιλίες γίνονταν ΜΟΝΟ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Αλλά, δυστυχώς, ''κόλλησε'' στο δείπνο της ΑΗΕΡΑ και -κατά την προσφιλή μέθοδο των Ελλήνων ''ρωποπερπερήθρων'' πολιτικών- έπιασε τον ''κουβά'' και έριξε ότι είχε μέσα, σε όλη την Ομογένεια ΗΠΑ.
'Οπως είναι γνωστό στην Ομογένεια ΗΠΑ -και το αγνοούν στην Ελλάδα- δύο Οργανισμοί ΜΟΝΟ χρησιμοποιούν αγγλικά: Η ΑΗΕΡΑ, στις εκδηλώσεις-συνεδριάσεις της, σύμφωνα με όρο στο καταστατικό της (άσχετα αν τα περισσότερα μέλη της ομιλούν ελληνικά) και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αφού σε όλες σχεδόν τις εκκλησίες-ενορίες της, η Λειτουργία, τα Μυστήρια, Συνελεύσεις κ.ά., γίνονται στην αγγλική. Η ΑΗΕΡΑ, ενόχλησε τον υφυπουργό. Η Αρχιεπισκοπή, όχι.

- Στην όλη Ομογένεια, αυτήν που ασχολείται ακόμα με τα ''κοινά'', οι δηλώσεις ''θαυμασμού'' του υφυπουργού και η ''ιδιαίτερη εκτίμησή του'' γιά τον αρχιεπίσκοπο (όπως λέει και δηλώνει ο κ. Κουίκ ΔΗΜΟΣΙΑ), που κλείνει τα ελληνικά σχολεία και πολεμά τα ''τσιάρτερ'' σχολεία, δημιούργησαν άσχημη εντύπωση και ειδικά στην Φλόριδα ήταν ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΤΗΣ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ γιά το ζήτημα.
Οι δε δηλώσεις του γιά ''επανασύσταση'' του ''Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού'' (ΣΑΕ) με βάση την... Εκκλησία, προκάλεσαν γέλια, ειδικά από την φράση του, σε συγκέντρωση Ομογενών στο Κληαργουότερ Φλόριδας (6 Ιανουαρίου '17): ''... Ο σημαντικότερος πυλώνας για τη στήριξη της επαναλειτουργίας του ΣΑΕ είναι η Εκκλησία, η οποία αποτελεί σύνδεσμο με τη μητέρα πατρίδα, με σημείο αναφοράς το Οικουμενικό Πατριαρχείο...''. Θυμίζουμε ότι ο οικουμ. πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε ''αδειάσει'' τον υφυπουργό αρχές Νοεμβρίου 2016, στο Φανάρι, όταν ο κ. Κουίκ πήγε, μόλις ανάλαβε καθήκοντα, γιά να ''υποβάλει τα σέβη'' του. Ο Βαρθολομαίος του είπε ωμά ''ο απόδημος Ελληνισμός είναι υπόθεση Πατριαρχείου'', εννοώντας ότι οι της ελληνικής κυβέρνησης είστε απλά... ''κομπάρσοι'', χωρίς ο υφυπουργός να τολμήσει να πει κουβέντα γιά το ζήτημα, αποδεχόμενος έτσι έμμεσα ότι είναι ουσιαστικά... ''πατριαρχικός έξαρχος'' γιά τον απόδημο Ελληνισμό και τυπικά υφυπουργός γιά τον απόδημο Ελληνισμό, αφού ο απόδημος Ελληνισμός είναι υπόθεση του... οικουμ. Πατριαρχείου!!! (γι' αυτό και το ΣΑΕ ''πέθανε'' σχεδόν μόλις δημιουργήθηκε).

