«'Eλληνες ενωθείτε εναντίον του κοινού εχθρού, εναντίον του μίσους, της διχόνοιας και της διαίρεσης, που είναι ό ίδιος μας ο εαυτός» - Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ-

Η αληθινή αξιοπρέπεια είναι σαν το ποτάμι: όσο πιο βαθύ είναι, τόσο λιγότερο θόρυβο βγάζει.
Ντε Μονταίν
kalami_logo1
Γιά "να λέγονται τα πράγματα με τ' όνομά τους"
'Eνας άχρηστος άνθρωπος λέγεται ρεζίλι, δύο λέγονται δικηγορικό γραφείο και τρεις γίνονται Βουλή - Π. Στόουν

Αξίζουν προσοχής

Former President Carter blames media's 'pro-Israel bias' on AIPAC and ''Christians like me''

The full report, "How much is a seat on the Security Council worth? Foreign aid and bribery at the United Nations"

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Γούντροου Ουίλσον, συνιδρυτής της Κοινωνίας των Εθνών έλεγε μιλώντας στο Κογκρέσο
, στις 2 Απριλίου 1917, για την έγκριση της κήρυξης πολέμου κατά της Γερμανίας: «Δεν ευθύνονται εκείνοι (οι Γερμανοί) για την επιλογή της κυβέρνησής τους να εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο. Την κίνηση αυτή ούτε την εγνώριζαν, ούτε την ενέκριναν εκ των προτέρων. Ηταν ένας πόλεμος που αποφασίστηκε, όπως συνέβαινε με τους πολέμους τις παλιές, δυσάρεστες εποχές, όταν οι ηγέτες δεν συμβουλεύονταν τους λαούς τους και οι πόλεμοι προκαλούνταν και διεξάγονταν για τα συμφέροντα δυναστειών ή μικρών ομάδων φιλόδοξων ανθρώπων, που ήταν συνηθισμένοι να χρησιμοποιούν τους συνανθρώπους τους ως πιόνια και εργαλεία...».

'Ελληνες, θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001
: Ο ακριβής αριθμός των ομογενών που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των τρομοκρατικών χτυπημάτων σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα, αλλά σύμφωνα με ονόματα και στοιχεία που έχουν δοθεί στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και σε άλλους φορείς έχουν χάσει τη ζωή τους 25 άτομα ελληνικής καταγωγής: Ιωάννα Αχλαδιώτη, Αναστάσιος Αλικάκος, Κατερίνα Μπαντίς, Παναγιώτης Μπρέναν, Πίτερ Χάνσον, Πίτερ Μούτος, Τζέιμς Παπαγεωργίου, Γιώργος Πάρις, Θεόδωρος Πιγκίς, Μιχάλης Ταρρού, Βασίλης Τσελεπής, Θωμάς Δαμασκηνός, Αντώνης Δήμας, Κωνσταντίνος Οικονόμου, Λεωνίδας Χαλικιόπουλος, Βασίλειος Χαραμής, Γιάννης Κατσιματίδης, Ντανιέλα Κουσούλη, Γιώργος Μερκούρης, Νίκος Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπαϊωάννου, Δάφνη Πουλέτσου, Στέφανος Πούλος, Μιχάλης Θεοδωρίδης και Προκόπιος Ζώης. Οι περισσότεροι ήταν ηλικίας από 22 μέχρι 35 xρονών. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών στους δίδυμους πύργους είναι 2.819.


Ζητούνται "Ελληνοαμερικανοί", γιά να "εκπαιδεύσουν" πράκτορες της "εταιρίας"
: «Η σταδιοδρομία αυτή, μπορεί να σας ανοίξει νέους δρόμους.... Zητούνται δάσκαλοι-εκπαιδευτές ξένης γλώσσας... Η γνώση της μητρικής γλώσσας απαραίτητη. Σημαντική η γνώση ιστορίας, εμπορίου, οικονομίας, πολιτικής της χώρας (σημ. σύντ.: εννοεί της Ελλάδας)... Τα προσόντα σας αυτά θα βοηθήσουν τους σπουδαστές να επικοινωνούν άνετα με τους ανθρώπους, εργαζόμενοι στο εξωτερικό. Ως αντάλλαγμα, θα έχεις ανταγωνιστικό μισθό κι επιδόματα προσλήψεων, όταν υποστηρίζεις τις προσπάθειες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να περάσουν μ' επιτυχία εξετάσεις ιατρικές και ψυχολογικές, τέστ αληθείας και διεξοδική έρευνα μητρώου. Πρέπει να περάσεις και τεστ άριστης γνώσης της μητρικής γλώσσας. Αμερικανική υπηκοότητα απαραίτητη... Γιά περισσότερα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».
Με αυτή την απλή καταχώρηση, στ' αγγλικά, στην ημερήσια (συμφερόντων οικογένειας Μητσοτάκη) και μία εβδομαδιαία ελληνόφωνη εφημερίδα στη Νέα Υόρκη, 1-2 φορές τον μήνα, η "εταιρία" ζητά "συνεργάτες", φυσικά "Ελληνοαμερικανούς", με προσόντα. Εξυπακούεται -το τονίζει- ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι Αμερικανοί πολίτες. Οι αποδοχές είναι πολύ καλές γιά τους κατάλληλους και όσοι, όσες "βρίσκουν" συνεργάτες θα έχουν και επίδομα. Γιατί Αμερικανοί πολίτες; Απλούστατα γιατί οι (τώρα) Αμερικανοί, ελληνικής καταγωγής, γνωστοί ως "Ελληνοαμερικανοί", όταν έγιναν υπήκοοι των ΗΠΑ, ορκίστηκαν, όχι μόνο να σέβονται και να προστατεύουν το Σύνταγμα και τους νόμους της νέας πατρίδας τους, αλλά το σημαντικότερο, ορκίστηκαν, ν' "απαρνηθούν την χώρα από την οποία προέρχονται''!


'Εκθεση Διεθνούς Αμνηστίας: Σοβαρές κατηγορίες σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, διατυπώνει η Διεθνής Αμνηστία στην φετινή της έκθεση που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο. Επισημαίνεται η κράτηση χιλιάδων ανθρώπων χωρίς δίκη σε Γκουαντάναμο, Ιράκ και Αφγανιστάν, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Λευκορωσία και Ουζμπεκιστάν. Η διεθνής οργάνωση αναφέρεται στην έκθεση της στις απαγωγές υπόπτων για τρομοκρατική δράση από μυστικές υπηρεσίες στο ευρωπαϊκό έδαφος και ζητά από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να λάβουν μέτρα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. (Τι αναφέρει γιά την Ελλάδα)


X. Κίσσιγκερ: Μην αποκλειστεί η στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, αν οι διπαραγματεύσεις αποτύχουν

Νοάμ Τσόμσκι, φιλόσοφος, καθηγητής του ΜΙΤ
: "Το 2004 η Ευρ. 'Ενωση και το Ιράν είχαν υπογράψει συμφωνία, η οποία υποχρέωνε το Ιράν να αναστείλει το πρόγραμμα απεμπλουτισμού ουρανίου και την ΕΕ να φροντίσει να εξαλείψει τον κίνδυνο επίθεσης από ΗΠΑ και Ισραήλ. Η ΕΕ εγκατέλειψε την υποχρέωσή της και έτσι αναγκάστηκε να κάνει το ίδιο και το Ιράν» (23 Μαίου 2006, Συνέδριο Φιλοσοφίας, Ηράκλειο Κρήτης)


"ΕΙΜΑΣΤΕ καραγκιόζηδες, δέσμιοι της διαπλοκής"
: Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, σε δείπνο που παρατέθηκε στην ελληνική αποστολή, η οποία συνόδευε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κατάρ, 2 Μαίου 06, είπε: «Είμαστε καραγκιόζηδες τόσο οι πολιτικοί, όσο και οι δημοσιογράφοι και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου... Είμαστε εγκλωβισμένοι στο σύστημα της διαπλοκής». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν συγκρούστηκε με τη διαπλοκή» και καταφέρθηκε εναντίον «μεγαλοδημοσιογράφων, μεγαλοδικηγόρων και μεγαλοεπιχειρηματιών»

Θεόδ. Πάγκαλος, βουλευτής, πρ. υπουργός ΠΑΣΟΚ: «Aριβίστικη τσογλαναρία συγκροτεί το στελεχικό δυναμικό των κομμάτων... Oι ηγετικές φιλοδοξίες των κομματικών στελεχών κινούνται ορισμένες φορές στα όρια του εξαγριωμένου ψώνιου». (Μάιος 2006)