Σημ.: Καλά θα κάνει ο κ. υφυπουργός, να ξεκαθαρίσει -πρώτα αυτός, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών- αν είναι με την Ομογένεια, τον απόδημο Ελληνισμό ή με το οικουμ. Πατριαρχείο, που έχει υπό την ''ιδιοκτησία''-κηδεμονία του (και) την επιχείρηση-θυγατρική του ''εταιρία'' στις ΗΠΑ, με το όνομα ''Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή'' (γνωστή στο παρελθόν και ως ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή''). Επειδή, αποδείχτηκε στην πράξη, ότι, ελληνική Ομογένεια ΗΠΑ και Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή, ΔΕΝ συν-ταιριάζουν, ούτε συν-πορεύονται...  (10 Ιαν.'17)


....................................

Η ομιλία του υφυπ. Εξωτερικών αρμόδιου γιά Απόδημους Τέρενς Κουίκ, στο δείπνο της ΑΗΕΡΑ (5 Ιανουαρίου 2017) γιά τα Επιφάνεια, στο ''ελληνικό χωριό'' Τάρπον Σπρινγκς, Φλόριδας
«Θα ξεκινήσω την ομιλία μου με μία εξομολόγηση.
Όταν πριν απο 24 ώρες έφευγα από το σπίτι μου για να έλθω εδώ στην Τάμπα, στο Τάρπον Σπριγκς, ήξερα οτι θα ερχόμουνα σε μία πόλη που ειναι η κόρη της Καλύμνου. Πίστευα οτι ερχόμουνα σε ομογενείς που κρατούν την γλώσσα της πατρίδας.
Αλλά με αιφνιδιάσατε. Με μπερδέψατε. Στενοχωρήθηκα.
Είμαι ο προτελευταίος ομιλητής σε αυτή την εκδήλωση και ΟΛΟΙ οι προηγούμενοι, ΟΛΟΙ ομογενείς με τους οποίους πριν καθήσουμε στα τραπέζια, τα λέγαμε στη γλώσσα μας, μίλησαν όχι Ελληνικά, αλλά αγγλικά.
Δηλαδή στη σημερινή εκδήλωση άκουγα τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να βάζουν στην άκρη τη γλώσσα της πατρίδας μας.
Προσωπικά θα μου επιτρέψετε να σας πω τα πράγματα όπως τα αισθάνομαι.
Η ελληνική γλώσσα ειναι ένα ισχυρότατο σημείο αναφοράς που πρέπει να χαρακτηρίζει τον Ελληνισμό της Διασποράς. Όπως και η Ορθοδοξία.
Εδώ στις ΗΠΑ έχουμε φτάσει πλέον στην τέταρτη και πέμπτη γενιά, με τα  ελληνικά να φθήνουν. Εσείς, οι γονείς τους, οι παππούδες και οι γιαγιάδες αν δεν στηρίξετε, ακόμα και στις ομογενειακές συγκεντρώσεις την ελληνική γλώσσα, τότε τα ελληνικά έσβησαν.
Κι αν σβήσουν τα ελληνικά, τότε χάσαμε και την Oμογένεια.
Έτσι, λοιπόν, παρά το οτι όλοι οι προηγούμενοι Έλληνες μίλησαν αγγλικά, εγώ θα επιλέξω τα Ελληνικά που ειναι και η μητέρα όλων των γλωσσών.
Και μετά από αυτόν τον μη προσχεδιασμένο πρόλογο, προχωρώ στην ομιλία που ετοίμασα.
Όπως θα ξέρετε ήδη, αυτές τις λίγες ημέρες, σε ένα πολύ σύντομο και συμπιεσμένο ταξίδι,  θα έχω τη χαρά, μαζί με τους συνεργάτες μου και με την υποστήριξη των κατά τόπους ελληνικών προξενικών Αρχών, να συναντήσω και να συνομιλήσω με τους φορείς που εκπροσωπούν την Ομογένειά μας σε τέσσερις μεγάλες και ιστορικές εστίες Ελληνισμού εδώ στις ΗΠΑ – τη Φλώριδα, τη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.
Η σύντομη αυτή περιοδεία ξεκινάει από εδώ.