Η Aμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) γιά Γιώργο Παπανδρέου: "Δεν υπάρχει καλύτερος φίλος στην Ελλάδα της Εβραϊκής Κοινότητας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, από εσένα, κ. Παπανδρέου" (David Harris, εκτελεστικός διευθυντής, στην τιμητική εκδήλωση -3 Mαίου 2000- γιά τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, στην Ουάσιγκτον). (Τι τόνισαν στις ομιλίες τους)

"I have been telling my fellow EU foreign ministers - when you go to the United States and meet with Colin Powell to discuss the Middle East, you should also be meeting with the American Jewish Committee." -Foreign Minister George Papandreou of Greece, May 2000

Ο εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας της Ευρ. 'Ενωσης (2 Αυγ.'05)
: «Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν ποτέ καταστήσει την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία ως όρο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Α. Σιαρόν (2003): «Το Ισραήλ ΔΕΝ πρόκειται ν' αναγνωρίσει Πατριάρχη, ο οποίος θα έχει ως βασική του αρχή την ΜΗ πώληση ή ενοικίαση ακινήτων του Πατριαρχείου (Ιεροσολύμων) στο ισραηλινό Κράτος».

Ελλάδα και «λογαριασμοί Μιλόσεβιτς»:
Για μια σειρά χρόνων οι ελληνικές κυβερνήσεις διέψευδαν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ότι το καθεστώς Μιλόσεβιτς χρησιμοποιούσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να σπάσει το εμπάργκο που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη. Και χρειάστηκε η έκθεση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης το 2002, που κατέδειξε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν τα κέντρα του διεθνούς οικονομικού μηχανισμού που είχε στήσει το καθεστώς Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, προκειμένου να χρηματοδοτεί τις πολεμικές του επιχειρήσεις.

ΚΥΠΡΟΣ και διεφθαρμένοι-ασυνείδητοι πολιτικοί:
Oι κυπριακές εφημερίδες έφεραν στο φως (Oκτώβριος) το αναιδέστατο σκάνδαλο χρηματοδότησης από τις HΠA, με 60 εκατομμύρια δολάρια των «προοδευτικών δυνάμεων» της Kύπρου για να προπαγανδίσουν το «ναι» στο δημοψήφισμα. O Tούρκος πρωθυπουργός Eρντογάν, με συνέντευξή του στην «Kαθημερινή» (17-4-2005) απέδειξε προσχηματικές τις ψευδαισθήσεις της Aθήνας για δήθεν διάσταση απόψεων μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στην Tουρκία. Kαι ο αρχηγός του Γενικού Eπιτελείου των τουρκικών Eνόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Xιλμί Oζκιόκ δήλωσε απροσχημάτιστα (20-4-2005) ότι η χώρα του αποκλείεται να δεχθεί λύση του Kυπριακού που δεν θα εξασφαλίζει «την πολιτική και στρατιωτική παρουσία της Tουρκίας στην Kύπρο».
Aκόμα, στον χρόνο που πέρασε: Δημοσιεύθηκε η κυριολεκτικά αποκαλυπτική δήλωση του υφυπουργού Eξωτερικών των HΠA για ευρωπαϊκά θέματα Daniel Fried. H δήλωση έγινε στις 26-6-2003 και έλεγε: «Oταν προσπαθούσαμε να πείσουμε την Tουρκία να επιτρέψει τη διέλευση στρατιωτικών μας δυνάμεων μέσα από το έδαφός της για να φτάσουμε στο βόρειο Iράκ, της προσφέραμε τρία ανταλλάγματα (incentives): Aρκετά δισεκατομμύρια δολάρια σε χορηγίες και δάνεια (in grants and loans). Tην έναρξη διαπραγματεύσεων για την είσοδό της στην Eυρωπαϊκή Eνωση. Kαι την Kύπρο μέσω του Σχεδίου Aνάν (and Cyprus in the form of the Annan Plan)».

Η "πρόταση" Νίμιτς γιά "Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια", είναι ουσιαστικά η πρόταση της.. Ελλάδας
, που παρουσίασε ο Νίμιτς. Υφυπ. Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, στην "Απογευματινή της Κυριακής" (5 Ιουνίου 2005): «Η πρότασή μας (γιά όνομα, Σκόπια) έγινε αποδεκτή από τον διεθνή διαμεσολαβητή ως βάση διαπραγμάτευσης».

'Ενταξη πΓΔΜ στην Ευρ. 'Ενωση, χωρίς να ληφθεί υπόψη τ' όνομα:
Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Όλι Ρεν δήλωσε στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ότι «η διαδικασία διεύρυνσης θα συνεχιστεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει τη θέση της σχετικά με την αίτηση των Σκοπίων για επίσημη υποψηφιότητα... Το θέμα του ονόματος είναι "διμερές", για το οποίο διεξάγονται συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και δεν πρόκειται να επηρεάσει τη γνωμοδότηση της Kομισιόν και την απόφαση της EE για την αίτηση ένταξης της ΠΓΔM». Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν την Κυριακή 5 Ιουνίου, κατά την διάρκεια επίσκεψης εργασίας του Μπούτσκοφσκι στη Φιλανδία... Η ελληνική κυβέρνηση έλεγε και λέει ότι η επίλυση της διαφοράς για το όνομα αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ.

Διαβάστηκε με λέιζερ η «Μέθοδος Μηχανικών Θεωρημάτων» του Αρχιμήδη
: Μετά την αποκωδικοποίηση αρχαίων ελληνικών κειμένων με τη βοήθεια υπέρυθρων ακτίνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τώρα Αμερικανοί επιστήμονες «διαβάζουν» με παρόμοια μέθοδο χαμένα κείμενα του Αρχιμήδη. Στην περγαμηνή που φέρει το όνομα «Παλίμψηστον του Αρχιμήδη», οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν το μόνο αντίγραφο της «Μεθόδου Μηχανικών Θεωρημάτων», στην οποία ο Ελληνας μαθηματικός αναλύει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε τη μηχανική για να αναπτύξει τα μαθηματικά του θεωρήματα. Υποστηρίζεται επίσης ότι η περγαμηνή είναι η μόνη πηγή, σε αρχαία ελληνικά, στην οποία αναπτύσσεται η διατριβή του Αρχιμήδη για την άνωση. Ενας επιταχυντής υποατομικών σωματιδίων, ακτίνες Χ και υπέρυθρες ακτίνες χρησιμοποιήθηκαν από ομάδα του Κέντρου Γραμμικής Επιτάχυνσης του Στάνφορντ, του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Ρότσεστερ πάνω στην περγαμηνή και έφεραν στην επιφάνεια τα αρχικά κείμενα του Αρχιμήδη. Σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση, τα κείμενα του Αρχιμήδη «εξαφανίστηκαν» τον 12ο αιώνα, όταν ένας καλόγερος μετέτρεψε την περγαμηνή σε παλίμψηστον καλύπτοντας δηλαδή την αρχική γραφή με μαύρο μελάνι για να μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί η περγαμηνή. «Τον 12ο αιώνα οι περγαμηνές ήταν δυσεύρετες, ενώ για τα έργα του Αρχιμήδη δεν υπήρχε έντονο ενδιαφέρον. Ετσι στην ξαναχρησιμοποιημένη περγαμηνή γράφτηκαν προσευχές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστημονική ανακοίνωση. Το Παλίμψηστον του Αρχιμήδη, 174 σελίδων, αγοράστηκε σε δημοπρασία το 1998 από ανώνυμο συλλέκτη που διέθεσε για να το αποκτήσει 2 εκατ. δολάρια. Στη συνέχεια, ο συλλέκτης το «δάνεισε» στο Μουσείο της Βαλτιμόρης και χρηματοδότησε τις έρευνες για την αποκωδικοποίησή του. Μέχρι στιγμής έχουν «διαβαστεί» ολοκληρωτικά 3-4 σελίδες της περγαμηνής, ενώ οι επιστήμονες υποστήρίζουν ότι για την αποκωδικοποίηση και των 174 σελίδων θα χρειαστούν περισσότερο από τρία χρόνια.