Αύριο, όλοι μαζί, θα συνεορτάσουμε μία από τις μεγάλες Εορτές της Χριστιανοσύνης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, τα Επιφάνεια. Είναι πολύ τιμητικό για εμένα που έχω τη δυνατότητα να παραστώ εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ομοσπονδιακός Γερουσιαστής κ. Γκάς Μπιλιράκης, στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. κ. Δημητρίου.
Είναι όμως συγχρόνως και συμβολική η έλευσή μου εδώ.
Χαίρομαι που βρίσκομαι πάλι στην Φλώριδα, στην αμερικανική Πολιτεία, που ήρθαν οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες πριν 249 χρόνια στον άγιο Αυγουστίνο, όπου η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έκανε ένα πολύ σημαντικό έργο με την αναπαλαίωση του Αβέρο House και τη δημιουργία σε αυτό του αγίου Φωτίου, όπου παρατίθεται και η ιστορία της άφιξης των πρώτων περίπου 350 Ελλήνων μεταναστών στην αμερικάνικη ήπειρο.
Χαίρομαι που βρίσκομαι στο ελληνικό χωριό Τάρπον Σπρινγκς, το χωριό των σφουγγαράδων που έγραψαν την δική τους ιστορία και δημιούργησαν το πρώτο κτίριο φιλοπτώχου στην αμερικάνικη ήπειρο.
Τιμώ και την μνήμη δύο κορυφαίων της Ομογένειας, που έγραψαν την δική τους ιστορία στην Αμερική, κατοίκους του Τάρπον Σπρινγκς, που αναπαύονται σε αυτό εδώ το ελληνικό χωριό. Του Γιώργου Θεολογίτη, γνωστού ως Γιώργου Κατσαρού, του πρώτου 'Έλληνα μουσικού, μουσουργού-δημιουργού στην Αμερική που κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο τον χρόνο 1924.
Και του Καλύμνιου Γιώργου Κινδύνη, τον οποίον τίμησε η ελλάδα με τον τίτλο του ''πρεσβευτή του Ελληνισμού'', τίτλος που κοσμεί το σπίτι των καλυμνίων εδώ στο τάρπον σπριγνκς, τον άνθρωπο που πάντα έτρεχε γιά να βοηθά τον άγιο Νικόλα, τους συντοπίτες του, την Ομογένεια.
Ελευθέριος Βενιζέλος, επιφάνεια 1922, Ταρπον Σπρινγκς, ΦλόριδαΣκεπτόμενος την αυριανή μεγαλειώδη τελετή Επιφανείων, την επίσημη γιά την Πολιτεία της Φλόριδας, μου έρχεται στο νού και η ιστορική φωτογραφία της επίσκεψης στο Τάρπον Σπριγνκς του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου με την σύζυγό του, 'Έλενα, πριν έναν αιώνα, στον ίδιο χώρο της τελετής με το παιδάκι δίπλα του να κρατά επιγραφή στα ελληνικά που έγραφε ''μας θέλετε Έλληνες, κάμετέ μας σχολεία''. Διαχρονικό αίτημα και πάντα επίκαιρο. Το οποίο και υποστηρίζω ανεπιφύλακτα.
Με την ευκαιρία, εκ μέρους του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης, αποτίνω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον Αμερικανό πολιτικό, βουλευτή και γερουσιαστή Φλόριδας, τον Κλωντ Πέππερ που αγωνίστηκε γιά την Ελλάδα όσο ελάχιστοι. Ο Κλωντ Πέππερ αγωνίστηκε και το κατόρθωσε να μην εγκλειστούν οι τότε Ιταλοί υπήκοοι Δωδεκανήσιοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικά αυτοί στο Τάρπον Σπριγκς, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στον β' παγκόσμιο πόλεμο, ως πολίτες εχθρικών δυνάμεων για τις Ηνωμένες πολιτείες, όπως τότε συνηθιζόταν. Ο Κλωντ Πέππερ αγωνίστηκε και για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα, με την παρουσία και αγωνιστικότητά του στην διάσκεψη των Παρισίων.
Και παραξενεύτηκα που έμαθα ότι έστω, ως ελάχιστο φόρο τιμής, το όνομά του δεν έχει δοθεί ακόμα σε έναν κεντρικό δρόμο του Ταρπον Σπριγνκς. Θέλω να πιστεύω ότι ο 'Έλληνας και Δωδεκανήσιος  Δήμαρχος, ο κ. Αλαχούζος θα το φροντίσει άμεσα. Ας πούμε οτι μου το κάνει δώρο για την εδώ επίσκεψή μου.
Εξάλλου, στη Ρόδο υπάρχει η οδός Κλαυδίου Πέππερ. Και ενδεχομένως, επειδή έχουμε τους δύο Δημάρχους Καλύμνου και Χάλκης εδώ, θα τους έλεγα ότι και στα δικά τους τα νησιά θα έπρεπε να κάνουν την οδό Κλαυδίου Πέππερ.
Θέλω για το τέλος να πω δύο λόγια για τους ευγενικούς μας οικοδεσπότες απόψε.
Ξέρετε ότι ανέλαβα πολύ πρόσφατα τα νέα μου καθήκοντα ως Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα και στα θέματα Αποδήμου Ελληνισμού.
Είναι ένας τομέας στον οποίον αισθάνομαι ότι έχω ιδιαίτερη εξοικείωση, τόσο από την προηγούμενη επαγγελματική μου ιδιότητα, όσο και από τη κοινοβουλευτική μου θητεία. Όπως συνηθίζω να λέω: ξέρω τους Αποδήμους αλλά και – δυστυχώς ή ευτυχώς για τους ίδιους – το ξέρουν και αυτοί ότι τους ξέρω καλά.
Έχω, λοιπόν, όχι την εντύπωση, αλλά την πεποίθηση ότι ήρθε ο καιρός να φτιάξουμε τις σχέσεις της μητέρας Ελλάδας με τα απόδημα παιδιά της σε νέα βάση.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να πω ότι η οργάνωση AHEPA είναι το υπόδειγμα ομογενειακής οργάνωσης, είναι το πρότυπο, από το οποίο θα αντλήσουμε στοιχεία για την οργάνωση όλου του Ελληνισμού εκτός πατρίδας.
Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα στην AHEPA έχω συναντήσει μόνο πατριώτες.
Στην AHEPA δεν έχω ακούσει ποτέ κομματική συζήτηση, γιατί το μόνο κόμμα είναι η Ελλάδα.
Στην AHEPA, τέλος, έχω συναντήσει μόνο διάθεση για προσφορά – είτε πρόκειται για τις γνωστές παρεμβάσεις τους στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για την υποστήριξή τους στον Ελληνισμό και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όπου γης.
Οι ΑΗΕΡΑ ποτέ δεν ζήτησαν κάτι από τη πατρίδα. Πάντα έδιναν και πάντα προσφέρουν. Πολλές φορές, μάλιστα, χωρίς να το ανακοινώνουν.
Τους ευχαριστώ από καρδιάς. Όπως σας ευχαριστώ και εσάς, κύριε Πρόεδρε, για την πολύ ευγενική σας πρόσκληση στο αποψινό δείπνο».



Η γνώμη, το σχόλιό σας                           Συστήνετε, διαδίδετε το "Καλάμι"                     Επιστροφή στην 1η σελίδα

'Aρθρα-σχόλια-συνεργασίες-επιστολές είναι καλοδεχούμενα (-ες) γιά δημοσίευση. Επιτρέπεται η μετάδοση, αναδημοσίευση του περιεχόμενου του "Καλαμιού", όταν αναφέρεται τ' όνομά του, με την ένδειξη www.Kalami.net
Στείλτε το Email σας
γιά άμεση ενημέρωση

To ΚΑΛΑΜΙ - Γιά "να λέγονται τα πράγματα με τ' όνομά τους".
Γιά να προβάλλονται τα σωστά και να σατιρίζονται τα υπόλοιπα των επώνυμων, που "καβάλησαν καλάμι"