Mερικές αλήθειες περί "λόμπι" ελληνικού στις ΗΠΑ

Τζον Σιτιλίδης, διευθυντής επί επταετία του think tank Western Policy Center, το οποίο πρόσφατα συγχωνεύθηκε με το Woodrow Wilson στην Ουάσιγκτον, σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία" (22 Μαρ. '05):
Οταν τον Νοέμβριο επανήλθε στην επικαιρότητα το θέμα του ονόματος «Μακεδονία», αλλά και όποτε πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές, γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ελληνοαμερικανικό λόμπι στην Ουάσιγκτον και τη δυνατότητά του να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Τελικά, το ελληνοαμερικανικό λόμπι όντως υφίσταται ή πρόκειται απλώς για έναν διαρκώς ανακυκλούμενο μύθο;
«Νομίζω ότι εδώ πρέπει να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι. Στην Ουάσιγκτον πρέπει να υπάρχει ένα ελληνικό λόμπι που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και παράλληλα να υπάρχει και το ελληνοαμερικανικό λόμπι, του οποίου τα μέλη, ως Αμερικανοί πολίτες που είναι, θα υποστηρίζουν τα συμφέροντα της χώρας τους, δηλαδή των ΗΠΑ, αλλά θα βοηθούν ταυτόχρονα την προώθηση των ελληνικών θεμάτων, όταν αυτά εναρμονίζονται με την αμερικανική πολιτική. Οι περισσότεροι Ελληνοαμερικανοί δεν ψηφίζουν με βάση το τι συμφέρει την Ελλάδα αλλά με βάση το τι συμφέρει τις ΗΠΑ. Είναι Αμερικανοί πολίτες. Εάν ψήψιζαν με βάση μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας, και ειδικά στην περίπτωση που αυτά συγκρούονταν με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τότε θα κατηγορούνταν για έλλειψη πατριωτισμού! Κι αυτό είναι πολύ λογικό. Φανταστείτε για παράδειγμα Ελληνες πολίτες όχι όμως με ελληνικό μπακγκράουντ, οι οποίοι θα ψήφιζαν με βάση τα συμφέροντα της χώρας από την οποία ήρθαν στην Ελλάδα και όχι με βάση τα ελληνικά συμφέροντα. Θα ήταν αυτό αποδεκτό στην Ελλάδα; Οχι. Γιατί, λοιπόν, να είναι αποδεκτό στις ΗΠΑ;»
Οπότε, πώς μπορεί να υπάρχει ελληνική επιρροή στην Ουάσιγκτον;
«Η ουσιαστική ερώτηση που τίθεται σε αυτή την περίπτωση είναι: "Τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον;". Π.χ. το ισραηλινό λόμπι των ΗΠΑ δεν αποτελείται μόνο από Εβραιοαμερικανούς. Υπάρχει πολύ ισχυρή υποστήριξη και προσπάθεια από την ισραηλινή κυβέρνηση να προωθηθεί η ισραηλινή ατζέντα στην Ουάσιγκτον. Οι Εβραιοαμερικανοί, αυτό που κάνουν είναι να βοηθούν την ισραηλινή κυβέρνηση στην προώθηση αυτής της ατζέντας».
Η ελληνική ατζέντα στην Ουάσιγκτον δεν είναι ξεκάθαρη; Δεν έχει υποστηριχθεί όπως θα έπρεπε από την ελληνική κυβέρνηση;
«Δεν γνωρίζω τι προσπάθειες έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν αυτών που εκπορεύονται από την ελληνική πρεσβεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία εταιρεία λόμπι που να προωθεί την ατζέντα της στην Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχουν νομικές εταιρείες που να παρέχουν νομική συμβουλή· π.χ. για το θέμα της Κύπρου, που εντάσσεται στα ελληνικά ενδιαφέροντα, δεν υπάρχει ευρύτερη ατζέντα που να κάνει γνωστά τα στρατηγικά ενδιαφέροντα της Ελλάδας στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Απόδημοι, ελληνικό κράτος, τα παραμύθια, οι "ευδοκιμούντες αριθμοί"
"Εκείνο που πάντα μας ένωνε ήταν τα επτά εκατομμύρια Έλληνες, ο γίγαντας του ελληνισμού, o οποίος βρίσκεται εκτός των τειχών της Ελλάδας", δηλώνουν κατά καιρούς οι πολιτικοί. Αλλά επειδή στην Ελλάδα οι αριθμοί πάντα ευδοκιμούν και το παραμύθι βολεύει τους "παχτα-δες", ας βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους, γιατί επίσημοι και ανεπίσημοι συνεχίζουν το ίδιο βιολί γιά ευνόητους λόγους, αναφέροντας πάντα τον "μαγικό" αριθμό των επτά εκατομ. Απόδημων ανά την υφήλιο. Υποτίθεται ότι οι περισσότεροι απόδημοι ζούν στις ΗΠΑ. Το σύνολο όμως των ελληνικής καταγωγής πολιτών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την απογραφή του 2000, προσδιορίζεται σε 1.179.064. Αν προσθέσουμε 520.000 (αν είναι τόσοι) που ζουν στον Καναδά, στην κεντρική και στη Νότια Αμερική, τότε το σύνολο (στην αμερικανική ήπειρο) φτάνει το 1.7 εκατομ. Αν συμπεριλάβουμε στον αριθμό αυτόν 600.000 στην Ωκεανία και 550.000 στην Ευρώπη (αν είναι τόσοι), 650.000 σε ανατ. Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική (αν είναι τόσοι), το σύνολο δεν ξεπερνά τα 3.5 εκατομ. Φαίνεται ότι τα υπόλοιπα 3.5 εκατομ. Απόδημοι θα ζούν ίσως στην... Κίνα ή στην Μογγολία και στην ζούγκλα της... Αφρικής ή θα μετρήθηκαν και οι προ πολλού αποβιώσαντες προγόνοι τους. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να καταλάβουμε που είδαν τον "γίγαντα των επτά εκατομμυρίων". Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε, δεν χρειάζεται μιά ζωή να ζούμε με τα παραμύθια, με την παραπληροφόρηση...

Aπόδημοι κι Ελλάδα-'Οταν τα γεγονότα παραποιούνται κι επικρατούν οι χαζομάρες
«Στις προτεραιότητες και την πολιτική που σκοπεύει ν' ασκήσει η κυβέρνηση στον απόδημο Ελληνισμό» αναφέρθηκε με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Η βραδυνή της Κυριακής» (27 Μαρ.'05) ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Παναγιώτης (Τάκης) Σκανδαλάκης. «Πρώτιστος στόχος είναι η διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και έξω από τα σύνορα μας, όπου ζουν Έλληνες. Στόχος είναι η προσέγγιση όλου αυτού του δυναμικού στοιχείου του Ελληνισμού με τη μητέρα πατρίδα� Η διατήρηση των παραδόσεων μας, της γλώσσας μας και της θρησκείας μας», υποστήριξε ο κ.Σκανδαλάκης, συμπληρώνοντας: «Οι απόδημοι Έλληνες αποτελούν τους πρεσβευτές των αξιών μας, των ιδανικών μας, του πολιτισμού και της ιστορίας μας, στις τέσσερις άκρες της γης. Ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί τη γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας των χωρών που ζουν με την Ελλάδα. Ο απόδημος Ελληνισμός είναι ένας γίγαντας και στόχος μας είναι να τον ενεργοποιήσουμε». Φαίνεται ότι ο κ. υφυπουργός εξακολουθέι να πιστεύει ότι οι Απόδημοι 'Ελληνες είναι "κάφροι", διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός ότι επαναλαμβάνει τις ίδιες χαζομάρες. Μιά ζωή ακούμε γιά "προτεραιότητες" και "πολιτικές" των ελληνικών κυβερνήσεων γιά τους Απόδημους. Το παραμύθι καλά κρατά γιά 30 χρόνια. Αλλά ούτε "προτεραιότητες" είδαμε, ούτε  "πολιτική". Το ότι οι Απόδημοι διατηρούν την εθνική ταυτότητα, τις παραδόσεις, την γλώσσα είναι γεγονός, αλλά όχι επειδή η κάθε ελληνική κυβέρνηση ή η εκκλησία συνέβαλαν σε αυτό, αλλά γιατί οι ίδιοι επέλεξαν ως τρόπο ζωής, μην μπορώντας να "χωνευτούν" στο "χωνευτήρι" (μην ξεχνάμε και τις περίφημες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη Νέα Υόρκη, πριν λίγα χρόνια, γιά "γκετοποίηση"). 'Οτι οι Απόδημοι αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας των χωρών που ζουν με την Ελλάδα κι αυτό είναι γεγονός, αλλά δεν συνέβαλαν οι ελληνικές κυβερνήσεις.Το ότι ο Απόδημος Ελληνισμός είναι "ένας γίγαντας", δεν το ξέρουμε, αλλά γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι κάνει ότι μπορεί γιά να βοηθήσει την Ελλάδα στα εθνικά ζητήματα, έστω και αν αυτή ουδέποτε είχε σταθερή, εθνική εξωτερική πολιτική και πάντα τον θεωρούσε μόνο πηγή (τουριστικών) εσόδων. Ειλικρινά, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως θα "ξυπνήσει" τον υποτιθέμενο "γίγαντα" ο κ. υφυπουργός. Με το... (κομπιναδόρικο) ΣΑΕ ή με τον ανεκδιήγητο (παγκόσμιο) πρόεδρό του; Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε από υφυπουργό ελληνικής κυβέρνησης. Αν ο κ. Σκανδαλάκης -και ο κάθε πολιτικάντης Σκανδαλάκης- είχε λίγη αξιοπρέπεια, θα ζητούσε -τουλάχιστον- πρώτα συγγνώμη γιά τα αίσχη των ελληνικών κυβερνήσεων και την συστηματική κοροϊδία τους, εις βάρος του Απόδημου Ελληνισμού, από την μεταπολίτευση ίσαμε σήμερα και μετά θα έκανε βαρύγδουπες "δηλώσεις" κι "εξαγγελίες", που (φυσιολογικά) γιά τους Απόδημους ουδεμία αξία έχουν...

Μέρος των χρημάτων Ελληνοαμερικανών προς το Πατριαρχείο μένουν στις ΗΠΑ γιά τις ...τουρκικές έδρες σε πανεπιστήμια;
Αθήνα 1978: Αντιπροσωπεία του οικουμενικού Πατριαρχείου επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα και έχει συνάντηση με τον μακαριστό, τότε αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, από τον οποίον ζητά μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με τον (την εποχη εκείνη) αρχιδιάκο του αρχιεπίσκοπου, που παραυρέθηκε στη σύσκεψη και τα τελευταία 9 χρόνια ζει στις ΗΠΑ, ο Σεραφείμ, όχι μόνο δεν αυξάνει την οικονομική βοήθεια, αλλά την περικόπτει κατά 25%, ενέργεια που έκανε τους "άγιους" του Φαναρίου να θυμώσουν και να πιέσουν τον πρώην Αμερικής Ιάκωβο να βρει τρόπους οικονομικής τους ενίσχυσης. 'Ηταν η εποχή που άρχισαν να ενεργοποιούνται τα "τάγματα" των αρχόντων και να δημιουργούνται οι "λέσχες" των "100", δηλαδή οι ομάδες εκείνες που έδιναν (και δίνουν) 100,000 δολ. (ή 10,000 τον χρόνο) στο Πατριαρχείο με αντάλλαγμα "τίτλους".
Στα 1979, το τμήμα αρχαιολογίας φημισμένου αμερικανικού πανεπιστήμιου  στη Βοστώνη, μετά από "έρευνες" κι "αποτελέσματα ανασκαφών" στα παράλια της δυτικής Τουρκίας, διαστρεβλώνει ιστορικές αλήθειες γιά τον ελληνικό πολιτισμό στην περιοχή και προσπαθεί να περάσει ακόμα και την άποψη ότι ο 'Ομηρος δεν έχει ελληνική καταγωγή και προέρχεται από την... ηπειρωτική (σημερινή) Τουρκία! Επίσης, αμφισβητούσε την δημιουργία από τους αρχαίους 'Ελληνες ναών, όπως της Εφέσσου.
Στα 1982, ο Σεραφείμ περικόπτει ακόμα 25% από την βοήθεια στο Πατριαρχείο, λέγοντας απερίφραστα στους αντιπροσώπους του: «...Πείτε στον παναγιώτατο ότι δεν μπορώ να χρηματοδοτώ ενέργειες της τουρκικής προπαγάνδας στην Αμερική, μέσω του Πατριαρχείου, γιά έδρες τουρκικές σε πανεπιστήμια... Να πάτε στον Ιάκωβο...»
Πατριάρχης ήταν την εποχή εκείνη ο Δημήτριος, που εκθείαζε την "ελευθερία" και "δημοκρατία" στην Τουρκία, με τις φοβερές εκείνες δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, όταν επισκέφθηκε τον πρόεδρο Μπους, μαζί με τον πρώην Αμερικής Ιάκωβο, το καλοκαίρι του 1990.
Η μαρτυρία του αρχιδιάκου δείχνει ότι ήταν σε γνώση της εκκλησίας της Ελλάδος και του τότε προκαθημένου της η (έμμεση) ανάμιξη του οικουμενικού Πατριαρχείου στην δημιουργία τουρκικών εδρών σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Στην δεκαετία που διανύουμε οι τουρκικές έδρες αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι αντίστοιχες ελληνικές παραμένουν λίγες. Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της δημιουργίας εδρών και του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν στις ΗΠΑ, το γεγονός της προσπάθειας 70 ακαδημαϊκών στα 1997 να παρουσιάσουν λίγο ή πολύ τους Τούρκους ως... θύματα των Αρμένιων, διαστρεβλώνοντας την ιστορική πραγματικότητα της γενοκτονίας των Αρμένιων!
Τα παραπάνω γεγονότα, ειδικά οι πράξεις και δηλώσεις του Σεραφείμ, θεωρούνται δεδομένα. Το ερώτημα: Μέρος των χρημάτων που οι "άρχοντες" και μη Ελληνοαμερικανοί δίνουν γιά "ενίσχυση" του οικουμενικού Πατριαρχείου, μήπως παραμένει στις ΗΠΑ γιά ενίσχυση ή δημιουργία εδρών (δημιουργούνται η μία μετά την άλλη) τουρκικής προπαγάνδας σε πανεπιστήμια;

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα Ινστιτούτου, που διαψεύδει τα διαφημιζόμενα γιά τον πραγματικό αριθμό των Ορθόδοξων στις ΗΠΑ
Στις αρχές του 2002 δημοσιεύτηκαν τ' αποτελέσματα έρευνας-μελέτης που έκανε το Ινστιτούτο Θεολογικών Σπουδών του Χάρτφορντ στις ΗΠΑ τους δύο προηγούμενους χρόνους, σύμφωνα με την οποία, οι ορθόδοξοι χριστιανοί, μέλη (αλά και μη μέλη που εκκλησιάζονται έστω μία φορά τον χρόνο) της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικά, δεν ξεπερνούν τα 2,200,000 (εκτιμά ότι τα μέλη -ενήλικες άνω των 18- δεν ξεπερνούν το 1 εκατομ.) και σημειώνει ότι ο αριθμός αυτός απέχει κατά πολύ από εκείνον που οι ορθόδοξες Εκκλησίες διαφημίζουν. 'Οταν λέμε μέλη της Ανατολικής Ορόδοξης Εκκλησίας εννοούμε κάθε χριστιανό ορθόδοξο, άσχετα σε ποιό Πατριαρχείο υπάγεται ή τελεί υπό πνευματική κηδεμονία η Εκκλησία του ή η αρχιεπισκοπή του. Οι ορθόδοξες αρχιεπισκοπές ή εκκλησίες στις ΗΠΑ, υπαγόμενες σε Πατριαρχείο ή μη, είναι οι ακόλουθες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο: Ορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής (συμπεριλαμβάνει Ρώσους, Ρουμάνους, Ουκρανούς, Αλβανούς, Βουλγάρους), Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή, Μητρόπολη "Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών" ('Ελληνες, παλαιό ημερολόγιο), Αντιοχική Αρχιεπισκοπή, Ρουμανική Αρχιεπισκοπή, Σερβική Εκκλησία, Ουκρανική Εκκλησία, Καρπαθορωσική Εκκλησία, Βουλγαρική Εκκλησία, Αλβανο-ελληνική Εκκλησία, "Μακεδονική" Εκκλησία και δύο ανεξάρτητες.


Μας ενδιαφέρει η δική σας γνώμη
'Αρθρα-σχόλια-συνεργασίες-επιστολές είναι καλοδεχούμενα (-ες) γιά δημοσίευση.
Επιτρέπεται η μετάδοση-αναδημοσίευση του περιεχόμενου του "Καλαμιού", όταν αναφέρεται τ' όνομά του, με την ένδειξη www.Kalami.net         Συστήνετε "Το Καλάμι"       Επιστροφή στην πρώτη σελίδα


To ΚΑΛΑΜΙ - Μιά ανεξάρτητη έκδοση onLine, γιά να προβάλλονται τα σωστά
και να σατιρίζονται τα υπόλοιπα των επώνυμων, που καβάλησαν καλάμι